Árpavíz: a fogyást támogató csodaital
2024. szeptember 02. 14:27
A pázsitfűfélék családjába tartozó árpa (Hordeum vulgare) a legrégebben termesztett növények egyike. Legnagyobb felhasználási területe a sörfőzés, a maláta-, és whiskygyártás, valamint zöldárpaként népszerű szupertáplálék. De az árpavízről hallottál?
Az árpa sokoldalú gabonaszem, gazdag diós ízzel, rágós, tésztaszerű állaggal. Árpagyöngyből (másnéven gersli) is készülhetnek olyasmik , mint búzából, mégis sokkal kevésbé ismert alapanyag.
Alkalmas kenyér, pehely, kása, töltelék, saláta, és édességek készítésére, használhatjuk levesbetét gyanánt, vagy rizshez hasonló köretként is szolgálhat. Illetve megpróbálkozhatunk az árpavízzel. Hogy mi ez, és miért érdemes inni, cikkünkből kiderül.
Az árpa fogyasztásának előnyei
Az árpa csökkenti a cukorbetegség, a kardiovaszkuláris megbetegedések és a rák előfordulásának kockázatát. Speciális rostjainak – az úgynevezett béta-glükánnak – köszönhetően erősíti az immunrendszert, lassítja a cukrok felszívódását, csökkenti a vércukor-, és a koleszterinszintet. Támogatja a bélrendszer egészségét, a mikrobióta egyensúlyának megőrzését, és nem utolsó sorban akár még a fogyást is.
Az árpavíz hatásai és elkészítési módja
Az ókori Egyiptomból származó árpavizet a világ számos részén (India, Mexikó, Nagy- Britannia, Ausztrália, Ázsia) fogyasztják hűsítőként, egészségügyi előnyei, és gyógyhatásai miatt.
Ahhoz képest, milyen egyszerű dologról van szó, hatásai igazán lenyűgözőek: hűti a szervezetet, segíthet a vérszegénység és a fáradtság legyőzésében, csökkenti az étvágyat, elhúzódóvá teszi a jóllakottság érzését, serkenti a zsíranyagcserét, gondoskodik a kardiovaszkuláris rendszer jó állapotáról, mérsékelheti a vérnyomást. Emellett segít az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség leküzdésében, enyhítheti az ízületi gyulladás tüneteit, javítja az emésztést, támogatja a csontok és a fogak egészségét, hidratálja és rugalmassá teszi a bőrt, serkenti a haj növekedését, erős vizelethajtó és segíthet megelőzni a húgyúti fertőzéseket.
Válogassunk át, és tisztítsunk meg 200 gramm árpát, aztán áztassuk be legalább 8 órára. A leöblített szemeket tegyük másfél liter vízbe, kis darabka fahéjjal, és gyömbérrel (elhagyható), majd forraljuk fel. Főzzük 30 percig, majd szűrjük le, csavarjuk bele egy citrom levét. Ha szeretnénk, leheletnyit édesíthetjük. Teljesen natúran is elkészíthetjük, ekkor csak főzzük meg a megadott mennyiségű vízben az árpát, és igyuk meg a főzővizet. Forrón és szobahőmérsékletűre hűtve is élvezhetjük. Ha nagyobb adagot készítünk, tiszta üvegben, hűtőszekrényben néhány napig eltartható. A megmaradt árpa természetesen kedvünk szerint elfogyasztható.
Naponta egy-két pohár árpavíz elkortyolása az emberek többsége számára biztonságos és javallható. De mivel az árpa tartalmaz glutént, az árpavíz is, emiatt fogyasztása nem javasolt azoknak, akik cöliákiában vagy gluténérzékenységben szenvednek.
Az árpa kellemes ízű gabonaféle, kitűnő vitamin-, ásványi anyag-, fitonutriens-, és rostforrás. Rendszeres helyet érdemelne étrendünkben!
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ Nagy Z. Róbert - Nagy Annamária
Kapcsolódó cikkek
Ha innen vett kolbászt, el ne fogyassza
2024. november 04. 16:54
Szalmonellafertőzés gyanúja miatt visszahívták a kaposmérői Gazda Csemege Hús Kft. által gyártott, idén december 29-i szavatossági idejű, 270 grammos csemege mangalica kolbászt, melyet a Kifli.hu-n lehetett megvásárolni.
Kormánystratégia az élelmiszeriparban: újabb és újabb beruházásokra van szükség
2022. december 09. 12:21
Szijjártó Péter a magyar élelmiszeripar jelentősségéről beszélt.
A magyar élelmiszeripar átment a stresszteszten, miután a világgazdasági nehézségek ellenére is növekedési pályán tudott maradni az elmúlt években, de ennek fenntartásához folyamatosan újabb beruházásokra van szükség – közölte csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.