Az élelmiszerbiztonságról egyeztettek az uniós agrárminiszterek

2022. május 26. 13:32
Az Európai Uniónak erkölcsi és gazdasági kötelessége, hogy növelje mezőgazdasági termelését, ehhez azonban elengedhetetlen a termelés csökkenését eredményező intézkedések újragondolása – mondta Feldman Zsolt Brüsszelben. Az orosz-ukrán háború miatt kialakult agrárpiaci és élelmezésbiztonsági válságról egyeztettek az agrárminiszterek.
Az élelmiszerbiztonságról egyeztettek az uniós agrárminiszterek

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Mezőgazdasági és Halászati Tanács május 24-i ülésén vett részt, ahol az agrárminiszterek az orosz-ukrán háború miatt kialakult agrárpiaci és élelmezésbiztonsági válsághelyzetről tárgyaltak. Miután Ukrajna a világ egyik legnagyobb exportőre, a háború következményei súlyos élelmezésbiztonsági problémákat okoznak, elsősorban a harmadik országokban. A kieső termelést pótolni kell, ezért az Európai Uniónak - mint a mezőgazdasági termékek nettó exportőrének - erkölcsi és gazdasági kötelessége, hogy növelje mezőgazdasági termelését. Ehhez azonban elengedhetetlen az európai mezőgazdasági termelés csökkentését eredményező intézkedések és kezdeményezések újragondolása – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Feldman Zsolt a jelenlegi helyzetet elemezve az intézkedések újragondolásával kapcsolatba úgy fogalmazott: ez különösen igaz az elvárt zöld ambíciószintre és a Zöld Megállapodásban a mezőgazdaság számára meghatározott célokra, amelyek végrehajtása mértékadó szervezetek által készített tanulmányok szerint az európai mezőgazdasági termelés 15-20 százalékos visszaesését vetítik előre. A jelenlegi válságos helyzetben nem kockáztathatjuk az élelmezésbiztonságot, ezért újra kell gondolni és az új helyzethez kell igazítani a gazdákkal szemben elvárt „zöld ambíciószintet” csakúgy, mint a Zöld Megállapodásban foglalt célokat – fogalmazott.

Az államtitkár kiemelte, hogy ugyanezt a megközelítést kellene követni a nemrégiben bejelentett uniós válságtámogatások kapcsán is. Ezek felhasználását olyan környezeti fenntarthatósági feltételekhez köti az Unió, amely sok nehéz helyzetben lévő sertés- és baromfitartó számára elérhetetlenné teszik ezeket a támogatásokat.

www.kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Bőven van választék a húsvéti sonkából

2020. április 07. 08:17
Nem kell aggódniuk a vásárlóknak, a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet ellenére az idén is roskadoznak a húspultok a különböző húsvéti sonkáktól. Míg az egyes füstölt áruk között nemcsak árban, hanem az ízélményben is jelentős különbség lehet, élelmiszer-biztonsági szempontból minden termék megfelel az elvárásoknak.

Ezt a hibát sok magyar elköveti élelmiszervásárláskor: nem árt résen lenni

2022. február 04. 09:14
Számtalan helyről hallhattuk már, hogy ideje lenne odafigyelni a mindennapokban arra, hogy lehetőleg minél tudatosabbak legyünk az élet minden területén. Ez különösen igaz a vásárlásra és az étkezésre. Már a fülünkön jöhet ki az ökológiai lábnyom, a fenntarthatóság, környezettudatosság és a bio élelmiszer, de továbbra is nehéz átfogó képet kapni arról, hogy mik is ezek valójában, miért fontosak, és mi közük van a mezőgazdasághoz. Minden mindennel összefügg, ezért érdemes tisztában lenni a fogalmakkal, így talán ténylegesen be tudjuk majd építeni őket az életvitelünkbe. Lapunk Dr. Malatinszky Ákos, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének docense segítségével járta körbe a témát, remélve, hogy kissé kitisztulhat a kép.