Brutális felmondási hullám: több mint 4000 tanár hagyta ott a pályát

2023. december 01. 13:05
2023-ban összesen 4314 tanár szüntette meg közalkalmazotti jogviszonyát - derült ki az Átlátszó cikkéből.
 
A legtöbben a közép-pesti (13. és 14. kerületi iskolák) és a belső-pesti (ami az 5.,6.,7, 8. és 9. kerületi intézményeket foglalja magában) tankerületeket hagyták ott: minden 12. tanár erről a két helyről távozott - írja az Átlátszó. Közérdekű adatigényléssel fordultak a 60 tankerületi központhoz, hogy megtudják, pontosan hány tanár távozott 2023. január és szeptember között a fenntartásuk alá tartozó iskolákból.
 
Brutális felmondási hullám: több mint 4000 tanár hagyta ott a pályát
A LEGTÖBBEN JÚLIUSBAN ÉS AUGUSZTUSBAN MONDTAK FEL: AZ ÖSSZES TÁVOZÓ 66,4%-A EBBEN AZ IDŐSZAKBAN DÖNTÖTT ÚGY, HOGY KÖZÖS MEGEGYEZÉSSEL VAGY LEMONDÁSSAL OTTHAGYJA AZ ISKOLÁT.
 
A június elejétől szeptember végéig terjedő négy hónap leforgása alatt legtöbben a közép-budai (ahová az 1., 2., és 12. kerület iskolái tartoznak), a belső-pesti, valamint a közép-pesti tankerületekből távoztak: mindhárom tankerületből több mint 120-an. Egyetlen olyan tankerület volt, ahol egyetlen felmondó sem akadt ebben az időszakban, az észak-budapesti (3. és 4. kerület).
tanár
VAN OLYAN TANKERÜLET, AHOL MINDEN TIZEDIK TANÁR TÁVOZOTT.
 
Elmondható, hogy az 59 tankerület iskoláiban dolgozó tanárok öt százaléka döntött idén a felmondás mellett.
 
A felmondási hullám oka, hogy az idei tanévkezdés a közoktatásban dolgozó tanárok számára egyúttal azt is jelentette, hogy dönteniük kellett, elfogadják-e a státusztörvény néven elhíresült közoktatási törvénnyel járó változásokat, amely a pedagógusok új életpályájának kereteit fektette le.
 
Az idei második negyedévben az oktatásban 7600 álláshelyre kellett volna munkavállalókat találni, ráadásul a státusztörvény elfogadása tovább emelhette az üres álláshelyek számát.
 
A Pedagógusok Szakszervezete a napokban közölte, hogy miután a kormány évek óta nem oldja meg az ország jövőjét, versenyképességét alapvetően meghatározó oktatás egyre növekvő problémáit, a PSZ (a sztrájkbizottság másik szakszervezetével, a PDSZ-szel közösen) megújítja sztrájkköveteléseit és újabb tárgyalási fordulót kezdeményez a kormánnyal a köznevelésben. A követeléseik az alábbiak:
 
  1. A pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt vonják vissza!
  2. Azonnali, 50 százalékos béremelést minden köznevelésben dolgozó számára!
  3. A neveléssel-oktatással lekötött munkaidő 22 óra legyen!
  4. 5 elemű bérrendszert vezessenek be!
  5. Töröljék el a teljesítményértékelési rendszert!
  6. Minden, gyermekekkel töltött munkaidőt ismerjenek el tanítással lekötött munkaidőnek!
  7. Töröljék el az oktatásban dolgozók sztrájkjogát korlátozó rendelkezéseket!
  8. A kormány hozzon létre európai normáknak megfelelő érdekegyeztető tanácsot!
  9. Töröljék el a szakszervezetek működését és jogait korlátozó rendelkezéseket: töröljék el a reprezentativitásra vonatkozó szabályokat, vonják vissza a szakszervezeti tagdíjak munkáltató által történő átutalását tiltó rendelkezéseket!
  10. Legyen egységes Oktatási Minisztérium!

forrás: portfolio.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Az osztrák gazdákat is sokkolja az ukrán mezőgazdasági áruk tömege

2024. április 11. 16:25
Egyre több országban érezhető az ukrán mezőgazdasági termékek piacelhódító hatása.
 
Az Osztrák Mezőgazdasági Kamara elnöke, Josef Moosbrugger üdvözölte az EU-Bizottságnak a közelmúltban hozott döntését, amely az EU agrártermelőinek az érzékeny ukrán agrártermékek (tojás, baromfihús, cukor és gabona) beáramlásától való védelmére irányul – írja az lko.at.

MTÜ: Szálláshelyek ezreit lehetetlenítheti el a Booking késedelmes fizetése

2023. augusztus 14. 17:52
Egyeztetést kezdeményez a hatóságokkal és jogsegélyszolgálatot indít az MTÜ azoknak a szállásadóknak a támogatására, akiknek több hete nem fizet a Booking.com. Felmérésük szerint az érintett szolgáltatók 26 százalékának már több mint egymillió forinttal tartozik a globális szálláshely-közvetítő.