A Füredi Fagyizó szőke zserbója lett az Év Fagylaltja

2022. július 13. 08:32
A Magyar Cukrász Ipartestület 2022-ben 25. alkalommal rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt, melyet idén Dobó Norbert és a balatonfüredi Füredi Fagyizó nyerte meg Szőke Zserbó nevű fagylaltjával.
A Füredi Fagyizó szőke zserbója lett az Év Fagylaltja

A verseny célja a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

Az idei évben ismét lehetett nevezni „mentes” kategóriában is, olyan fagylaltokkal, melyek nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét. Ezek a fagylaltok egyre népszerűbbek a tudatos táplálkozási igényű, illetve a különböző ételintoleranciával élő vendégek körében.

evfagyija

Az idei Év Fagylaltja versenyt Dobó Norbert és a balatonfüredi Füredi Fagyizó nyerte meg Szőke Zserbó nevű fagylaltjával

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Az elmúlt két évhez hasonlóan régiós elődöntők után – ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az Ipartestület székházában tartották meg a döntőt, amikor a tanműhelyben kellett helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek.

Az Év Fagylaltja versenyre idén a négy kategóriában összesen 74 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. A döntőbe a kézműves kategóriákban 12 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. Az alapanyaggyártók-forgalmazók kategóriájában 27 fagylalt versengett a helyezésekért. A Cukrászdák, kézműves fagylaltozók kategóriájába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

Cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye:

  • Aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja: SZŐKE ZSERBÓ – Dobó Norbert – Füredi Fagyizó, Balatonfüred
  • Ezüstérem: LAZY BERRY – Ladányi László – Ladányi Cukrászda, Szeghalom
  • Bronzérem: TÖKMAG MÁLNA – Novák Ádám és Elek Rita, REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged

Mentes kategória – cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye:
  • Aranyérem: SZILVÁS FEKETE TEA – Wilheim Dávid – Pingvin Fagylaltozó és Cukrászda, Balatonmáriafürdő
  • Ezüstérem: TÖK JÓ – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
  • Bronzérem: CSOKOLÁDÉ KÓKUSZ SORBET – Reif Ferenc – Dock Cukrászda, Polgárdi

 

evfagyija

A balatonfüredi Füredi Fagyizó Szőke Zserbó nevű kreációja lett 2022 fagylaltja

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Az alapanyaggyártók versenyét Rétfalvi Attila és a Master Martini Kft. szilvás mandula ropogósa granolával, a mentes alapanyagoknál pedig Cseri Róbert (KEN Carpathia Kft.) végzett az élen a ribizlis mákfagylalttal.

A közönségdíjat Benkő Péter (IREKS-Stamag Kft.) hozta el a Bella Serrataval, a szakmai szervezetek különdíját Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto, Nagykőrös) a mogyoró yuzu málnával, míg az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíját Vadócz Jenő kapta (Promenád Kávéház, Balatongyörök) a trópusi édenkertért.

https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/a-furedi-fagyizo-szoke-zserboja-lett-az-ev-fagylaltja-1182118

 

Kapcsolódó cikkek

A koronavírus egy hónap alatt padlóra küldte a magyar haltermelést

2020. március 26. 15:28
Mint a gazdaság szinte minden ágazatát, a koronavírus-járvány és az annak nyomán kialakuló krízishelyzet nehéz helyzetbe hozta a halászati és halgazdálkodási ágazatot is. Az Agrárszektor a jelen helyzetről és az eddigi tapasztalatokról kérdezte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezetet (MA-HAL).

Fogyasztóvédelem: Nekünk is ugyanaz az élelmiszer járna, mint az osztrákoknak, franciáknak

2021. november 30. 09:01
Tudatosabbak a fogyasztók, az internetes fórumokon a nyilvánosság előtt pillanatok alatt ízekre szedik, ha a kereskedő átveri őket. A hivatalos márkaszervizek sokszor nevetséges kifogásokat találnak azért, hogy a terméket ne kelljen megjavítani, hiszen ez egyik cél az újabb- és újabb vásárlásra való ösztönzés – mondta a Növekedésnek adott interjúban a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) ügyvezető elnöke. Baranovszky György véleménye szerint a kettős minőségnél sem árt résen lenni, nekünk is ugyanaz az élelmiszer- illetve vegyipari termékösszetétel jár, mint például az osztrákoknak, németeknek, franciáknak.