A műhús, vagy az igazi a környezetszennyezőbb? Meglepő eredmények születtek

2023. május 11. 15:34
Egy kiló laborhús előállítása legalább négyszer, de akár huszonötször akkora szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint egy kilónyi marhahúsé.
 
Egy friss kutatásból az derül ki, hogy mégsem a laborhús fogja megmenteni a Földet, ugyanis a Kaliforniai Egyetem kutatói meglepő eredményekre jutottak – írja a qubit.hu.
 
A műhús, vagy az igazi a környezetszennyezőbb? Meglepő eredmények születtek
Úgy tűnik, hogy egy kiló laborhús előállítása legalább négyszer, de akár huszonötször akkora szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint egy kilónyi marhahúsé. A mutatók nem függtek a hús fajtájától, a laborcsirke és a laborsertés esetén hasonlóan alakulnak.
 
Mi ennek az oka?
Röviden összefoglalva: a hús előállításához használt tápoldat hatalmas energiaigénye. Az oldat összetevőit alaposan meg kell tisztítani, amihez ultrafiltrációt és kromatográfiát használnak, mielőtt a tápoldatba kerülnének. Mindkét eljárás rendkívül energiaigényes, ugyanakkor elkerülhetetlen ahhoz, hogy az oldatban ne a baktériumok szaporodjanak, hanem a hússejtek.
 
A mostani becslések azonban csak a jelenleg használt technológiára érvényesek: a laborhús orvosi minőségbiztosítási körülmények között készül, de ha csak az élelmiszeriparra érvényes előírásokat kellene betartani a gyártás során, a költségek csökkennének.
 
Jelenleg senki nem foglalkozik műhúsgyártással nagyüzemi körülmények között, az iparág pedig a mostani körülmények között veszteséges. Ahhoz, hogy nyereséges legyen, nagyipari termelésre kellene átállni és nagyobb szerephez kellene hogy jussanak a megújuló energiaforrások.
 
Egy januári kutatás azonban más eredményt hozott: a Delfti Egyetem kutatója szerint a laborhús karbonkibocsátása a marhahúsé alatt marad. Ehhez a kutatók azt feltételezték, hogy az említett két problémát hamarosan orvosolni fogják.
 
Eddig két országban, Szingapúrban és az Egyesült Államokban engedélyezték a laborhúsok piaci forgalmazását.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Termelői összefogásra van szükség a tormatermelésben is

2023. december 11. 13:06
Európai szinten is kimagasló a hazai tormatermesztés, amelynek mennyisége évente 10-12 ezer tonnát tesz ki. A magyar torma kiváló minőségű, a gazdálkodók a jövőben is számíthatnak tevékenységük támogatására – közölte Nagy István agrárminiszter.

Rekordmagasságban az európai cukorárak

2023. október 12. 19:05
Ez nehéz helyzet elé állítja az országok cukorigényes iparágait.
 
Az ez évi cukorrépa betakarítás és feldolgozás előrehaladtával, az európai cukortermés a tavalyinál valamivel jobbnak ígérkezik, a földrész országai azonban a fogyasztási igényeket nagy valószínűséggel részben csak importból tudják kielégíteni – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon.