A szegények eledele volt, pedig valóságos vitaminbomba
2024. október 24. 22:03
A kukoricakása vagy puliszka egy kukoricadarából és vízből álló étel, melynek számos egészségügyi előnye van.
A puliszka napjainkban újra reneszánszát éli – fotó: Shutterstock
A puliszka a magyar, román, szász, szlovén, bolgár és ukrán konyhában is fellelhető étel, mely régebben az erdélyi szegény emberek fő táplálékának számított, majd a múlt század végén szinte teljesen feledésbe került. Napjainkban viszont újra reneszánszát éli, ami annak is köszönhető, hogy vannak sós, zöldséges változatai és édes kásaként is fogyasztható, továbbá mellette szól az is, hogy rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz.
Kiváló rostforrás
100 gramm kukoricakása 7,3 gramm rostot tartalmaz. A rostok a kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsfontosságú részét képezik. Javítják az emésztést, és hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, a szívbetegségek megelőzéséhez, valamint a vércukorszint szabályozásához. Továbbá a rostok segítenek fenntartani a jóllakottság érzését, ezáltal szerepük lehet a testsúly szabályozásában is.
fotó:nosalty.hu
Gazdag vasban és vitaminokban
A kukoricakása számos vitamint és ásványi anyagot, többek között kalciumot, magnéziumot, vasat, E-vitamint, A-vitamint és B-vitaminokat tartalmaz.
A vas rendkívül fontos ásványi anyag, ugyanis kulcsszerepet játszik a szervezetben az oxigén szállításában és a hormontermelés támogatásában.
A B-vitaminok közül a kukoricakásában a tiamin, a niacin, a B6-vitamin és a folsav is megtalálható, melyek szintén nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára, többek között a bőr egészségére, a szív- és idegműködésre, valamint a vörösvértestek képződésére is hatással vannak.
Gluténmentes
Ha cöliákiában, vagyis gluténérzékenységben szenvedsz, vagy egyéb ok miatt korlátozni szeretnéd a gluténbeviteledet, akkor jó, ha tudod, hogy a kukoricakása gluténmentes, így mindenki számára biztonságosan fogyasztható.
fotó:penzcentrum.hu
Védi a szem egészségét
A kukoricakása kisebb mennyiségben luteint és zeaxantint is tartalmaz, amelyek antioxidánsokként védik a szem egészségét. E hatás fokozása érdekében érdemes karotinoidban gazdag alapanyagokkal fogyasztani, például leveles zöldekkel, borsóval vagy sárgarépával.
A kukoricakásának alacsony a zsír- és fehérjetartalma, viszont szénhidráttartalma magas, tehát jó energiaforrásul szolgálhat, azonban a szénhidrátok túlzott és elégtelen bevitele káros következményekkel járhat.
Forrás: divany.hu
Kapcsolódó cikkek
Számos pályázat segíti ezután is a burgonyatermelőket
2024. augusztus 01. 13:54
A burgonya világszerte a harmadik legnépszerűbb élelmiszer a rizs és a búza után, és több milliárd ember táplálkozásának alapvető eleme. Magyarországon is gyakran használt alapélelmiszer, amely a hazai fogyasztók asztalára is rendszeresen kerül – hívta fel a figyelmet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, a Nébih Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán július 30.-án megrendezett Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás és a Fajta- és Növényvédelmi Technológiai Bemutatón, Gyulatanyán.
Jön a szintetikus cukor?
2024. március 04. 17:45
Az Oszakai Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült – különböző baktériumok segítségével – szintetikus úton cukrot előállítaniuk – olvashatjuk a sciencedaily.com hírportálon.