A szója tápanyag-ellátásáról

2018. március 28. 20:03
A jövedelmező szójatermesztés - az időjárást természetesen leszámítva - elsősorban a helyesen megválasztott és alkalmazott inputokon (vetőmag, oltóanyag, növényvédő szer, műtrágya), valamint a gépi munka minőségén múlik.

A költségszerkezetében 40%-ot tesz ki az inputanyagoké (kb. 15%-kal alacsonyabb, mint a kukorica esetében) és ebből 15-20%-ot a műtrágyára fordított összeg.

A makroelem-ellátás alapjai

- A szója talajigényes, klímaigényes növény. Tápanyag-igénye közepes, mert egyrészt jó tápanyag-hasznosító képessége van, másrészt a termésbe beépített nitrogén 40%-át képes a légkörből fedezni.

- A termésmennyiséget nemcsak a nitrogén pótlása, hanem a komplex, NPK tartalmú műtrágya kijuttatása is növeli. A talajvizsgálati eredmények alapján nitrogénből 50-70, foszforból 70-80, káliumból 80-100 kg/ha mennyiséget érdemes kijuttatni. A foszfort és káliumot ősszel, vagy tavasszal vetés előtt bedolgozva, a nitrogént tavasszal javasolt kiszórni. A felvétele a virágzás kezdetétől a teljes hüvely képzésig nagyon intenzív.

- A P felvétel a hüvelyképzés kezdetekor és a magképzés kezdetekor éri el a csúcsot. A P számos minőségi és mennyiségi paramétert is befolyásol.

- A szója K felvétele a negyedik hármas levél megjelenésétől a hüvelyképzés kezdetéig nagyon intenzív, majd a maximális magméret kialakulás előtt újra megnövekszik beépülése a növénybe. Ezzel is magyarázható, hogy a sorközművelés során kiadott kb. 50 kg/ha K hatóanyag termésnövekedést eredményezhet.

A mezo- és mikroelem-ellátás alapjai

- A növényben a Ca és a B szinergista, egymás hatását erősítő, fokozó kapcsolatban állnak. A mindkét elemet tartalmazó lombtrágya kijuttatása közvetlenül a virágzás előtti stádiumban növeli a mag szárazanyag-tartalmát és a hüvelyek számát.

- A B és a Mg egymást segítő hatása a magtömegben és a m2-kénti növényszámban is pozitív többletet eredményez.

Kénből 20-30 kg/ha igénye is lehet a szójának, és tonnánként 7-8 kg kén épül be a teljes növénybe. A negyedik hármas levél kialakulásától a magképzés kezdetéig nagyon intenzív a növény kénfelvétele, és a maximális magméret kialakulásáig ez folyamatos.

- Fontos szerepe van a szója élettanában a molibdénnek. Különböző enzimek fémösszetevője, többek között a nitrogenázé és a nitrátreduktázé

Vetés előtti alaptrágyázáshoz a talajvizsgálati eredményektől függően megválasztott YaraMila család összetett, mikroelemtartalmú műtrágyái ajánlottak. A YaraMila 7-20-28, 8-24-24 NPK összetételű műtrágyákból 250-300 kg/ha mennyiséget ajánlott a vetés előtt kijuttatni. A nitrogén-utánpótlása a YaraBela termékcsalád Extran (27% N) és kénes kiegészítésű Sulfan (24% N, 15/18%* S) műtrágyával történhet, 150-200 kg/ha adagban kijuttatva.

A fenti tapasztalatokat összegezve fejlesztette ki a Yara a YaraVita Brassitrel Pro lombtrágyáját. A termék összetétele (124,6 g/l CaO, 116 g/l MgO, 60 g/l B, 70 g/l Mn, 4 g/l Mo, 69 g/l N) a szükséges mikroelemeket optimálisan biztosítja. A Yara technológiája szerint kijuttatását 3 l/ha dózisban javasoljuk, melyet 1-2 l/ha mennyiségű YaraVita Bortrac (150 g/l B) bórtartalmú készítménnyel érdemes kiegészíteni. A kénpótlásról a magképzés kezdetén érdemes gondoskodni, erre a YaraVita Thiotrac (750 g/l SO3, 200 g/l N) lombtrágyánkat javasoljuk.

Azokon a területeken, ahol az alaptrágyázás kiegészítésre szorul, a növény kondícióját kell javítani, vagy ahol mikroelem pótlásra van szükség a YaraVita Universal Bio (100 g/l N, 40 g/l P2O5, 70 g/l K2O, 0,2 g/l B, 1 g/l Cu, 1,3 g/l Mn, 0,03 g/l Mo, 0,7 g/l Zn) komplex lombtrágyánkat ajánljuk 5 l/ha dózisban a sorzáródás időszakában.

A hüvelyképzéskori kálium pótlásra a YaraVita Safe K (45 g/l N, 500 g/l K) termékünk is használható 3-5 l/ha dózisban.

Figyelmükbe ajánlom a www.tankmix.com honlapunkat, valamint a TankmixIT mobilalkalmazásunkat, mely a lombtrágyák és a növényvédő szerek keverhetőségéhez ad iránymutatást.

A különböző tápelemek hiányának felismeréséhez nyújt segítséget - most már a szója esetében is -  a CheckIT ingyenesen letölthető mobilalkalmazásunk.

*gyártás helyétől függően

Tóth Milena

agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

A béren kívüli juttatásokra vonatkozó szabályok gátat szabnak a jövedelmek növelésének

2018. július 25. 08:59
A LIGA Szakszervezetek 2018. július 24-én közleményt adott ki a béren kívüli juttatások jelentős részének megszüntetéséről. Ebben leírják, ha az Országgyűlés által elfogadott szabályozás hatályba lép, mind a munkaerő megtartása, mind a munkaválallók jövedelemnövekedése veszélybe kerül. A LIGA Szakszervezetek sürgeti, hogy a kormány a juttasok legalább azon elemeit, amelyek foglalkoztatási, szociális vagy öngondoskodásra ösztönző célt szolgálnak, helyezze vissza a kedvezményes juttatások közé.

Amit a minimálbérről, garantált bérminimumról tudnia kell

2018. február 20. 07:55
A munkaerőhiány alaposan megváltoztatta a munkaerő-piaci erőviszonyokat. Néhány évvel ezelőtt még álmodni sem mertek volna a munkavállalók arról, hogy a minimálbér emelésére kétszámjegyű mértékben kerül sor, a 2017., illetve 2018. években ugyanakkor ez történt. A 204. számú Magyar Közlönyben 2016. december 15. napján közzétett minimális díjazási mértékek ugyanis a szakszervezetek követeléseit is meghaladták. A minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelkedése két lépcsőben történt meg (430/2016.(XII.15.) korm.r.), ennek a 2018. évre vonatkozó rendelkezéseit a gyakorlati tudnivalókkal együtt mutatjuk be.