Akár házilag is készíthetünk szúnyogriasztó krémet illóolajok felhasználásával

2023. június 23. 14:37
Hogyan tartsuk távol magunktól a szúnyogokat? Beltérben és bőrön használva az illóolajok többnyire sokkal emberbarátabbak, mint a szintetikus készítmények.
A rovarok nem kedvelik az erős illatokat, ezért az olyan intenzív szerek, mint az illóolajok, vagy az ecet, sikeresen bevethetők ellenük. De van itt még egy különleges anyag, ami nem is kellemetlen, nem is harsány, a szúnyogokat mégis elijeszti.
Akár házilag is készíthetünk szúnyogriasztó krémet illóolajok felhasználásával

A menta az egyik legkedveltebb "üdítő" növény

Illóolajok

Először nézzük, hogy melyek válnak be leginkább a szúnyogok esetében.
Citronella (Cymbopogon nardus): erőteljes védelmet biztosít a szúnyogok ellen, bátran alkalmazható gyermekeknél és érzékeny bőrű felnőtteknél is. Két órán keresztül képes elriasztani a kellemetlen ízeltlábúakat.
 
Citromos eukaliptusz (Eucalyptus citriodora): rendkívül hatékony és tartós szúnyogriasztónak bizonyult. Az eukaliptuszolajos készítmények három órán biztosítanak védelmet. Három éves kor alatt nem ajánlott, és óvatosságot igényel, mert magas koncentrációban szemirritációt okozhat.
 
Eukaliptuszolaj (Eucalyptus globulus): kókuszolajjal keverve meglehetősen erős ellenszenvet vált ki a szúnyogokból kb. négy órán keresztül.
 
Szegfűszeg (Syzygium aromaticum): a leghatékonyabban tartja távol a szúnyogokat, kb. másfél órán keresztül számíthatunk rá.
 
Fahéj (Cinnamomum zeylanicum és C. cassia): erős averziót vált ki a szúnyogokból.
 
Indiai citromfű (Cybopogon citratus): hordozóolajjal keverve két és fél órán keresztül fokozhatja a védelmünket.
 
Borsmenta (Mentha piperita): illata két és fél órán keresztül tartja távol az éhes vérszívókat.
 
Macskamenta (Nepeta cataria): illóolaja illetve növényi kivonatai rendkívül erős és tartós taszító hatást fejtenek ki a szúnyogokra és a csípős legyekre.
 
Rozmaring (Salvia rosmarinus): 20 százalékos oldata nyolc órán keresztül akár 100 százalékos védelmet nyújthat.
 
Kakukkfű (Thymus vulgaris) illóolaja és a levelei égetésekor keletkező füstje kb. 85%-os védelmet nyújt másfél órán keresztül.
 
Az illóolajok gyorsan elillannak, hatóidejüket növeli az olajjal való keverés, de még így is szükség van a többszöri kezelésre, ha hosszabb időt szeretnénk a szabadban tölteni.
 
Alaprecept illóolajos kencéhez: 100 ml folyékony kókuszolajat töltsük jól záródó fedeles tégelybe, adjunk 15 csepp illóolajat és keverjük össze. Lehet egyféle illóolajat is használni vagy a fentiekből válogatva vegyesen. Sokkal bőrbarátabb megoldás, mint sok más hordozóanyaggal (pl.: alkohol, ecet) készített termék.
 
Néhány számukra utálatos anyag, amit szintén inkább elkerülnek
 
Kókuszolaj: laboratóriumi kísérletek során felvette a versenyt a leghatékonyabbnak tartott szúnyogriasztószerrel, a DEET- tel (N,N-dietil-meta-toluamid), amivel kapcsolatban a közelmúltban több egészségügyi probléma is felmerült. A kókuszolajból származó közepes lánchosszúságú zsírsavak igen erős taszítóhatást fejtettek ki bizonyos vérszívók, egyes szúnyogok és még a szuronyos istállólégy ellen is. Házi kedvencek és haszonállatok esetében is biztonságosan használható. Egy szarvasmarhákon végzett előzetes vizsgálatban a kókuszdió zsírsavainak vizes bázisú keményítőkompozitba ágyazottan történő egyszeri alkalmazása egy hétre szóló védelmet nyújtott.
 
A laboratóriumi vizsgálatok során a cickafark kivonata és illóolaja az N,N-dietil-meta-toluamidhoz hasonló taszító hatást mutatott.
 
Fokhagyma: illata segíthet elfedni azokat az illatokat, amelyek elárulják az embert a szúnyogok előtt. Rendszeres fogyasztása, bőrön keresztül történő kipárolgása által pajzsként szolgálhat.
Fokhagymás permet: turmixoljunk össze 3 gerezd fokhagymát 2 csésze vízzel, szűrjük át és töltsük spriccelőfejjel ellátott flakonba. Elpusztítja a lárvákat, gátolja a peték kikelését.
 
A szúnyogok az ecet illatát sem szívelik, de valljuk meg őszintén, mi sem szimatolgatnánk órákon keresztül. Használhatjuk az ecetet az illóolajok hordozóanyagként és kivonatkészítésre is alkalmas. Arra kell figyelni, hogy irritálhatja a bőrt, hígítatlanul legfeljebb kis tálkákban helyezzük el házon belül vagy kívül, bőrre inkább hígítva használjuk.
 
A természetes anyagok is biztosíthatnak hatékony védelmet a szúnyogok ellen, ha megfelelő gyakorisággal használjuk, illetve fürdés vagy erőteljes izzadás után pótoljuk az illatpalástot.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Kétnapos sztrájkot jelentettek be a Ryanair brüsszeli pilótái

2023. július 07. 14:42
Július 15 és 16 között sztrájkolnak a Ryanair diszkont légitársaság pilótái, a brüsszeli Charleroi repülőtérről ezeken a napokon nem indulnak járatok - írta pénteken a RTBF közszolgálati média.
 
A munkabeszüntetés oka, hogy a menedzsment úgy döntött, a nyári, nagyobb forgalmú időszakban felülvizsgálja pilótái pihenőidejét. A hírportál szerint a cég vezetése nem reagált a pilóták ultimátumára.

Nagy Márton: A következő években 6300 milliárd forint értékű fejlesztés érkezik az autóiparba

2023. november 07. 17:48
A magyar autóipar nemcsak nyugatra, hanem keletre is nyit, az elektromos autózás terén kialakuló ökoszisztéma lehet a magyar gazdaság magja – erről beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a győri Audi-gyár fennállásának harmincadik évfordulóján. A tárcavezető hangsúlyozta, az autóipar GDP-hez való hozzájárulását tovább kell növelni, ami szerinte nemcsak függőséget, hanem lehetőséget is jelent Magyarország számára.