Az áfa csökkentése ösztönzi a gazdasági növekedést
Felidézte, hogy az idén január elsejétől az élelmiszergazdaságban csökkent a friss tej, a baromfi és a tojás, egy évvel korábban pedig a sertés tőkehús áfája.
Kifejtette: a csökkentés hatására a tojástermelés, a tej és a baromfi szektor a hazai piacon még versenyképesebb lesz, mérséklődök az importnyomás, tisztul a gazdaság, hitelképesebb lesz a szektor.
A helyettes államtitkár szerint a sertéshús áfa csökkentésének tapasztalata azt mutatja, hogy a kedvező hatást élvezhetik a hazai fogyasztók. Példaként említette, hogy az sertéshús alapanyagár növekedése ellenére sem fizet annyit a fogyasztó, mintha nem lett volna áfa-csökkentés.
Hozzátette: nagy az érdeklődés a további áfa-csökkentésre, amennyiben a költségvetés mozgástere lehetővé teszi, az Földművelésügyi Minisztérium javaslatot dolgoz ki a kormány számára további termékpályák bevonására.
kormany.hu