A minisztériumok közötti csatában dől el az élelmiszerek áfája

2017. március 22. 09:49
További élelmiszerek általános forgalmi adójának lehetséges csökkentését jelezte a földművelésügyi miniszter. Viszont ez az FM és a nemzetgazdasági tárca további egyeztetésén múlik.

A trappista sajt és a felvágottak áfája is öt százalékra csökkenhet – ezt a földművelésügyi miniszter közölte az RTL Klub Híradójával. Ugyanakkor Fazekas Sándor azt mondta, a tartós tejek kedvezményes forgalmi adóját nem támogatja a kormány. A Magyar Hírlapnak pedig azt mondta, hogy a kedvezményes körbe kerülhetnek egyes tejtermékek, pékáruk, zöldség- és gyümölcsfélék, és a vadhús is. 
– Jó néhány területen fehérítené az ágazatot az áfacsökkentés, viszont a kieső adóbevételeket pótolni szükséges, ehhez pontos háttérszámítások kellenek, amelyeket jelenleg is egyeztetünk a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Nyilván a magyar termelést akarjuk erősíteni, hogy friss, egészséges élelmiszer kerüljön a polcokra, kedvező áron, ehhez egy lehetséges eszköz az adócsökkentés – tette hozzá a miniszter az MH-nak.


Korábbi híradások szerint az étkezési és telepítési célú hal áfája is csökkenhet. A folyamat tavaly kezdődött a sertés tőkehús áfájának csökkentésével 27-ről 5 százalékra, az idén pedig tovább folytatódott a friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának 5 százalékra mérséklésével. A baromfihús és a tojás 27-ről, a friss tej áfája pedig 18 százalékról csökkent 5 százalékra.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb 30-35 terméket vizsgálnak majd

2017. május 31. 10:42
Újabb 30-35 termékre - sörökre, üdítőkre, jégkrémekre, grillezéshez használt termékekre, szószokra, salátaöntetekre - terjednek majd ki a kettős minőséget ellenőrző vizsgálatok - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Az apa Gyes mellett dolgozik 8 órában, beosztható több műszakba?

2017. augusztus 21. 07:15
Lehet-e a gyerek 3 éves kora előtt 3 műszakban dolgozni az apukának - ha az édesapa van gyesen, vagyis gyes mellett dolgozik 8 órában? és nem egyedülálló. Vagy ez a fokozott védelem csak az anyukát illeti meg? Veszélyes anyagnak minősülnek-e a hígítók, ragasztók, azbesztpor és egyéb vegyi anyagok - védett munkakörök és a munkaidő vonatkozásában.