Bezárás helyett erre köteleznék az üzletláncokat

2016. április 21. 07:50
Elvetette a nagyáruházak vasárnapi zárva tartásáról szóló kezdeményezést a román képviselőház mezőgazdasági bizottsága. Ugyanakkor több ottani friss élelmiszer forgalmazására köteleznék a kereskedelmi láncokat.

A sajtó által szupermarket-törvénynek nevezett tervezet a 2009 óta érvényes élelmiszer-forgalmazási törvényt módosítaná. Az eredeti kezdeményezés a településeken kívülre, azok határtól legalább öt kilométeres távolságra száműzte volna a 800 négyzetméternyi eladóteret meghaladó, élelmiszert (is) forgalmazó áruházakat, ugyanakkor nyitva tartásukat munkanapokon 8-22, szombaton pedig 8-14 óra közé korlátozta volna, előírva azt is, hogy vasárnap nem nyithatnak ki.

Ezeket a megkötéseket a szakbizottság törölte a tervezetből, helyettük más rendelkezéseket javasolt a hazai termelők és kiskereskedők piaci érvényesülésének segítésére. A tervezet - az uniós korlátozások miatt - nem azt írja elő, hogy a szupermarketeknek a román termékeket kell előnyben részesíteniük, hanem azt szabja meg, hogy a friss élelmiszerek legalább 51 százalékát úgynevezett rövid beszerzési láncon keresztül kell az áruházak polcaira juttatni. A húsárun fel kell majd tüntetni a származási országot, a feldolgozott hústermékeken pedig a Romániából származó nyersanyag arányát.

A jogszabály a kormányra bízná, hogy a végrehajtási rendeletben termékcsoportonként megszabja, mi tekinthető rövid beszerzési láncnak és azt is lehetővé teszi, hogy a téli időszakban, amikor a román termelők nem tudnak megfelelő mennyiségű friss zöldséget és gyümölcsöt szállítani, átmenetileg felfüggessze egyes cikkelyek hatályát.

A szupermarket-törvényt az évi kétmillió eurót meghaladó forgalmú kereskedőkre alkalmaznák. A román mezőgazdasági miniszter által is támogatott törvénytervezetet valamennyi parlamenti frakció képviselői megszavazták a szakbizottságban, és várhatóan néhány napon belül a bukaresti képviselőház plénuma is elfogadja.

forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Visszatér a Ticket Restaurant a hazai juttatási piacra

2021. november 15. 09:00
Egy, a munkáltatói márkájára ügyelő vállalat ma már nem csak a jólétet, hanem a jól-léthez szükséges alapfeltételeket is igyekszik biztosítani munkavállalóinak. Az egészséges és minőségi étkezés jelentősége pedig igencsak felértékelődött az utóbbi időszakban. A Ticket Restaurant utalványok most megújult formában térnek vissza a magyar juttatási piacra, és mivel 100-ból 15 cég emelné a béren kívüli juttatások keretét jövőre, ez a kedvező adózású termék sok munkáltató számára kínálhat jó megoldást.

Merre tartanak Európában a szállodai beruházások?

2022. június 01. 09:53
A Kempinskiben rendezi idei konferenciáját a HOTCO: a tekintélyes nemzetközi szállodabefektetési fórum évek óta az európai hotelfejlesztési stratégiai pontokra összpontosít, elsősorban Közép- és Kelet-Európa, valamint a Kaukázus térségében.