Nagy az érdeklődés a termelői piacok iránt

2024. június 03. 11:36
Jelentős az érdeklődés a vidéki termelői piacok létrehozására indított pályázati program iránt, a megítélt támogatás megközelíti a 13 milliárd forintot - mondta az agrárminiszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszaeszlár termelői piacának átadásán június 1.-jén, pénteken.
Nagy az érdeklődés a termelői piacok iránt
Nagy István emlékeztetett, a 2020 októberében megjelent felhívás szerint a vidéki térségben működő önkormányzatok, helyi nemzetiségi önkormányzatok és nonprofit szervezetek nyújthattak be legfeljebb 100 millió forint támogatási kérelmet új, vagy már meglévő helyi termékértékesítést szolgáló piacok és vásárterek létrehozására, fejlesztésére 85 és 95 százalék közötti támogatási intenzitással.
A döntések 2021 májusától folyamatosak, eddig 158 kérelem rendelkezik támogatói okirattal - ismertette a tárcavezető.
Nagy István: jelentős az érdeklődés a termelői piacok létrehozására  indított pályázat iránt
 
Elmondta, a mezőgazdasági kisüzemek támogatási programja esetében 15 ezer eurónak megfelelő forrásra pályázhattak az őstermelők és a kisvállalkozások, ez a program kiegészíti a helyhatóságok termelői piacok létrehozására indított beruházásokat.
Ennek a "rendszernek" köszönhetően az emberek megismerték a kézműves termék fogalmát, amelyek aztán forradalmasították a magyar gasztronómiát - vélekedett Nagy István, hozzátéve, a termelők a hagyományos termelésre alapozva, a hagyományos ízeket megőrizve tudják a legszélesebb körben portékáikat a piacra juttatni.
Nagy István: jelentős az érdeklődés a termelői piacok létrehozására  indított pályázat iránt
Az agrárminiszter hangsúlyozta, a piac visszatért az eredeti, ősi szerepéhez, mert agóra, találkozóhely lett belőle.
Ez nemcsak arról szól, hogy itt kiváló minőségű terméket lehet megvásárolni, hanem arról, a termelő találkozik a vásárlóval, kialakul köztük egy kapcsolat - mondta.
Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője szintén azt hangoztatta, a piacon történő vásárláskor a helyi közösséget támogatjuk, ennek segítségével a gazdák és az őstermelők életben tarthatják hagyományaikat, gazdaságaikat, miközben minőségi termékekkel látják el vásárlóikat.
Jelentős az érdeklődés a termelői piacok létrehozására indított pályázat  iránt
A Vidékfejlesztési Program 99,7 millió forint értékű pályázata keretében megvalósult tiszaeszlári termelői piacon egy nyitott piactéren és egy zárt épületben kínálhatják termékeiket a termelők.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A válság ellenére is megdöbbentő méreteket öltött az EU-ban az élelmiszer-pazarlás

2023. február 28. 11:39
Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az emberek.
 
Több élelmiszert dobunk ki az unióban, mint amennyit importálunk - írja az alon.hu
 
Rengeteg élelmiszer végzi a szemetesben
A Feedback EU klímakutató civil szervezet jelentése szerint az Európai Unióban évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az emberek, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta meg a Guardian brit napilap.
 

Legalizálják Németországban a cannabist?

2023. május 09. 11:21
Az utóbbi időszakban egyre több szó esik Németországban arról, hogy a szövetségi kormány a cannabis lega­lizálását tervezi, és a koalíciós szerződésben is elég világosan megállapodtak a kormányzó pártok, hogy lehetővé fogják tenni a cannabis ellenőrzött, rekreációs célú, engedéllyel rendelkező üzletekben történő értékesítését felnőttek számára.