A műhús, vagy az igazi a környezetszennyezőbb? Meglepő eredmények születtek
2023. május 11. 15:34
Egy kiló laborhús előállítása legalább négyszer, de akár huszonötször akkora szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint egy kilónyi marhahúsé.
Egy friss kutatásból az derül ki, hogy mégsem a laborhús fogja megmenteni a Földet, ugyanis a Kaliforniai Egyetem kutatói meglepő eredményekre jutottak – írja a qubit.hu.
Úgy tűnik, hogy egy kiló laborhús előállítása legalább négyszer, de akár huszonötször akkora szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint egy kilónyi marhahúsé. A mutatók nem függtek a hús fajtájától, a laborcsirke és a laborsertés esetén hasonlóan alakulnak.
Mi ennek az oka?
Röviden összefoglalva: a hús előállításához használt tápoldat hatalmas energiaigénye. Az oldat összetevőit alaposan meg kell tisztítani, amihez ultrafiltrációt és kromatográfiát használnak, mielőtt a tápoldatba kerülnének. Mindkét eljárás rendkívül energiaigényes, ugyanakkor elkerülhetetlen ahhoz, hogy az oldatban ne a baktériumok szaporodjanak, hanem a hússejtek.
A mostani becslések azonban csak a jelenleg használt technológiára érvényesek: a laborhús orvosi minőségbiztosítási körülmények között készül, de ha csak az élelmiszeriparra érvényes előírásokat kellene betartani a gyártás során, a költségek csökkennének.
Jelenleg senki nem foglalkozik műhúsgyártással nagyüzemi körülmények között, az iparág pedig a mostani körülmények között veszteséges. Ahhoz, hogy nyereséges legyen, nagyipari termelésre kellene átállni és nagyobb szerephez kellene hogy jussanak a megújuló energiaforrások.
Egy januári kutatás azonban más eredményt hozott: a Delfti Egyetem kutatója szerint a laborhús karbonkibocsátása a marhahúsé alatt marad. Ehhez a kutatók azt feltételezték, hogy az említett két problémát hamarosan orvosolni fogják.
Eddig két országban, Szingapúrban és az Egyesült Államokban engedélyezték a laborhúsok piaci forgalmazását.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Svédországban borzalmasan drága, Indiában a földön rothad
2023. március 28. 11:19
Szinte az egész világon alapvető élelmiszernek számít a hagyma, mégis óriási különbségek tapasztalhatók az árak és termések között.
Svédországban a nagyon magas zöldségárak 72 éve a legnagyobb élelmiszerár-emelkedést okozzák, miközben hozzájárulnak az elmúlt 30 év legmagasabb inflációjához. Az infláció Svédországban 2023 februárjában 12%-ra emelkedett.
Szakértők szerint Svédországban 1951 óta nem volt ilyen drasztikus élelmiszerár-emelkedés.
Már a svédek is drágállják a zöldségeket
2023. április 05. 13:01
Az egész Európára jellemző drágulás Svédországot is sújtja. A skandináv országban az elmúlt 72 év legnagyobb mértékű élelmiszerár-emelkedéséről, és az utóbbi három évtized legmagasabb inflációjáról számoltak be a szakemberek.