A műhús, vagy az igazi a környezetszennyezőbb? Meglepő eredmények születtek

2023. május 11. 15:34
Egy kiló laborhús előállítása legalább négyszer, de akár huszonötször akkora szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint egy kilónyi marhahúsé.
 
Egy friss kutatásból az derül ki, hogy mégsem a laborhús fogja megmenteni a Földet, ugyanis a Kaliforniai Egyetem kutatói meglepő eredményekre jutottak – írja a qubit.hu.
 
A műhús, vagy az igazi a környezetszennyezőbb? Meglepő eredmények születtek
Úgy tűnik, hogy egy kiló laborhús előállítása legalább négyszer, de akár huszonötször akkora szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint egy kilónyi marhahúsé. A mutatók nem függtek a hús fajtájától, a laborcsirke és a laborsertés esetén hasonlóan alakulnak.
 
Mi ennek az oka?
Röviden összefoglalva: a hús előállításához használt tápoldat hatalmas energiaigénye. Az oldat összetevőit alaposan meg kell tisztítani, amihez ultrafiltrációt és kromatográfiát használnak, mielőtt a tápoldatba kerülnének. Mindkét eljárás rendkívül energiaigényes, ugyanakkor elkerülhetetlen ahhoz, hogy az oldatban ne a baktériumok szaporodjanak, hanem a hússejtek.
 
A mostani becslések azonban csak a jelenleg használt technológiára érvényesek: a laborhús orvosi minőségbiztosítási körülmények között készül, de ha csak az élelmiszeriparra érvényes előírásokat kellene betartani a gyártás során, a költségek csökkennének.
 
Jelenleg senki nem foglalkozik műhúsgyártással nagyüzemi körülmények között, az iparág pedig a mostani körülmények között veszteséges. Ahhoz, hogy nyereséges legyen, nagyipari termelésre kellene átállni és nagyobb szerephez kellene hogy jussanak a megújuló energiaforrások.
 
Egy januári kutatás azonban más eredményt hozott: a Delfti Egyetem kutatója szerint a laborhús karbonkibocsátása a marhahúsé alatt marad. Ehhez a kutatók azt feltételezték, hogy az említett két problémát hamarosan orvosolni fogják.
 
Eddig két országban, Szingapúrban és az Egyesült Államokban engedélyezték a laborhúsok piaci forgalmazását.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Fedezi a belföldi szükségletet az idei meggytermés

2024. június 18. 19:14
A meggytermelők jó évet zárhatnak, mert kedvezően alakult az időjárás, az idei termés így biztosan fedezi a belföldi szükségletet - mondta a meggyfogyasztást népszerűsítő mai sajtótájékoztatón Budapesten az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Tudatos Vásárlók Családi nap február 18.-án – bemutatkoznak a közösségi gazdaságok

2023. február 06. 13:32
Hazánkban is egyre népszerűbbek a közösségi gazdaságok, személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.