Az együttműködés a siker záloga

2023. augusztus 18. 13:17
Az összefogás, a bizalom, a szakmai partnerség és a személyes találkozás fontosságát hangsúlyozták a felszólalók a 32. Farmer Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár megnyitóján. Az idei expo húszezer négyzetméterén, több mint 280 kiállító mutatja be termékeit, szolgáltatásait, illetve állatait.
Az együttműködés a siker záloga
A kiállításnak helyszínt is biztosító Debreceni Egyetem rektora a megnyitón hangsúlyozta, hogy céljuk az agrárium multidiszciplináris támogatása. Olyan oktatási-kutatási bázist építettek fel, amely a piacon megvásárolható termékekkel rendelkezik, és több mint 100 országban szabadalmai vannk. „Intézményünk ars poeticája az agrárszektorral való együttműködésben a proaktív flexibilitá”s – jelentette ki megnyitó beszédében Szilvássy Zoltán.
 
A rektor azt is kiemelte: az egyetem agrárterületi intézményrendszerének meghatározó eleme az agrárkabinet, amely fontos szerepet tölt be a nemzetközi kapcsolatépítésben. Az egyetem innovatív tevékenysége mellett ezzel a kiterjedt kapcsolati hálóval segítheti, segíti a mezőgazdászokat a piacépítésben.
- A válságos időkben, amilyen a mostani is, érdemes a gazdáknak önvizsgálatot tartani, felmérni erőforrásaikat és komolyan megtervezni a jövőt, utána pedig valóban elvégezni a megvalósításukhoz szükséges munkát – jelentette ki Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja.
 
Kósa Lajos országgyűlési képviselő az Európai Unió agrárpolitikája kapcsán arról beszélt, a jelenlegi helyzet bizonytalanságát hangsúlyozta, ugyanakkor kiemelte, hogy az emberek mindig enni fognak, agráriumra mindig szükség volt és lesz: a magyar mezőgazdaság pedig évszázadok óta innovatív és jól szervezett, és megkerülhetetlen tényezője lesz a kontinens agráriumának a jövőben is.
 
Juh tenyésztállat-bírálat a Farmer Expón
Juh tenyésztállat-bírálat a Farmer Expón
 
Papp László Debrecen polgármestere ehhez azt tette hozzá, hogy pont a mostanihoz hasonló kritikus helyzetekben jó döntés az innováció, és kiemelte, hogy Debrecen meghatározó agrárszerepének egyik alappillére a helyi agrár közép- és felsőoktatás, amelynek tovább erősítése a térség érdeke.
A megnyitó ünnepség keretében a Farmer Expo hagyományainak megfelelően kiosztották a vásári díjakat, valamint megszentelték az új kenyeret is. A legszebb kiállító teret Körömi János nyerte el, Ő a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara díját kapta. Innovatív növényvédelemért díjban részesült Szöllősi László növényorvos, családi őstermelő a hajdúhadházi lapos káposzta tájfajta fenntartója. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének különdíját Hanzel Tamás a vármegyei tanácsadó kapta meg. A MAGOSZ Hajdú-Bihari díját Ádám Jenő az Ádám és társa Kft. tulajdonosa nyerte el. A MAGOSZ hagyományteremtő díjjal új elismerést alapított a leginnovatívabb kiállító számára. Ezt a bizottság a MasterGood cégcsoportnak ítélte oda. A VTrade Kft és Debrecen város Farmer Expó díját az Agrofirm Kft kapta.
Örvendi László és Ádám Jenő a MAGOSZ Hajdú-Bihari díjával
Örvendi László és Ádám Jenő a MAGOSZ Hajdú-Bihari díjával - Fotó: Avar László
 
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az Országgyűlés alelnöke a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programból azt mondta: várhatóan idén a tavalyi, mintegy ezer tonna búzát is meghaladja a felajánlott gabona mennyisége.
 
A 32. Farmer Expót Nagy István nyitotta meg. - A kormányzat erős szövetségese az agráriumnak, a termelőknek, a feldolgozóknak, az egyetemeknek és minden erejével arra törekszik, hogy segítséget nyújtson az ágazat szereplőinek. Bátor intézkedéseket hoz a mezőgazdaság védelme érdekében – jelentette ki az agrárminiszter.
Nagy István nyitotta meg a 32. Farmer Expót Debrecenben
Nagy István nyitotta meg a 32. Farmer Expót Debrecenben -Fotó: AM/Pelsőczy Csaba
 
A tárcavezető szerint a kormány elkötelezettségét és eltökéltségét mutatja, hogy a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz hazánk egyedülálló mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít, ez háromszor több forrás jelent a fejlesztésekhez, mint a megelőző hét évben.
 
Nagy István hozzátette: a Farmer Expo egy kiváló terep arra, hogy az agrárium valamennyi résztvevője találkozzon és megosszák tapasztalataikat, a Debreceni Egyetem pedig tudással, innovatív megoldásokkal segítse elő a nehézségek közös megoldását, a tervek megvalósítását.
 
A kiállításra kilátogatók az agráriumhoz kapcsolódó gépeket, szolgáltatásokat ismerhettek meg, valamint ló, baromfi, tejelő-, és húshasznú szarvasmarha és juh, illetve kecske tenyészállatokkal találkozhattak.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Csemegeszőlő-bemutató a Kisfái Ökokertben

2023. augusztus 15. 21:43
A tavalyi nagy sikerű rendezvény után ismét megrendezik a Kecskeméti csemegeszőlő fajta- és technológiai bemutatót 2023 augusztus 18-án, kora délután. A helyi mellett két további fajtagyűjtemény csemegeszőlői tekinthetők, kóstolhatók meg.

A debreceni Nagyerdő lett Magyarország legszebb erdeje

2023. július 27. 14:06
A debreceni Nagyerdő nyerte el a Magyarország legszebb erdeje címet az Agrárminisztérium által indított internetes szavazáson. Nagy István miniszter hétfőn adta át az erről szóló elismerő oklevelet Debrecenben Papp László (Fidesz-KDNP) polgármesternek és Hidas Tibornak, a Nagyerdőt működtető Nyírerdő Zrt. vezérigazgatójának.