Árpavíz: a fogyást támogató csodaital
2024. szeptember 02. 14:27
A pázsitfűfélék családjába tartozó árpa (Hordeum vulgare) a legrégebben termesztett növények egyike. Legnagyobb felhasználási területe a sörfőzés, a maláta-, és whiskygyártás, valamint zöldárpaként népszerű szupertáplálék. De az árpavízről hallottál?
![Árpavíz: a fogyást támogató csodaital Árpavíz: a fogyást támogató csodaital](static/content/articles/11000/11241.jpg?3500825271943762)
Az árpa sokoldalú gabonaszem, gazdag diós ízzel, rágós, tésztaszerű állaggal. Árpagyöngyből (másnéven gersli) is készülhetnek olyasmik , mint búzából, mégis sokkal kevésbé ismert alapanyag.
![](https://www.gyulaihirlap.hu/download.fcgi/23696_0_1_arpagyongy_realfoods.co.uk.jpg)
Alkalmas kenyér, pehely, kása, töltelék, saláta, és édességek készítésére, használhatjuk levesbetét gyanánt, vagy rizshez hasonló köretként is szolgálhat. Illetve megpróbálkozhatunk az árpavízzel. Hogy mi ez, és miért érdemes inni, cikkünkből kiderül.
![](https://magyarmezogazdasag.hu/app/uploads/2024/08/arpa.jpg)
Az árpa fogyasztásának előnyei
Az árpa csökkenti a cukorbetegség, a kardiovaszkuláris megbetegedések és a rák előfordulásának kockázatát. Speciális rostjainak – az úgynevezett béta-glükánnak – köszönhetően erősíti az immunrendszert, lassítja a cukrok felszívódását, csökkenti a vércukor-, és a koleszterinszintet. Támogatja a bélrendszer egészségét, a mikrobióta egyensúlyának megőrzését, és nem utolsó sorban akár még a fogyást is.
Az árpavíz hatásai és elkészítési módja
Az ókori Egyiptomból származó árpavizet a világ számos részén (India, Mexikó, Nagy- Britannia, Ausztrália, Ázsia) fogyasztják hűsítőként, egészségügyi előnyei, és gyógyhatásai miatt.
Ahhoz képest, milyen egyszerű dologról van szó, hatásai igazán lenyűgözőek: hűti a szervezetet, segíthet a vérszegénység és a fáradtság legyőzésében, csökkenti az étvágyat, elhúzódóvá teszi a jóllakottság érzését, serkenti a zsíranyagcserét, gondoskodik a kardiovaszkuláris rendszer jó állapotáról, mérsékelheti a vérnyomást. Emellett segít az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség leküzdésében, enyhítheti az ízületi gyulladás tüneteit, javítja az emésztést, támogatja a csontok és a fogak egészségét, hidratálja és rugalmassá teszi a bőrt, serkenti a haj növekedését, erős vizelethajtó és segíthet megelőzni a húgyúti fertőzéseket.
Válogassunk át, és tisztítsunk meg 200 gramm árpát, aztán áztassuk be legalább 8 órára. A leöblített szemeket tegyük másfél liter vízbe, kis darabka fahéjjal, és gyömbérrel (elhagyható), majd forraljuk fel. Főzzük 30 percig, majd szűrjük le, csavarjuk bele egy citrom levét. Ha szeretnénk, leheletnyit édesíthetjük. Teljesen natúran is elkészíthetjük, ekkor csak főzzük meg a megadott mennyiségű vízben az árpát, és igyuk meg a főzővizet. Forrón és szobahőmérsékletűre hűtve is élvezhetjük. Ha nagyobb adagot készítünk, tiszta üvegben, hűtőszekrényben néhány napig eltartható. A megmaradt árpa természetesen kedvünk szerint elfogyasztható.
Naponta egy-két pohár árpavíz elkortyolása az emberek többsége számára biztonságos és javallható. De mivel az árpa tartalmaz glutént, az árpavíz is, emiatt fogyasztása nem javasolt azoknak, akik cöliákiában vagy gluténérzékenységben szenvednek.
Az árpa kellemes ízű gabonaféle, kitűnő vitamin-, ásványi anyag-, fitonutriens-, és rostforrás. Rendszeres helyet érdemelne étrendünkben!
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ Nagy Z. Róbert - Nagy Annamária
Kapcsolódó cikkek
Ezért éri meg őszibarackot termeszteni: a hazai gyümölcs számos betegség ellenszere
2024. június 10. 14:53
Napi 2-3 darab a magyarok egyik kedvenc gyümölcséből és minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthatunk.
Milyen lesz az idei cseresznyeszezon?
2023. május 31. 11:28
A késő tavaszi esőzések gyümölcsrepedést okoztak
Május 10-e körül kezdődött a korai üvegházi termesztésű cseresznye betakarítása - a termelők a 2023 évi cseresznyetermést átlagosra, mintegy 10 ezer tonna körülire becsülik. Az egyik termelő a következőképpen jellemzi a Sweet Early nevű, lehúzható tetejű üvegházból származó termését: