Az élelmiszer-biztonság része a nyomonkövetési rendszer

2018. január 26. 09:39
Sikerrel zárta az elmúlt két esztendőt a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform, amelynek rendezvénysorozatát a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. együttműködésével indították el.

Laszlovszky Gábor, az FM élelmiszeripari főosztályának vezetője január 24-i záróeseményen elhangzott köszöntőbeszédében elmondta, hogy a következő két évben az lesz a céljuk, hogy az útmutatókban összefoglalt ismeretek minél szélesebb körben váljanak a mindennapi gyakorlat részévé.
–  A Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformot azzal a céllal hoztuk létre, hogy megismertessük az érdekeltekkel a nemzetközi azonosítási, kommunikációs és nyomonkövetési szabványokat, illetve az ezekre épülő, korszerű, internetalapú és mobiltechnológiát alkalmazó megoldásokat, majd pedig a hatékony nyomon követés megvalósítását lehetővé tevő ajánlásokat dolgozzunk ki – mondta Laszlovszky Gábor. Hozzátette, a zöldség-gyümölcs, a bor és pálinka, a bal és hús, a tej és tejtermék, valamint a horizontális munkacsoportokban mindösszesen 97 szervezet képviseletében 188 fő vett részt.

Az agrártárca főosztályvezetője hangsúlyozta: a platform munkája támogatja a kormány által elfogadott Élelmiszerlánc-Biztonsági Stratégia és az Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégia által megfogalmazott célok elérését. Mindkét stratégia kiemelten foglalkozik az élelmiszer-biztonság kérdésével, ami elképzelhetetlen a jól működő, modern nyomonkövetési rendszerek nélkül.

Ezután Vatai Krisztina és Krázli Zoltán a GS1 Magyarország képviseletében áttekintő ismertetést tartott a nyomonkövetési útmutatókról. Mint arról a szakértők beszámoltak, a dokumentumok jellemzően azonos struktúrával épülnek fel és kiemelt céljuk, hogy az ellátási lánc minden szereplője rátaláljon a saját tevékenységét támogató legjobb megoldásokra, és a szem előtt tartandó előírásokra. A GS1 Magyarország és az FM szakemberei a most bemutatott útmutatókat rövidesen egy, a vidéki nagyvárosokat érintő roadshow keretében is megismertetik az érintettekkel.

 
nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Földilleték, idénymunka: változtak a szabályok

2017. november 30. 09:05
November 24-én életbe léptek azok a törvénymódosítások, amelyek a mezőgazdasági idénymunkára és a termőfölddel kapcsolatos illetékmentességre vonatkoznak. A jogszabályváltozások a munkaerőhiány csökkentését és az illetékmentességi előírások könnyítését célozzák.

A mézes krémesre és a tiramisura esküszünk húsvétkor

2017. április 13. 07:17
Sokat készülünk a húsvétra, de legalább a vásárlásban számíthatunk segítségre és szinte csak házi ételeket eszünk – Ezek a legfontosabb megállapításai a piacvezető receptoldalként[1] havi 1,7 millió látogatót vonzó és több mint 57 000 receptet összegyűjtő Nosalty online felmérésének.[2] Az oldal olvasói körében végzett 1200 fős kutatásból az is kiderül, hogy az édességek közül a tiramisu és a mézes krémes a legnépszerűbb, házi sütésű kalács és házi füstölésű sonka kerül az asztalra és szinte mindenki eszik otthon készült tojásételeket húsvétkor.