Brüsszel benyújtotta a számlát Magyarországnak: belereccsen a költségvetés a gigabírságba?

2024. július 24. 13:31
Magyarországnak 45 napon belül ki kell fizetnie a menekültügyi bírságot - írja a Népszava. Az Európai Bizottság (EB) friss levelében felszólította Magyarországot, hogy hajtsa végre az Európai Unió Bíróságának ítéletét és 45 napon belül fizesse ki a menekültügyi pénzbírságot. Az EB július 16-án küldött levelet és fizetési felszólítást a magyar kormánynak – tájékoztatta a lapot Christian Wiegand szóvivő.
Brüsszel benyújtotta a számlát Magyarországnak: belereccsen a költségvetés a gigabírságba?
A levélben az EB egyrészt tájékoztatást kér arról, hogyan kíván megfelelni a 2024. június 13-án és 2020. december 17-én hozott európai bírósági ítéleteknek, másrészt egy 200 millió eurós bírság kifizetésére szabott meg határidőt. Az ország teljes jelenlegi tartozása több mint 240 millió euró, amely naponta 1 millióval emelkedik.
 
Az Európai Unió Bírósága (EUB) június 13-án pénzbírságot szabott ki Magyarországra, amiért nem teljesítette egy korábbi ítéletét. A bírság két részből áll: egyrészt az Orbán-kormánynak az ítélethozatalt követően 200 millió eurót kell fizetnie az EU kasszájába, másrészt naponta 1 millió euró összegű kényszerítő bírságot mindaddig, amíg migrációs és menekültügyi szabályait nem hozza összhangba az uniós elvárásokkal.
 
A múlt héten kelt bizottsági levél egyelőre csak az átalány befizetésére szólítja fel a magyar hatóságokat 45 napos határidővel. Ha ezt elmulasztják, akkor az Európai Bizottság újabb felszólítást küld, de már csak 15 napot adva a teljesítésre. Amennyiben a pénz ezután sem érkezik meg Brüsszelbe, az uniós testület megkezdi a kamatokkal növelt összeg fokozatos behajtását a Magyarországnak járó közösségi támogatásokból.
 
A napi egymillió eurós bírsággal kapcsolatban az EB levelében érdeklődik Budapesttől, hogy miként kívánja törvényeit összhangba hozni az EU menekültügyi és migrációs jogszabályaival. A válasz függvényében döntenek majd a további lépésekről. Az eljárás hasonló az átalányösszeg behajtásakor követett procedúrához: először tájékozódnak, amit később fizetési felszólítás követ 45 napos határidővel, majd nem teljesítés esetén levonás történik. A különbség annyi, hogy
 
a napi bírság összege mindaddig emelkedik, amíg Magyarország nem hozza meg a szükséges törvényeket.
 
Az ügy gyökerei 2020 decemberére nyúlnak vissza, amikor egy európai bírósági döntés megállapította, hogy Magyarország menekültügyi szabályai több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. A bíróság kifogásolta többek között azt is, hogy Magyarország korlátozta harmadik országok állampolgárainak hozzáférését a menedékjogi eljáráshoz és nem tartotta tiszteletben jogorvoslati jogaikat. Bár időközben bezárták a tranzitzónákat, az ítéletben foglaltakat nagy részben még mindig nem teljesítették.
 
Ezért az Európai Bizottság 2022 februárjában keresetet nyújtott be, amelyben kérte az EU bírói testületétől átalányösszeg és napi pénzbírság megállapítását. A jogerős ítélet alapján – amelyet idén júniusban hoztak – az átalányösszeg 200 millió euró lett, míg a napi bírság egymillió euró - írja a lap.
 
Ez volt az első eset, hogy pénzbüntetést szabtak ki Magyarországra ilyen ügyben. Orbán Viktor miniszterelnök júniusban felháborodását fejezte ki Facebook-bejegyzésében: "Nem engedünk a brüsszeli bürokraták zsarolásának." Bóka János Európa-ügyi miniszter július 10-i brüsszeli sajtókonferenciáján elmondta: "Megkaptuk a bíróság ítéletét és megvizsgáljuk annak jelentős részének való megfelelés módját és eszközeit."
 
forrás: penzcentrum.hu

Kapcsolódó cikkek

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

2024. április 26. 15:17
A klímaváltozással és az elektromos átállással ugyan tisztában vannak a Z generáció itthoni tagjai, az e-kocsikat mégis kevésbé preferálják, sőt az online vásárlást sem. Egy friss kutatásból az is kiderült, hogy még az sem érdekli őket, milyen márkájú autót vezetnek, mivel nekik is a legfontosabb az ár.

A tavakban is sok a mikroműanyag

2023. szeptember 05. 13:43
Egy nemzetközi kutatócsoport első alkalommal vizsgálta sztenderdizálva a tavak műanyag-szennyezettségét. A kutatást az olasz Milánó-Bicocca Egyetem vízi ökológia és vízmenedzsment kutatócsoportja dolgozta ki és irányította.