A Kárpát-medencei agrár kis-és középvállalkozások kiemelt figyelmet érdemelnek

2016. július 22. 08:38
Hazánk természeti adottságainak köszönhetően évszázadok óta jelentős és világszerte elismert mezőgazdasági termelést folytat, amelynek meghatározó hányadát a hazai élelmiszeripar dolgozza fel. A mérsékelt klíma, a kiváló termőföld, és a mezőgazdaság számára rendelkezésre álló vízvagyon biztosítja, hogy megfelelő technológiával és tudással ne csak a hazai lakosságot lássa el kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerrel, hanem jelentős mennyiségű élelmiszert exportálhasson más országok fogyasztói számára - hangsúlyozta Tóth Katalin helyettes államtitkár a XXVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényen.

Tóth Katalin elmondta, a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó. A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek exportvolumene 5,9 százalékkal, importvolumene 0,4 százalékkal bővült 2015-ben.

A helyettes államtitkár arról is szólt, alapvető fontosságú, hogy a könnyen helyettesíthető alapanyagok, félkész termékek mellett minél nagyobb arányban legyenek jelen az exportban a magas hozzáadott értékű, márkával rendelkező termékek, amelyek magasabb és kiegyensúlyozottabb bevételt és foglalkoztatás bővülést jelentenek.

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a Kárpát-medencei agrár kis-és középvállalkozások felkarolására, piacra jutásuk támogatására, ebből a célból áprilisban egy nagyszabású kétnapos termékbemutatóval egybekötött rendezvényt szervezett a tárca, ahol a külhoni és az anyaországi magyar élelmiszer-előállítók, illetve a magyarországi kereskedelmi láncok és vendéglátó-ipari egységek vezetői találkozhattak egymással, kapcsolatokat építhettek ki.

A rendezvény sikerére tekintettel a jövőben tematikusan, egy-egy ágazatra specializálódva is szervez hasonló eseményeket a tárca. A Kárpát-medencei magyar nemzetrészek ételei, élelmiszerei nemzetünk közös kincsét képezik, amit nemzeti örökségként kell megőrizni és tovább adni, hangsúlyozta Tóth Katalin.

Az összefogás fontosságát említve elmondta, tömegtermékeknél lényeges a homogén minőség és költséghatékonyság, ehhez termelői összefogásra, termelésszervezésre,  a fajtahasználat és az agrotechnológia összehangolására van szükség.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaság még sok tartalékkal bír, adottságainak még megfelelőbb kihasználásával szerepe tovább nőhet az EU mezőgazdaságában a következő években.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Az uniónak támogatnia kell a családi gazdaságokat

2018. február 20. 07:52
A családi gazdaságok érdekeit kell szolgálnia az új Közös Agrárpolitikának – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülését követően. A tárcavezető kijelentette: a magyar kormány számára a magyar gazdák az elsők, éppen ezért ellenzi a dél-amerikai országokkal megkötendő EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodást, mert annak köszönhetően olcsó tömegtermékek árasztanák el az uniós belső piacot.

7 ok, amiért egy csapat szétesik

2018. szeptember 18. 10:51
Az utóbbi években közelről és távolról számos cég életébe nyerhettem betekintést. Láttam jól működő csapatokat is, amelyek egy idő után széthullottak. Felvetődik a kérdés: baj-e, ha egy team szétesik? Nyilván, ha a tagok máshol jobban ki tudják kiaknázni a bennük rejlő tehetséget, a cég pedig egy új, ütőképesebb csapatot épít, akkor nem. Ez azonban érzésem szerint csak az esetek kis részét jelenti. Biztos vagyok benne, hogy minden kedves olvasómnak vannak saját élményei a témában. Most a bennem felhalmozódott tanulságokat próbálom szintetizáln