Az élelmiszerek kettős minősége ellen egységes uniós jogi szabályozásra van szükség

2019. február 04. 10:21
Egységes európai uniós jogi szabályozást kell kialakítani az élelmiszerek kettős minőségének felszámolása érdekében - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

Az államtitkár felidézte, hogy az Európai Bizottság tavaly kezdte el az uniós tagállamokban ugyanazon gyártó, ugyanazon termékeinek az összehasonlító vizsgálatát. Első körben 64 terméket ellenőriztek, amelyeket Belgiumból, Németországból, Franciaországból, Hollandiából, Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából, illetve Magyarországról szereztek be.

A vizsgálatok 20 terméknél találtak egyértelmű különbséget ugyanazon gyártó ugyanazon terméke között. "Nem legenda az élelmiszerek kettős minősége" - idézte fel Zsigó Róbert az illetékes uniós biztosnak a vizsgálatok eredményeiről alkotott véleményét. A 64 termék ellenőrzését követően 2018 decemberében az Európai Bizottság Kutatóközpontja már 19 uniós tagországból származó, 100 féle termékre terjesztette ki további vizsgálatait.

"Amíg nem tisztázódik az ügy és nem lesz megnyugtató uniós szintű rendezés addig az Agrárminisztérium mindenkinek azt javasolja, hogy a Magyarországon termelt alapanyagokból, Magyarországon feldolgozott terméket válassza vásárláskor" - jelentette ki Zsigó Róbert.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Így készül húsvétra a háromszínű foszlós kalács

2019. április 17. 07:19
A foszlós, fonott kalács igazán ünnepi, húsvétkor pedig kihagyhatatlan reggeli fogás.

Te is így mikrózod az ételt? Nem kellene: nagyon veszélyes lehet

2020. augusztus 07. 08:09
Nagy hasznunkra válhatna, ha az élelmiszerpazarlás mellett általánosságban az ételeink tárolását, kezelését és elkészítését tekintve is tudatosabbak lennénk - például a mikrohullámú sütő használatában.