A szegények eledele volt, pedig valóságos vitaminbomba

2024. október 24. 22:03
A kukoricakása vagy puliszka egy kukoricadarából és vízből álló étel, melynek számos egészségügyi előnye van.
A szegények eledele volt, pedig valóságos vitaminbomba
A puliszka napjainkban újra reneszánszát éli – fotó: Shutterstock
 
A puliszka a magyar, román, szász, szlovén, bolgár és ukrán konyhában is fellelhető étel, mely régebben az erdélyi szegény emberek fő táplálékának számított, majd a múlt század végén szinte teljesen feledésbe került. Napjainkban viszont újra reneszánszát éli, ami annak is köszönhető, hogy vannak sós, zöldséges változatai és édes kásaként is fogyasztható, továbbá mellette szól az is, hogy rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz.
 
Kiváló rostforrás
100 gramm kukoricakása 7,3 gramm rostot tartalmaz. A rostok a kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsfontosságú részét képezik. Javítják az emésztést, és hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, a szívbetegségek megelőzéséhez, valamint a vércukorszint szabályozásához. Továbbá a rostok segítenek fenntartani a jóllakottság érzését, ezáltal szerepük lehet a testsúly szabályozásában is.
Erdélyi, sütőben sült, juhtúrós puliszka
fotó:nosalty.hu
 
Gazdag vasban és vitaminokban
A kukoricakása számos vitamint és ásványi anyagot, többek között kalciumot, magnéziumot, vasat, E-vitamint, A-vitamint és B-vitaminokat tartalmaz.
 
A vas rendkívül fontos ásványi anyag, ugyanis kulcsszerepet játszik a szervezetben az oxigén szállításában és a hormontermelés támogatásában.
 
A B-vitaminok közül a kukoricakásában a tiamin, a niacin, a B6-vitamin és a folsav is megtalálható, melyek szintén nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára, többek között a bőr egészségére, a szív- és idegműködésre, valamint a vörösvértestek képződésére is hatással vannak.
 
Gluténmentes
Ha cöliákiában, vagyis gluténérzékenységben szenvedsz, vagy egyéb ok miatt korlátozni szeretnéd a gluténbeviteledet, akkor jó, ha tudod, hogy a kukoricakása gluténmentes, így mindenki számára biztonságosan fogyasztható.
Hogyan készül a puliszka őseink receptje alapján? Erdélyi puliszka recept  egyszerűen
fotó:penzcentrum.hu
 
Védi a szem egészségét
A kukoricakása kisebb mennyiségben luteint és zeaxantint is tartalmaz, amelyek antioxidánsokként védik a szem egészségét. E hatás fokozása érdekében érdemes karotinoidban gazdag alapanyagokkal fogyasztani, például leveles zöldekkel, borsóval vagy sárgarépával.
 
A kukoricakásának alacsony a zsír- és fehérjetartalma, viszont szénhidráttartalma magas, tehát jó energiaforrásul szolgálhat, azonban a szénhidrátok túlzott és elégtelen bevitele káros következményekkel járhat.
 
Forrás: divany.hu

Kapcsolódó cikkek

A MAGYAR ÉLELMISZEREK EGYESÜLT ÁLLAMOKBELI EXPORTJÁRÓL TÁRGYALT WASHINGTONBAN NAGY ISTVÁN AGRÁRMINISZTER

2023. május 10. 08:32
A magyar víziszárnyasok amerikai exportjáról és a mangalicasonka szállításának lehetőségeiről is tárgyalt az Egyesült Államokban a magyar agrárminiszter kedden.
 
Nagy István amerikai látogatásának második napján a tudományos együttműködésekről, az egyetemi képzések akkreditálásáról, kölcsönös elfogadásáról is egyeztetett az Egyesült Államok mezőgazdasági miniszter-helyettesével.

2024. évi gluténmentes kenyér és péksütemények versenye

2024. október 17. 15:30
Idén 3. alkalommal rendezték meg a Magyarok Kenyere program keretében az év gluténmentes kenyere és péksüteménye versenyt.