A Kárpát-medencei agrár kis-és középvállalkozások kiemelt figyelmet érdemelnek

2016. július 22. 08:38
Hazánk természeti adottságainak köszönhetően évszázadok óta jelentős és világszerte elismert mezőgazdasági termelést folytat, amelynek meghatározó hányadát a hazai élelmiszeripar dolgozza fel. A mérsékelt klíma, a kiváló termőföld, és a mezőgazdaság számára rendelkezésre álló vízvagyon biztosítja, hogy megfelelő technológiával és tudással ne csak a hazai lakosságot lássa el kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerrel, hanem jelentős mennyiségű élelmiszert exportálhasson más országok fogyasztói számára - hangsúlyozta Tóth Katalin helyettes államtitkár a XXVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényen.

Tóth Katalin elmondta, a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó. A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek exportvolumene 5,9 százalékkal, importvolumene 0,4 százalékkal bővült 2015-ben.

A helyettes államtitkár arról is szólt, alapvető fontosságú, hogy a könnyen helyettesíthető alapanyagok, félkész termékek mellett minél nagyobb arányban legyenek jelen az exportban a magas hozzáadott értékű, márkával rendelkező termékek, amelyek magasabb és kiegyensúlyozottabb bevételt és foglalkoztatás bővülést jelentenek.

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a Kárpát-medencei agrár kis-és középvállalkozások felkarolására, piacra jutásuk támogatására, ebből a célból áprilisban egy nagyszabású kétnapos termékbemutatóval egybekötött rendezvényt szervezett a tárca, ahol a külhoni és az anyaországi magyar élelmiszer-előállítók, illetve a magyarországi kereskedelmi láncok és vendéglátó-ipari egységek vezetői találkozhattak egymással, kapcsolatokat építhettek ki.

A rendezvény sikerére tekintettel a jövőben tematikusan, egy-egy ágazatra specializálódva is szervez hasonló eseményeket a tárca. A Kárpát-medencei magyar nemzetrészek ételei, élelmiszerei nemzetünk közös kincsét képezik, amit nemzeti örökségként kell megőrizni és tovább adni, hangsúlyozta Tóth Katalin.

Az összefogás fontosságát említve elmondta, tömegtermékeknél lényeges a homogén minőség és költséghatékonyság, ehhez termelői összefogásra, termelésszervezésre,  a fajtahasználat és az agrotechnológia összehangolására van szükség.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaság még sok tartalékkal bír, adottságainak még megfelelőbb kihasználásával szerepe tovább nőhet az EU mezőgazdaságában a következő években.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Ezek azok a mesterfogások, amelyekkel jó pálinkát főzhetünk

2017. november 02. 07:54
A vezéraromákban rejlenek azok a lényeges különbségek, amelyek a kisüsti és az úgynevezett tornyos eljárással készülő pálinkákat megkülönböztethetik. E komponenseket ugyanúgy befolyásolhatja az illékonyság, a megfelelő hely és mennyiség, mint a lepárlás körülményei. A legfontosabb tényező azonban a deflegmáció, amely részleges kondenzációt jelent. Ennek megfelelő beállításával mindkét módszerrel ugyanolyan ízű és illatú pálinkát készíthetünk ugyanabból a cefréből.

A mezőgazdaság reformja visszafordíthatja a klímaváltozást

2018. augusztus 09. 12:31
Fennáll a kockázata annak, hogy a Föld tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válik, még akkor is ha a szén-dioxid-kibocsátást sikerül a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott korlátok (1,5-2 Celsius-fokos felmelegedés) között tartani.