A magyar élelmiszerbiztonság nemzetközi szinten is kiemelkedő
2024. május 14. 16:14
Az élelmiszerbiztonság kiemelt fontosságú, védi az emberek egészségét és jólétét, biztosítva, hogy az elfogyasztott élelmiszerek megfeleljenek a minőségi és higiéniai szabályoknak - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára a 43. Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottságnak (CCMAS) idei nemzetközi találkozóján ma Budapesten.

Az államtitkár ismertette, hogy CCMAS egy olyan testület, amely felelős az élelmiszer-analitikai módszerekkel és mintavételi eljárásokkal kapcsolatos nemzetközi szabványok kidolgozásáért és felülvizsgálatáért. A szervezet munkájával biztosítja az egységes és megbízható élelmiszerbiztonsági szabványokat a világpiac számára.

Dr. Nobilis Márton részletezte, hogy az idei ülésen számos kiemelt fontosságú feladat vár a testület tagjaira. Többek között a termékbizottságok által javasolt módszerek értékelése és jóváhagyása, a 234. számú vizsgálati módszer szabvány felülvizsgálatának folytatása a gabona-, a gyümölcslevek, valamint a hal- és halászati termékek területén, egy adatbázis kialakításának megkezdése az említett szabvány alapján, a mintavételi előírásokat összefoglaló útmutató felülvizsgálata, valamint az allergének jelöléséhez kapcsolódó mérési módszerek kidolgozása.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztók joggal bízhatnak abban, hogy a Codex standardoknak megfelelő élelmiszerek biztonságosak és jó minőségűek, ezért ezek az előírások számos esetben az élelmiszerbiztonsággal és minőséggel kapcsolatos nemzeti jogalkotás alapjául is szolgálnak.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Aranyáron mérik majd a fóliás szamócát
2023. április 14. 14:22
A görög szamóca kilós ára most 1700 forint körül alakul, fóliás magyar társa azonban várhatóan ennél sokkal többe kerül majd.
A fóliasátrakban elültetett, illetve a szabadföldi szamóca is sokkal többe fog kerülni, mint a görög áru. A szezon áprilisban kezdődik el és Huber István őstermelő a TV2 Tények riportjában azt mondta, hogy a fóliás eper kilója körülbelül 7000 forintba kerül majd.
A döner kebab gyakran nem olyan húst tartalmaz, mint amit az árusnál feltüntetnek.
2024. december 05. 15:37
A Törökországból származó kebab igazi reneszánszát éli Európában: eladásából éves szinten 3,5 millió eurót profitálnak a vállalkozások. Ennek nagy része Németországból jön, ahol a kebab valóságos népeledellé vált. A nyugat-európai országban az eladott napi adagok számát kétmillióra becsülik. Azonban a kebabban lévő hússal kapcsolatban nem árt az óvatosság, különösen ha kerülni szeretnéd bizonyos húsfajták fogyasztását.