Bemutatták a legújabb nemesítésű zabot

2024. november 08. 18:03
Helye van az emberi táplálkozásban.
Bemutatták a legújabb nemesítésű zabot
Új, magas fehérjetartalmú zabot nemesítettek ki – Fotó illusztráció: Shutterstock
 
Egy argentin vállalkozás – az INTA országos kutató hálózattal együttműködve – 15 évi kutatómunkával "Yapa" néven egy kiváló minőségű, étkezési célú és magas fehérjetartalmú zabfajtát hozott létre.
 
Az új zabfajta számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek kifejezetten kedvezőek az emberi táplálkozás szempontjából. Ilyen az aminosav összetétel, a magas keményítő- és lipidtartalom, valamint a tápérték és nem utolsósorban a gluténmentesség, amely lehetővé teszi, hogy a lisztérzékenységben szenvedők is fogyaszthassák.
 
A fajta iránt már most magas kereslet mutatkozik Argentínában, mert a búzánál rövidebb tenyészidejű és igénytelenebb zab a humán táplálkozásban fontos szerepet játszik az országban. Ezenfelül a "Yapa" zabot a kozmetikai ipar is hasznosítja, bőrtápláló és regeneráló hatása miatt.
 
Forrás: portaleltoro.com

Kapcsolódó cikkek

A csemegekukorica már az asztalon, jó számokat mutat a szezon

2024. július 15. 15:58
A csemegekukorica a nyár egyik slágerzöldsége. Kevesen tudják azonban, hogy hazánk nagyhatalomnak számít csemegekukorica-termesztésben. A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt, úgynevezett csöves kukorica is.

A döner kebab gyakran nem olyan húst tartalmaz, mint amit az árusnál feltüntetnek.

2024. december 05. 15:37
A Törökországból származó kebab igazi reneszánszát éli Európában: eladásából éves szinten 3,5 millió eurót profitálnak a vállalkozások. Ennek nagy része Németországból jön, ahol a kebab valóságos népeledellé vált. A nyugat-európai országban az eladott napi adagok számát kétmillióra becsülik. Azonban a kebabban lévő hússal kapcsolatban nem árt az óvatosság, különösen ha kerülni szeretnéd bizonyos húsfajták fogyasztását.