A koronavírus egy hónap alatt padlóra küldte a magyar haltermelést

2020. március 26. 15:28
Mint a gazdaság szinte minden ágazatát, a koronavírus-járvány és az annak nyomán kialakuló krízishelyzet nehéz helyzetbe hozta a halászati és halgazdálkodási ágazatot is. Az Agrárszektor a jelen helyzetről és az eddigi tapasztalatokról kérdezte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezetet (MA-HAL).

 

A koronavírus hatására a boltokban – egy mostanra talán lecsengőben levő – nagy felvásárlási láz kezdődött a tartós élelmiszerek és egyes egészségügyi termékek tekintetében, amely esetenként komoly áremelkedésekkel is járt. Múlt héten egyes budapesti termelői piacokon átmenetileg csaknem duplájára emelkedett a csirkehús ára, a sertéshúsé pedig folyamatosan kúszik felfelé. Az Agrárszektor arra volt kíváncsi, hogy ugyanez a tendencia érvényesül-e a halak esetén, ezért megkereste a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezetet (MA-HAL).

Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője és az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a koronavírus hatására a halárak nem változtak Magyarországon, az ágazat sajnos kimaradt a "felvásárlási lázból". A halforgalom a belföldi kereskedelemben jelentősen visszaesett, főleg az akvakultúra szektor intenzív ágában. Ennek fő oka az éttermek, vendéglátó egységek bezárása, ugyanis ezek az egységek a szálkamentes, feldolgozott friss harcsafélék – afrikai, európai – fő fogyasztói. Emiatt sajnos nem tapasztalható növekedés a halfogyasztásban sem.

A MA-HAL szóvivője beszélt arról is, hogy jelenleg sem a tápból, sem egyéb anyagból nincsenek ellátási problémák, esetükben a vírus a logisztikai szektort sem érintette még meg. A fő szállítási időszak az aratás (július) a takarmánybeszerzés és szállítás szempontjából, de remélik, addigra lecseng a vírus.

Lévai Ferenc szerint a vírus által okozott legfontosabb negatív hatás az exportot érintő határzárok, a szállítási problémák és külországi karanténok (Románia, Ausztria) bevezetése. A MA-HAL szóvivője elmondta, hogy a magyarok mellett a csehek hasonló helyzetben vannak, náluk is óriási a túlkínálat és problémás az értékesítés. Ennek hatására Csehországban mintegy 800-1000 tonna ponty "ragadt be" a haltermelőknél.

Lévai Ferenc beszélt arról is, hogy a vírusnak köszönhetően az ágazat mindkét szektora, az intenzív akvakultúra és a tógazdálkodás is egy hónap alatt a padlóra került. A halászat élő állatokkal dolgozó szektor, itt nem lehet bezárni, korlátozni, ez egy folyamatos üzem. Emellett még az is félő, hogy a bent ragadt halállomány április-májusban a felmelegedő vízben nem fogja bírni a tárolást és el fog pusztulni. Jelenleg a dolgozói létszámot nem érinti a vírus miatti munkaerőkiesés, de később sajnos erre is számítani lehet majd.

A fentiek miatt az ágazat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához fordult, és felmérve a szektor sajnos kézzelfogható veszteségeit, gyors intézkedést kért a probléma kezelésére, mondta Lévai Ferenc. Hozzátette: remélik, hogy a közeljövőben megtörténik az a gyors intézkedés, amire Nagy István agrárminiszter is ígéretet tett. A MA-HAL szóvivője kifejtette, hogy a teljes haltermelési szektor fejlődését évekre visszavetné, ha a krízist nem kezelnék, ami azért is rendkívüli kár lenne, mert a halfogyasztás az utóbbi években folyamatosan nőtt.

Lévai szerint a magyarországi termelésű hal a legbiztonságosabb és az egészségre leginkább pozitív hatással lévő fehérjeforrás. A vegyszer és antibiotikum nélküli termelés és a folyamatosan javuló környezeti feltételek miatt a hazai haltermelésnek óriási szerepe van az egészséges táplálkozásban. Lévai Ferenc végezetül kifejezte abbéli reményét, hogy a kárenyhítő kormányzati intézkedések át fogják segíteni az ágazatot a nem várt katasztrófán.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Bőven van választék a húsvéti sonkából

2020. április 07. 08:17
Nem kell aggódniuk a vásárlóknak, a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet ellenére az idén is roskadoznak a húspultok a különböző húsvéti sonkáktól. Míg az egyes füstölt áruk között nemcsak árban, hanem az ízélményben is jelentős különbség lehet, élelmiszer-biztonsági szempontból minden termék megfelel az elvárásoknak.

Fillérekért kapható a piacon ez a gyümölcs: egészséges és finom lekvárjának nincs párja

2021. szeptember 09. 11:22
A hazai szilva szezonja a sokféleségének köszönhetően júliustól egészen októberig tart, az ország keleti csücskében előszeretettel termesztett, máshol alig ismert tájfajták azonban egészen október közepéig teremnek. Ezekből készül az országszerte, sőt határon túl is ismert szatmári szilvapálinka, ami mára már hungarikummá vált, és a szintén népszerű szatmári szilvalekvár, ami üstben készül, majdnem egy napig főzik, és semmit nem tesznek hozzá, az íze mégis utánozhatatlanul finom.