Bemutatták a legújabb nemesítésű zabot

2024. november 08. 18:03
Helye van az emberi táplálkozásban.
Bemutatták a legújabb nemesítésű zabot
Új, magas fehérjetartalmú zabot nemesítettek ki – Fotó illusztráció: Shutterstock
 
Egy argentin vállalkozás – az INTA országos kutató hálózattal együttműködve – 15 évi kutatómunkával "Yapa" néven egy kiváló minőségű, étkezési célú és magas fehérjetartalmú zabfajtát hozott létre.
 
Az új zabfajta számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek kifejezetten kedvezőek az emberi táplálkozás szempontjából. Ilyen az aminosav összetétel, a magas keményítő- és lipidtartalom, valamint a tápérték és nem utolsósorban a gluténmentesség, amely lehetővé teszi, hogy a lisztérzékenységben szenvedők is fogyaszthassák.
 
A fajta iránt már most magas kereslet mutatkozik Argentínában, mert a búzánál rövidebb tenyészidejű és igénytelenebb zab a humán táplálkozásban fontos szerepet játszik az országban. Ezenfelül a "Yapa" zabot a kozmetikai ipar is hasznosítja, bőrtápláló és regeneráló hatása miatt.
 
Forrás: portaleltoro.com

Kapcsolódó cikkek

25 százalékkal csökkent a csontos csirkemell ára, a tojásé pedig 18 százalékkal

2024. január 31. 16:07
Az EU-ban viszont éppen emelkedik a csirke feldolgozói értékesítési ára.

Augusztus 13-tól lehet pályázni a kisebb feldolgozó üzemek fejlesztésére

2024. július 15. 15:11
Az Agrárminisztérium 50 milliárd forintos forrással hirdette meg a „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” című felhívást, melynek keretében a feldolgozóüzemek és kistermelők élelmiszer előállításhoz kapcsolódó kisebb beruházásait támogatja. Egy hónap múlva, augusztus 13. és augusztus 26. között nyílik meg a támogatási kérelmek benyújtásának lehetősége.