A magyar élelmiszerbiztonság nemzetközi szinten is kiemelkedő

2024. május 14. 16:14
Az élelmiszerbiztonság kiemelt fontosságú, védi az emberek egészségét és jólétét, biztosítva, hogy az elfogyasztott élelmiszerek megfeleljenek a minőségi és higiéniai szabályoknak - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára a 43. Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottságnak (CCMAS) idei nemzetközi találkozóján ma Budapesten.
A magyar élelmiszerbiztonság nemzetközi szinten is kiemelkedő
Az államtitkár ismertette, hogy CCMAS egy olyan testület, amely felelős az élelmiszer-analitikai módszerekkel és mintavételi eljárásokkal kapcsolatos nemzetközi szabványok kidolgozásáért és felülvizsgálatáért. A szervezet munkájával biztosítja az egységes és megbízható élelmiszerbiztonsági szabványokat a világpiac számára.
Dr. Nobilis Márton részletezte, hogy az idei ülésen számos kiemelt fontosságú feladat vár a testület tagjaira. Többek között a termékbizottságok által javasolt módszerek értékelése és jóváhagyása, a 234. számú vizsgálati módszer szabvány felülvizsgálatának folytatása a gabona-, a gyümölcslevek, valamint a hal- és halászati termékek területén, egy adatbázis kialakításának megkezdése az említett szabvány alapján, a mintavételi előírásokat összefoglaló útmutató felülvizsgálata, valamint az allergének jelöléséhez kapcsolódó mérési módszerek kidolgozása.
A magyar élelmiszerbiztonság nemzetközi szinten is kiemelkedő
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztók joggal bízhatnak abban, hogy a Codex standardoknak megfelelő élelmiszerek biztonságosak és jó minőségűek, ezért ezek az előírások számos esetben az élelmiszerbiztonsággal és minőséggel kapcsolatos nemzeti jogalkotás alapjául is szolgálnak.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszerárak emelkedése még mindig nem állt meg

2024. december 10. 14:51
A KSH adatai szerint tavaly novemberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 4,9 százalékkal nőtt.

Az ízvariációk száma végtelen

2023. április 20. 13:40
Nagy Zsófia, a Fűszeres Lány gyógynövény szakirányon szerzett kertészmérnöki diplomát. A házikertjén kívül 2 hektáron termel francia tárkonyt, és egy fűszermanufaktúra tulajdonosa Ráckevén. A családja mutatott példát neki a gazdálkodásban, takarmányozással és állattartással foglalkoztak. Saját vállalkozásába 2015-ben vágott bele, a fiatalgazda-pályázat elnyerésével kezdett fűszernövényeket termeszteni.