A tejtermelőknek áll a zászló

2019. március 07. 07:54
Stabilitás jellemezheti idén is a tejpiacot, a világpiaci folyamatokból arra lehet következtetni, hogy a nyers tej felvásárlási ára kismértékben emelkedhet. Fórián Zoltán, az Erste vezető agrárszakértője szerint a termelők számára most minden adott, hogy fejlesszenek.

A hazai tejtermelők nyugodtabban készülhetnek az idei ártárgyalásokra, részben azért, mert az EU csaknem teljes egészében megszabadult 380 ezer tonnás soványtejpor-készletétől, és tavaly, az év második felében több nagy tejtermelő tagállamban csökkent a termelés – mondta a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. A stabilitás, amelyből végre jutott a szektornak az elmúlt évben, úgy tűnik, nem múlik el.

Fotó: Löffler Péter/Dunántúli Napló

A nemzetközi piaci folyamatok kedvezők: a globális kereslet gyorsabban fog emelkedni idén, mint a kínálat, ami stabil árakat eredményez, a kismértékű emelkedés lehetőségével.

A termelők számára biztató, hogy a világpiac legnagyobb szereplője, az új-zélandi Fonterra is megemelte idei átvételi árait. Ebben pedig ismét fontos szerepe van Kína növekvő keresletének.

A globális tejtermelés 1 százalék körüli mértékben emelkedhet idén. Mindez ellentétes piaci hatások közepette történik, az egyik oldalon ugyanis a kereskedelmi háborúktól sújtott és tavaly az átlagosnál 100 ezerrel több marhát a vágóhídra küldő amerikai farmerek, valamint a súlyos ausztrál és új-zélandi aszálykárok állnak, a másikon pedig az EU takarmányhiány miatt is csökkenő, de tovább javuló hozamú tehénállománya.

teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

 

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszer-gazdaság a legjobb befektetés

2019. november 19. 09:18
A magyar agrárium egy hektárra vetített termelékenysége nyolc év alatt a kétharmadával

Bejgli-katasztrófa 2020: ennyivel kerül most többe az ünnepi menü, mint 10 éve

2020. december 11. 10:04
Óriási mértékben drágultak meg egyes, a jól bevett karácsonyi menühöz nélkülözhetetlen alapanyagok az évek során. A Pénzcentrum számításai szerint, a dió és a mák éves átlagára 10 év leforgása alatt több mint 100 (!) százalékkal emelkedett. De mi a helyzet a ponttyal vagy a töltött káposztába való hússal? Azért hogy ezt kiderítsük, hivatalos statisztikákból számoltuk ki, mennyit kellett összesen kifizetni 5 nélkülözhetetlen karácsonyi alapanyagért 2010-ben, 2015-ben, és most, 2020-ban.