Brüsszelben azért küzdenek, hogy mindenki meg tudjon élni a munkájából

2016. augusztus 12. 08:54
Az a célja az Európai Bizottságnak (EB), hogy a mezőgazdasági termelői árak növekedjenek és a gazdálkodók meg tudjanak élni munkájukból – állapította meg agrárszektor.hu-hoz eljuttatott helyzetértékelésében Phil Hogan mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős európai biztos. Az EB a piaci válságok kezelésére szolidaritási támogatáscsomagokat léptetett életbe, de Phil Hogan szerint több más fronton is lépésekre van szükség. A biztos több javaslatot is benyújt majd a közeljövőben az erősebb és fenntarthatóbb uniós agrár-élelmiszeripari ágazat kialakítása érdekében.

Az Európai Bizottság júliusban döntött arról, hogy összesen 500 millió eurós intézkedéscsomaggal támogatja az EU tejágazatát. A teljes összegből 9 543 566 eurót fordítanak a magyarországi gazdaságok támogatására, ami várhatóan valódi többletértéket tud nyújtani azoknak a magyar tejtermelőknek is, akik régóta a saját bőrükön tapasztalják az ágazati válságot – állapította meg helyzetértékelő elemzésében Phil Hogan.

A családi gazdaságok mellett áll a bizottság

A tejkvóták 2015-ös megszüntetésével elkerülhetetlen zavar következett be a piacon. Ebben a kritikus időszakban az Európai Bizottság válaszlépésként 1,5 milliárd euró új forrást tett hozzáférhetővé az európai agrár-élelmiszeripari ágazat javára. Ez az elkötelezettség a biztos szerint az egymással versengő költségvetési igények jellemezte időszakban különösen jelentős eredménynek mondható. A források rendelkezésre bocsátása egyúttal jól tükrözi, hogy az uniós tejtermelőket érintő jelenlegi árválság igen súlyos, de a bizottság családi gazdaságok támogatása melletti elköteleződése szilárd.

„Jómagam egy kis írországi farmon nőttem fel, így nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy mennyi fáradságos munkával jár a gazdálkodás, és hogy az ebből élőket milyen komolyan érinti az áringadozás” – fogalmaz Phil Hogan. Megállapítja: a bizottság korábbi intézkedései kedvező hatást gyakoroltak a sertéshúságazatra, ami azt vonta maga után, hogy ma már határozott fellendülés mutatkozik az árakban. Bízik abban, hogy a legújabb intézkedések hasonlóképpen jelentős hatással lesznek arra, hogy a gazdaságok milyen tejárak mellett működnek.

Pénzt kap, aki önként csökkenti a termelést

Az új közös agrárpolitika (KAP) jóval piacorientáltabb, mint korábban. A tejpiacon ugyanakkor még nem valósult meg a kellő egyensúly, és ez indokolja az új intézkedéscsomagot is. Az 500 millió euróból 150 milliót fordítanak a termelés jelentős arányú csökkentésének ösztönzésére, amit még idén meg akarnak valósítani. Egyszerű, közvetlen, az unió egészére kiterjedő rendszerről van szó, amely közvetlen pénzügyi ösztönzőt nyújt azoknak a tejtermelőknek, akik önként vállalják, hogy csökkentik termelésüket – jelentette ki a biztos.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az 500 millió eurós uniós finanszírozást a tagállamok 350 millió euróval kiegészíthetik, ami azt jelenti, hogy unió-szerte potenciálisan összesen 850 millió euró állhat rendelkezésre a nehéz helyzetben lévő gazdálkodók támogatására. Phil Hogan szerint lényeges, hogy a tagállamok késedelem nélkül, egyszerűen és átláthatóan hívják le a szóban forgó finanszírozást, hogy a gazdálkodói közösség hozzájusson ahhoz a támogatáshoz és biztonsághoz, amelyre szüksége van. „Nincs ok a késedelemre, és remélem, hogy az intézkedések végrehajtását a lehető legrövidebb időn belül megtapasztalhatjuk” – szögezte le.

Nincs garancia az újabb intézkedéscsomagokra

Phil Hogan szerint a bizottság szolidaritási csomagjai erőteljes támogatóintézkedésekkel állnak a gazdálkodók mellé e bizonytalan időszakban. Ám semmi sem garantálja, hogy ilyen intézkedéscsomagok a jövőben is rendelkezésre állnak majd. Így több fronton kell tenni azért, hogy az európai agrár-élelmiszeripari ágazat ellenálljon az áringadozásoknak és a piaci kihívásoknak.

„Munkám során az első dolgom az volt, hogy a közös agrárpolitika egyszerűbb és méltányosabb legyen a gazdálkodók szempontjából” – húzta alá a biztos. Létrehozta az úgynevezett agrárpiaci munkacsoportot, amelynek feladata, hogy elemezze, szükség van-e olyan új jogszabályokra, amelyek a mezőgazdasági termelők élelmiszerláncon belüli stabil pozícióját biztosítják.

Több konkrét javaslat benyújtása várható

„Az elkövetkező évben több javaslatot fogok benyújtani, amelyek egy erősebb és fenntarthatóbb agrár-élelmiszeripari ágazat jövőbeli kialakítására törekszenek” – fogalmazott Phil Hogan. Hozzátette: a végső cél az, hogy a mezőgazdasági termelőknek fizetett árak végre emelkedjenek, hogy a termelők meg tudjanak élni a munkájukból, és továbbra is biztonságos, jó minőségű élelmiszereket biztosítsanak a polgárok számára.

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Növényvédőszer-maradék paprikában

2016. május 12. 07:49
Rovarölő növényvédőszer-maradékot mutatott ki a kaposvári VITAMIN Expressz 2006 Kft. telephelyén vett egyiptomi étkezési paprika mintában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termék visszahívása, valamint a további árusító helyek felderítése folyamatban van. A mért növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot – közölte a NÉBIH.

Alapvető érdekünk hogy az agrártámogatások részaránya ne csökkenjen a KAP forrásokon belül

2017. március 06. 09:50
Magyarország agrár-támogatottsági pozíciója különösen kedvező az Európai Unión belül, ezért alapvető érdekünk, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásain belül Magyarország részaránya ne csökkenjen 2020 után – mondta Czerván György az Azúr Takarékszövetkezet agrárkonferenciáján, Forrón.