A halász nem halászhat, a pecás nem adhat el halat

2016. március 11. 08:06
Tilos a kereskedelmi halászat a természetes vizeken az év elejétől a törvény erejénél fogva. Utánaérdeklődtünk, megyénkben mit gondolnak a módosításról.

Egy 2016. január elsején életbe lépett jogszabály-módosítás nyomán az a helyzet állt elő, hogy a természetes vizeken kereskedelmi halászat nem folytatható, a horgászok a kifogott uszonyosokat nem értékesíthetik, így azok az éttermek, amelyeknek a kínálatában szerepel a folyami hal, igencsak bajban vannak. Az érem mások oldalát pedig azok a halászok jelenthetik, akiknek munkát és megélhetést adott ez a foglalkozás.

A problémakör kapcsán hamar kiderült, hogy megyénkben a halászatnak, mint kenyérkereső foglalkozásnak nem most fellegzett be. Bornemisza János, Poroszló polgármestere szerint a községben már az 1990-es évek elején felszámolták a halászatot. Arról a helyzetről pedig, ami most állt elő, úgy vélekedett, hogy eddig is nehéz volt a vendéglátóhelyeknek beszerezni a sokkal finomabb húsú, természetes vízben élő halat.

– De mi lesz ezután? – tette fel a költői kérdést a faluvezető, aki szerint eheti a vendég a szeméten nevelkedett tavi halat, vagy a fagyasztottat.

 

 

További tájékozódásunk nyomán arra az eredményre jutottunk, hogy a halászati tilalom szempontjából az egész Tisza-tó jelentős mértékben „megelőzte” a többi térséget. Ennek prózai oka van: a tavon már korábban is tiltott volt a halászat. Mint azt szolnoki laptársunk megírta: Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft., a Tisza-tó halászati kezelőjének ügyvezetője arról számolt be a lapnak, hogy halászták viszont tavaly a törpeharcsát és busát. Ezt az idén még erőteljesebben folytatják a horgászokat szolgáló célzattal.

 

Halfogás fáradságos munkával. Megyénkben sajnálatosan elég régóta nem űzik már ezt a foglalkozást. Fotó: MWHalfogás fáradságos munkával. Megyénkben sajnálatosan elég régóta nem űzik már ezt a foglalkozást. Fotó: MW

 

Ami pedig az érem vendéglátó-ipari oldalát illeti, megkérdeztünk több, a Tisza-tó környékén működő étterem vagy halászcsárda vezetőjét is arról, hogy mi lesz ezután. Talán érthető okokból nem szívesen beszéltek erről a témáról, de egyfajta kép azért így is összeállt. A jelek szerint ezekben a folyó menti éttermekben már régóta nem helyi halászoktól vásárolják meg a főzni-, sütnivaló halat. Döntően nagykereskedések jelentik az áru forrását, mégpedig fagyasztott „műfajban”. Az egyik vendéglátóhely vezetője meg is jegyezte: nem hiszi, hogy bárki is másként jut a konyhán használatos alapanyagokhoz.

Lapunknak azért csak sikerült találnia olyan éttermet, ahol halászoktól vett folyami pontyból készül például a pontyhalászlé, továbbá igazi harcsából a harcsapaprikás. Erdélyi Imréné, a Fűzfa Panzió vezetője arról adott tájékoztatást, hogy éttermükben legalább ötven százalékban halétel szerepel a menüben. Ehhez a tiszadorogmai halászoktól szerzik be az uszonyosokat, akik húsz varsányi hal lehalászására rendelkeznek külön engedéllyel.

– Mi régóta kapcsolatban állunk velük, de azt így a szezon kezdetén nem tudom megmondani, hogy ez a húsz varsa hal mire lesz elég. Természetesen nekünk is van nagykereskedelmi szállítónk, ahonnan fagyasztott termékhez tudunk hozzájutni – közölte.

Ahol nincs halász, hátrány sincs

Sok halász szerint a törvénymódosítás nyomán előállt helyzet éppen azoknak kedvez, akik a zavarosban halásznak, vagyis akik ellen meghozták a törvényt.  Dr. Tóth József, Tiszanána polgármestere lapunknak elmondta: falujában nincsenek halászok, így őket nem is érheti hátrányosan a törvénymódosítás. Információink szerint azokon a területeken, ahol keményebb hatása van a módosításnak, voltak már komoly tiltakozások is. Csongrádban például a halászok február elején félpályás útlezárással fejezték ki nemtetszésüket. Nem véletlenül, hiszen munkanélkülivé lettek, és egyelőre nem tudják, hogyan tovább. 

Forrás: heol.hu

Kapcsolódó cikkek

A "Műanyagbankár" egy új klíma-perspektívát mutat be

2019. október 24. 14:49
2019 november 20-21-én került megrendezésre a BrandFestival, amelynek sztárvendége a Plastic Bank megálmodója és létrehozója, David Katz volt. A Plastic Bank pénzt keres a műanyag hulladékok helyi környezetből történő eltávolításával. David Katz azzal a céllal hívta életre a céget, hogy javítsa a hulladékgazdálkodási infrastruktúrával nem rendelkező országokban élő emberek életminőségét. A több mint 100 előadót felvonultató idei BrandFestivalon a „Műanyagbankár” egy egyedi klíma-perspektívát mutat be.

Munkaszüneti napok és ünnepnapok 2017-ben

2017. január 06. 08:16
A 2016-os év nem bővelkedett munkaszüneti napokban sajnos. A március 15-tel és a pünkösddel jól jártunk, mert hosszú hétvégék voltak, de ezen túl két ünnepnap is esett hétvégére, szóval a 2016 nem feltétlenül a pihenésről szólt.
 
2017. már jobban alakul, hiszen több hosszú hétvége lesz, min t a megelőző évben. Az már szinte biztos, hogy a szerdára eső munkaszüneti napból nem fognak hosszú hétvégét kreálni, hiszen akkor két napot kéne ledolgoznia hétvégén mindenkinek. Annak viszont nincs akadálya, hogy valaki ekkorra időzítse a szabadságát, és így csak négy napot kell kivennie annak, aki heti 40 órában, rendes munkaidőben dolgozik. De az is praktikus megoldás, ha csak a csütörtöki és pénteki napot veszi ki, mert így is 5 nap szabadság van egybefüggően.