A vendéglátók, közétkeztetők is válasszák a hazait

2020. április 02. 13:17
A helyi termelők termékeinek választásával a vendéglátók, közétkeztetők is sokat tehetnek a vidék fennmaradásáért – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter. A helyi élelmiszerek felhasználásával ráadásul a fogyasztók is nyernek, hisz ételük kiváló minőségű, magyar alapanyagból készül.
 
 
 

Az új típusú koronavírus járvány számos ágazatot kihívás elé állít. A magyar vidék fennmaradása csak összefogással biztosítható – hangsúlyozta a tárcavezető. Különösen nehéz helyzetben vannak a helyi termelők, „akik előtt” – az Agrárminisztérium felhívása ellenére – a városok sorra zárják be eddigi egyetlen értékesítési színterüket, a termelői piacokat.

fotó: pxhere.com

Nagy István emlékeztetett, a kiszállítást végző vendéglátás és a közétkeztetés szereplői a helyi alapanyagok, termékek választásával hathatós segítséget nyújthatnak a helyi termelők számára. Az összefogás jelenleg kulcskérdés, de számos további előnye is van a helyi termék felhasználásának – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Többek között lényegesen rövidebb távolságból juthatnak kiváló minőségű, szezonális alapanyaghoz a szakácsok, ami fontos szempont, ha egy vállalkozás fenntartható működésre törekszik. Emellett a garantáltan friss, szezonális és minőségi magyar alapanyagokból változatos menüsorok állíthatóak össze – hangsúlyozta az agrárminiszter.

A helyi termelőkkel lehetőség van a személyes kapcsolat kialakítására, így az igények egyeztetésére és a megoldások közös megtalálására is. A helyi élelmiszerek felhasználásával ráadásul a fogyasztók is nyernek, hisz ételük kiváló minőségű, magyar alapanyagból készül, amit még inkább sajátjuknak érezhetnek, hisz helyből kapják a helyi ízeket.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

 

Kapcsolódó cikkek

Az UHT-tejek áfa-csökkentése az import tejek kiszorulását hozhatja

2018. november 16. 07:35
Az UHT-tejek január elsejétől öt százalékra csökkenő áfájának köszönhetően az import tejnek lényegében ki kellene szorulnia a magyar piacról - hangsúlyozta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Feldman Zsolt a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács VIII. Tejágazati konferenciáján rámutatott, hogy a friss tejnél a korábban bevezetett öt százalékos áfa áttörést hozott, nőtt ugyanis a hazai tej aránya a boltok polcain, és ugyanez várható a tartós tejeknél is.

A Távol-Kelet felé nyit az Alföldi Tej

2019. április 29. 08:48
A sajt- és a porítóüzem termékeinek Kínában és Japánban is lehet felvevőpiacuk