Az MME figyelmeztet, rendkívül veszélyes a vízimadarak etetése

2024. június 17. 15:29
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy sehol, semmivel ne etessék a vízimadarakat.
Az MME figyelmeztet, rendkívül veszélyes a vízimadarak etetése
A vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek – közölte az MME hétfőn az MTI-vel.
A vízimadarak életmódja és túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Az értéktelen táplálék megbetegítheti a vízimadarakat, szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást.
 
Balaton: Hattyúk etetése 3. (kép)
A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen őszi elvonulási viselkedést. Az etetés növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt, emellett az önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz. Az etetőhelyek közelében évről évre egyre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma, és immár több madárral kezdődik újra a folyamat.
Az etetés tömegesen betegíti meg a vízimadarakat
 
A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban – jelezték.
Az MME a lakosság tájékoztatása, a strandokat, sétányokat üzemeltető önkormányzatok és a madarak segítése érdekében elkészített egy ingyenesen letölthető, kinyomtatható és kihelyezhető plakátot is a vízimadarak etetéséről.
 
forrás: Agrotrend.hu/ MTI

Kapcsolódó cikkek

Kína megnyitotta első tengeren átívelő nagysebességű vasútvonalát

2023. szeptember 28. 16:10
Átadták Kína leggyorsabb, az első tengeren átívelő nagysebességű vasútját ma a Tajvani-szoros nyugati partján, ahol a tervek szerint a vonatok óránként 350 kilométeres maximális sebességgel közlekednek majd – közölte a kínai állami vasútvonal vasútüzemeltetője.

Lilában pompázik a pannonhalmi gyógynövénykert

2023. június 20. 17:00
Virágzik a levendula a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjében, ebből az alkalomból a június 23-25-i, valamint a június 30.- július 2-i hétvégén színes programokkal várják a kicsiket és nagyokat a Levendulanapokon.
 
„Szedd magad!" levendulaszüret, ismeretterjesztő vezetések, madárgyűrűzés, kreatív foglalkozások gyerekeknek – hogy csak néhányat említsünk a színes programok közül.