A magyar élelmiszerbiztonság nemzetközi szinten is kiemelkedő
2024. május 14. 16:14
Az élelmiszerbiztonság kiemelt fontosságú, védi az emberek egészségét és jólétét, biztosítva, hogy az elfogyasztott élelmiszerek megfeleljenek a minőségi és higiéniai szabályoknak - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára a 43. Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottságnak (CCMAS) idei nemzetközi találkozóján ma Budapesten.
Az államtitkár ismertette, hogy CCMAS egy olyan testület, amely felelős az élelmiszer-analitikai módszerekkel és mintavételi eljárásokkal kapcsolatos nemzetközi szabványok kidolgozásáért és felülvizsgálatáért. A szervezet munkájával biztosítja az egységes és megbízható élelmiszerbiztonsági szabványokat a világpiac számára.
Dr. Nobilis Márton részletezte, hogy az idei ülésen számos kiemelt fontosságú feladat vár a testület tagjaira. Többek között a termékbizottságok által javasolt módszerek értékelése és jóváhagyása, a 234. számú vizsgálati módszer szabvány felülvizsgálatának folytatása a gabona-, a gyümölcslevek, valamint a hal- és halászati termékek területén, egy adatbázis kialakításának megkezdése az említett szabvány alapján, a mintavételi előírásokat összefoglaló útmutató felülvizsgálata, valamint az allergének jelöléséhez kapcsolódó mérési módszerek kidolgozása.
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztók joggal bízhatnak abban, hogy a Codex standardoknak megfelelő élelmiszerek biztonságosak és jó minőségűek, ezért ezek az előírások számos esetben az élelmiszerbiztonsággal és minőséggel kapcsolatos nemzeti jogalkotás alapjául is szolgálnak.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Te is így tárolod az ételeket a hűtőben? Jobb lenne, ha nem tennéd!
2024. július 16. 15:15
A BPA növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Ismét kutatást végeztek az ételtárolással kapcsolatban. Kiderült, hogy kapcsolatot találtak a műanyag ételtárolókban és a vizes palackokban is fellelhető biszfenol-A és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között.
Nem is hinnéd, de még a csomagolás színe is befolyásol, amikor leveszel egy terméket a polcról
2024. április 09. 14:26
Ezek a színek befolyásolják a fogyasztókat bio élelmiszerek vásárlásakor.
Az ökológiai élelmiszerek iránti növekvő érdeklődést az egészségesebb és fenntarthatóbb életmód iránti társadalmi váltás hajtja. A fogyasztók környezeti hatások iránti tudatossága növekszik, és olyan termékeket keresnek, amelyek összhangban vannak az értékeikkel.