A magyar mezőgazdaság erősödik

2017. január 18. 07:39
Egyre több embernek nyújt megélhetést az erősödő élelmiszergazdaság, az agráriumban nő a foglalkoztatás, tavaly 16500 új állás jött létre – mondta Fazekas Sándor azon a sajtótájékoztatón, amelyen a 2015-ös év agrárgazdasági eredményei mellett beszámolt a január 20-án nyíló Nemzetközi Zöld Hét (Grüne Woche) magyarországi részvételéről is.

Erősödik a magyar mezőgazdaság, bővül a hozzájárulása a GDP-növekedéshez és a foglalkoztatottak számának emelkedéséhez. A teljesítmény elismerését jelenti a berlini Nemzetközi Zöld héten való partnerországi részvétel. A földművelésügyi miniszter rendkívüli jelentőségűnek tartja, hogy Európa legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vásárán – ahol Magyarország már 45 éve jelen van - közel 400.000 látogató előtt bemutathatjuk a magyar élelmiszeripar kiválóságait.

Mint mondta, Magyarország már másodszorra lehet partnerországa a Nemzetközi Zöld Hétnek, 2010 után ismét megkaptuk azt a lehetőséget, hogy agráriumunk fejlődéséről, kiváló, minőségi, egészséges élelmiszereinkről, gasztronómiai hagyományainkról és a magyar konyha újításairól számot adjunk a világnak.

A magyar agrárium kiemelkedő teljesítménye nélkül hazánk nem kaphatott volna ilyen kiemelt bemutatkozási lehetőséget Berlinben, amely egyben a magyar gazdák teljesítményének elismerése – fogalmazott Fazekas Sándor. S mint mondta, a díszvendégi cím kötelez. A partnerországi megjelenés kitüntetett figyelmet jelent, egyúttal óriási lehetőséget ahhoz, hogy a kiváló minőségű prémium termékeinkkel mind szélesebb vásárlói kört ismertessünk meg.

 
Fotó: Pelsőczy Csaba

A Nemzetközi Zöld Héten, a világ egyik legjelentősebb, Európa legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításán való részvétel amellett, hogy kiváló országreklám, kitörési lehetőség is a magyar mezőgazdaság számára. A kiállításon folytatott tárgyalásokat megállapodások kísérik. A megkötött üzletek újabb és újabb lehetőséget nyitnak arra, hogy agrárexportunk bővüljön.
 

A mezőgazdaság a tavaly első háromnegyedévi, 2,1 százalékos GDP-növekedéshez 0,6 százalékponttal járult hozzá. Ez meghaladta például az autógyártást, a gyógyszeripart, az élelmiszeripart, és az elektronikai ipart is magába foglaló feldolgozóipar 0,2 százalékpontos értékét – tájékoztatott a miniszter. Az agrárium egyre több embernek nyújt megélhetést, a 2010 óta 55 százalékkal bővülő kibocsátásnak köszönhetően hat év alatt mintegy 50 ezer új munkahely létesült. Hozzátette, hogy példa nélküli emelkedéssel, 22 százalékkal nőtt a mezőgazdaságban főmunkaidőben foglalkoztatottak száma. Az ágazatban mintegy 220 ezren dolgoznak.

A magyar mezőgazdasági cikkek és élelmiszerek hagyományosan fontos piaca Németország, ahová 2015-ben mintegy 1,2 milliárd euró (360-370 milliárd forint) értékben szállított árut Magyarország. Németország a legnagyobb külföldi felvevőpiaca a magyar mezőgazdasági cikkeknek és élelmiszereknek. A legfontosabb exportcikkek: a baromfihús, a zöldség, a kolbászok, szalámik, a GMO-mentes méz, valamint a bor és pálinka - mondta Fazekas Sándor.

Feldman Zsolt, az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy 2016 a növénytermesztésben a rekordok éve volt. Példaként hozta az őszi búza, a kukorica, valamint a napraforgó hozamait. A napraforgó mintegy 3 tonnás hektáronkénti  hozamát külön is kiemelte, amellyel Magyarország világelső. Emellett a betakarított 1,88 millió tonna napraforgó mennyiséggel Magyarország 2016-ban az unió legnagyobb napraforgó termelőjévé vált. Hozzátette: a magyar mezőgazdaság a múlt év első 10 hónapjában a magyar exportteljesítmény 8,5 százalékát produkálta, míg az exporttöbblet 28 százalékát adta ugyanebben az időszakban.

Daróczi László, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója elmondta: Magyarország a mostani berlini Zöld Héten - amelyet január 20-29 között rendeznek meg - több mint 1600 négyzetméteren mutatkozhat be. 33 magyar kiállító viszi majd jó hírét Magyarországnak.

Az eseményen készült videó itt érhető el http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/a-magyar-mezogazdasag-erosodik

Kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

„Ételt csak okosan” vigyen a gyerek az iskolába!

2016. szeptember 01. 10:46
Az új tanév kezdetén a számos teendő között arra is érdemes figyelni, hogy tízóraira és uzsonnára mit és hogyan visznek a gyerekek az iskolába. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat, hogy a gyerekek a főétkezések között is jót, s jól ehessenek.

A béren kívüli juttatások dönthetik el a dolgozókért vívott harcot 2019-ben

2018. október 10. 08:52
Mi lesz veled magyar cafeteria? Így szól az egyik legizgalmasabb álláspiaci kérdés. Az adókedvezmény megszüntetése nem hozza el a világvégét. A juttatásokra szükség lesz, mert hosszabb távon extra motivációt jelentenek a munkavállalóknak. Nagy a felbolydulás, és az előző évekkel ellentétben most nem lehet általánosságban előre jelezni, hogy milyen megoldásokat választanak a cégek 2019-re. Csomó egyedi modell fog működni. Balázs Krisztiánnal és Fata Lászlóval beszélgettünk.