Bemutatták a legújabb nemesítésű zabot
2024. november 08. 18:03
Helye van az emberi táplálkozásban.
Új, magas fehérjetartalmú zabot nemesítettek ki – Fotó illusztráció: Shutterstock
Egy argentin vállalkozás – az INTA országos kutató hálózattal együttműködve – 15 évi kutatómunkával "Yapa" néven egy kiváló minőségű, étkezési célú és magas fehérjetartalmú zabfajtát hozott létre.
Az új zabfajta számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek kifejezetten kedvezőek az emberi táplálkozás szempontjából. Ilyen az aminosav összetétel, a magas keményítő- és lipidtartalom, valamint a tápérték és nem utolsósorban a gluténmentesség, amely lehetővé teszi, hogy a lisztérzékenységben szenvedők is fogyaszthassák.
A fajta iránt már most magas kereslet mutatkozik Argentínában, mert a búzánál rövidebb tenyészidejű és igénytelenebb zab a humán táplálkozásban fontos szerepet játszik az országban. Ezenfelül a "Yapa" zabot a kozmetikai ipar is hasznosítja, bőrtápláló és regeneráló hatása miatt.
Forrás: portaleltoro.com
Kapcsolódó cikkek
Átrendeződik a hazai zöldségtermesztés – sikernövénnyé vált a cékla
2024. december 20. 17:33
Sokoldalú, kiválóan illeszkedik a korszerű és divatos étrendbe, ráadásul még olcsó is.
Környezetbarát, állatbarát, kistermelői és precíziós?
2023. augusztus 30. 11:55
Igen. Észszerű, gazdaságos, sőt kényelmesebb is lesz precíziós megoldásokkal a gazdálkodás. Bár sokan idegenkednek az újdonságoktól, valamikor minden újdonság volt és ellenérzést keltett, mára azonban a mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé váltak.

