Az étrend megváltoztatásával csökkenthető az élelmiszer-veszteség

2018. november 19. 08:04
Egy új jelentés alapján a tápláló élelmiszerek fogyasztásával csökkenthető az élelmiszer-veszteség.

A táplálkozási és mezőgazdasági szakértőket tömörítő független bizottság (Global Panel on Agriculture and Food Systems for Nutrition) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) által közösen összeállított „Tápanyag- és élelmiszer-veszteség elkerülése az élelmiszer-ellátó rendszerben: Cselekvési terv a minőségi étrend érdekében” (Preventing nutrient loss and waste across the food system: Policy actions for high-quality diets) című dokumentum rámutat, hogy a rossz minőségű étrend ma már nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent, mint a malária, a tuberkulózis vagy a kanyaró. Mindemellett az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek egyharmada soha nem jut el a fogyasztó tányérjáig - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A jó minőségű és a tápláló élelmiszerekkel sokat tehetünk önmagunkért - fotó: pixabay.com

A jelentés számos, az élelmiszer-ellátó rendszer egészségre vonatkozó cselekvési javaslatot fogalmaz meg, mint például a romlandó élelmiszerekre történő nagyobb figyelem fordítása, a köz- és magánszféra infrastrukturális fejlesztése és az innováció ösztönzése.

A FAO adatai alapján alacsony jövedelemmel rendelkező országokban a veszteség főként a betakarítás, a tárolás, az előállítás és a szállítás során keletkezik, míg a magasabb jövedelemmel bíró országok esetében a kereskedelemben és a fogyasztóknál.

Ezzel együtt számos értékes összetevő is kárba vész. Jól mutatja ezt a példa, amely szerint a mezőgazdaság világviszonylatban 22 százalékkal több A-vitamint szolgáltat, azonban a veszteséget követően 11 százalékkal kevesebb áll már csak rendelkezésre.

agrotrend.hu / NAK

 

Kapcsolódó cikkek

Lábatlan tyúk, oldalborda: a vidék ízei, csak neked! Melyik a kedvenced? Szavazz!

2020. július 08. 08:44
A vidék hagyományos ízeire építő, de mindezeket modern, újragondolt, trendi formában bemutató tartalommal jelentkezik augusztustól a HelloVidék. Döntsd el Te, mi legyen az új rovat neve! Cikkünk végén SZAVAZÁS!

Berobbant az árdrágulás a piacokon: őrült áron mérik a szezon slágergyümölcsét

2021. szeptember 13. 09:57
Zalában idén szinte semmi sem termett a szilvafákon. A Göcsejben ennek ellenére idén sem maradhatott el a fatüzelésű kemencés szilvaaszalás, de amilyen hamar elkezdődött, olyan gyorsan véget is ért a szezon. Készüljünk fel, aranyárban mérik majd! De hozunk pár isteni receptet is, amelynek titkos összetevője a gyógyító aszalt szilva.