A szegények eledele volt, pedig valóságos vitaminbomba
2024. október 24. 22:03
A kukoricakása vagy puliszka egy kukoricadarából és vízből álló étel, melynek számos egészségügyi előnye van.
A puliszka napjainkban újra reneszánszát éli – fotó: Shutterstock
A puliszka a magyar, román, szász, szlovén, bolgár és ukrán konyhában is fellelhető étel, mely régebben az erdélyi szegény emberek fő táplálékának számított, majd a múlt század végén szinte teljesen feledésbe került. Napjainkban viszont újra reneszánszát éli, ami annak is köszönhető, hogy vannak sós, zöldséges változatai és édes kásaként is fogyasztható, továbbá mellette szól az is, hogy rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz.
Kiváló rostforrás
100 gramm kukoricakása 7,3 gramm rostot tartalmaz. A rostok a kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsfontosságú részét képezik. Javítják az emésztést, és hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, a szívbetegségek megelőzéséhez, valamint a vércukorszint szabályozásához. Továbbá a rostok segítenek fenntartani a jóllakottság érzését, ezáltal szerepük lehet a testsúly szabályozásában is.
fotó:nosalty.hu
Gazdag vasban és vitaminokban
A kukoricakása számos vitamint és ásványi anyagot, többek között kalciumot, magnéziumot, vasat, E-vitamint, A-vitamint és B-vitaminokat tartalmaz.
A vas rendkívül fontos ásványi anyag, ugyanis kulcsszerepet játszik a szervezetben az oxigén szállításában és a hormontermelés támogatásában.
A B-vitaminok közül a kukoricakásában a tiamin, a niacin, a B6-vitamin és a folsav is megtalálható, melyek szintén nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára, többek között a bőr egészségére, a szív- és idegműködésre, valamint a vörösvértestek képződésére is hatással vannak.
Gluténmentes
Ha cöliákiában, vagyis gluténérzékenységben szenvedsz, vagy egyéb ok miatt korlátozni szeretnéd a gluténbeviteledet, akkor jó, ha tudod, hogy a kukoricakása gluténmentes, így mindenki számára biztonságosan fogyasztható.
fotó:penzcentrum.hu
Védi a szem egészségét
A kukoricakása kisebb mennyiségben luteint és zeaxantint is tartalmaz, amelyek antioxidánsokként védik a szem egészségét. E hatás fokozása érdekében érdemes karotinoidban gazdag alapanyagokkal fogyasztani, például leveles zöldekkel, borsóval vagy sárgarépával.
A kukoricakásának alacsony a zsír- és fehérjetartalma, viszont szénhidráttartalma magas, tehát jó energiaforrásul szolgálhat, azonban a szénhidrátok túlzott és elégtelen bevitele káros következményekkel járhat.
Forrás: divany.hu
Kapcsolódó cikkek
Idén végre lesz elég kajszibarack?
2024. május 30. 16:10
Elnyúló, hosszú kajsziszezonra van kilátás.
A kajszi egy potenciálisan jó exportpozíciókkal rendelkező gyümölcsfajunk: 2018 előtt évi 4-5 ezer tonnát exportáltunk, az utóbbi években azonban – a kiszámíthatatlan termés, illetve árualap miatt – csak 1-2 ezer tonna volt a kivitt mennyiség. Az import ezzel párhuzamosan emelkedett, a korábbi évek 0,5-1,0 ezer tonnás mennyisége 1-2 ezer tonnára nőtt – írja a fruitveb.hu.
Ideje felkészülni: hamarosan csalán, köles, csicseriborsó váltja fel a vízigényes kultúrákat
2023. október 17. 16:35
Vizes bajnokok, segítő szervezetek és élelmiszeripari cégek együtt hívták fel a figyelmet a jövő kulcsára az Élelmezési világnapon.
A globális és regionális vízhiány okozta élelmezési kihívásokat mutatta be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az Agrárminisztérium hétfői rendezvénye, amit az élelmezési világnap alkalmából szerveztek a Hősök terén. A “vizes eseményre” olimpiai és világbajnok úszók és vízilabdázók is ellátogattak, de szerephez jutottak a jövő vízbarát ételei és egy 21 kamionból álló kocsisor is, ami 50 000 kilogramm élelmiszeradományt szállított nélkülözők részére.