Árpavíz: a fogyást támogató csodaital

2024. szeptember 02. 14:27
A pázsitfűfélék családjába tartozó árpa (Hordeum vulgare) a legrégebben termesztett növények egyike. Legnagyobb felhasználási területe a sörfőzés, a maláta-, és whiskygyártás, valamint zöldárpaként népszerű szupertáplálék. De az árpavízről hallottál?
Árpavíz: a fogyást támogató csodaital
Az árpa sokoldalú gabonaszem, gazdag diós ízzel, rágós, tésztaszerű állaggal. Árpagyöngyből (másnéven gersli) is készülhetnek olyasmik , mint búzából, mégis sokkal kevésbé ismert alapanyag.
Alkalmas kenyér, pehely, kása, töltelék, saláta, és édességek készítésére, használhatjuk levesbetét gyanánt, vagy rizshez hasonló köretként is szolgálhat. Illetve megpróbálkozhatunk az árpavízzel. Hogy mi ez, és miért érdemes inni, cikkünkből kiderül.
 
Az árpa fogyasztásának előnyei
Az árpa csökkenti a cukorbetegség, a kardiovaszkuláris megbetegedések és a rák előfordulásának kockázatát. Speciális rostjainak – az úgynevezett béta-glükánnak – köszönhetően erősíti az immunrendszert, lassítja a cukrok felszívódását, csökkenti a vércukor-, és a koleszterinszintet. Támogatja a bélrendszer egészségét, a mikrobióta egyensúlyának megőrzését, és nem utolsó sorban akár még a fogyást is.
 
Az árpavíz hatásai és elkészítési módja
Az ókori Egyiptomból származó árpavizet a világ számos részén (India, Mexikó, Nagy- Britannia, Ausztrália, Ázsia) fogyasztják hűsítőként, egészségügyi előnyei, és gyógyhatásai miatt.
 
Ahhoz képest, milyen egyszerű dologról van szó, hatásai igazán lenyűgözőek: hűti a szervezetet, segíthet a vérszegénység és a fáradtság legyőzésében, csökkenti az étvágyat, elhúzódóvá teszi a jóllakottság érzését, serkenti a zsíranyagcserét, gondoskodik a kardiovaszkuláris rendszer jó állapotáról, mérsékelheti a vérnyomást. Emellett segít az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség leküzdésében, enyhítheti az ízületi gyulladás tüneteit, javítja az emésztést, támogatja a csontok és a fogak egészségét, hidratálja és rugalmassá teszi a bőrt, serkenti a haj növekedését, erős vizelethajtó és segíthet megelőzni a húgyúti fertőzéseket.
 
Válogassunk át, és tisztítsunk meg 200 gramm árpát, aztán áztassuk be legalább 8 órára.  A leöblített szemeket tegyük másfél liter vízbe, kis darabka fahéjjal, és gyömbérrel (elhagyható), majd forraljuk fel. Főzzük 30 percig, majd szűrjük le, csavarjuk bele egy citrom levét. Ha szeretnénk, leheletnyit édesíthetjük. Teljesen natúran is elkészíthetjük, ekkor csak főzzük meg a megadott mennyiségű vízben az árpát, és igyuk meg a főzővizet. Forrón és szobahőmérsékletűre hűtve is élvezhetjük. Ha nagyobb adagot készítünk, tiszta üvegben, hűtőszekrényben néhány napig eltartható. A megmaradt árpa természetesen kedvünk szerint elfogyasztható.
 
Naponta egy-két pohár árpavíz elkortyolása az emberek többsége számára biztonságos és javallható. De mivel az árpa tartalmaz glutént, az árpavíz is, emiatt fogyasztása nem javasolt azoknak, akik cöliákiában vagy gluténérzékenységben szenvednek.
Az árpa kellemes ízű gabonaféle, kitűnő vitamin-, ásványi anyag-, fitonutriens-, és rostforrás. Rendszeres helyet érdemelne étrendünkben!
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ Nagy Z. Róbert - Nagy Annamária

Kapcsolódó cikkek

Rossz hír: A házi baromfiban is megjelent a madárinfluenza

2024. október 03. 13:38
A 25 ezres pecsenyekacsa állomány felszámolása folyamatban van.
 
Alig néhány nappal az első vadmadár esetek igazolása után házi baromfiállományban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Békés vármegyei 25 ezres pecsenyekacsa állomány felszámolása folyamatban van.

A paradicsommoly bizonyos növényekkel távol tartható

2024. február 20. 15:45
A rovarkártevők megfékezésében bizonyos növények fontos szerepet kapnak.
 
A kártevő rovarok túlnyomó többsége az illatérzékelés alapján találja meg a számára táplálékul szolgáló növényeket. Ez érvényes többek között az ültetvényekben óriási károkat okozó paradicsommoly (tuta absoluta) esetében is – írja a hortidaily.com.