Csodaszer Ázsiából: a matcha tea számtalan egészségügyi előnye

2023. február 24. 16:33
A Reports and Data által közzétett jelentés szerint a matcha tea globális piaca 2021-ben 3,27 milliárd dollárt ért, és a népszerűsége azóta csak nőtt. De vajon tényleg beváltja az egészségre gyakorolt hatásokat?
 
Csodaszer Ázsiából: a matcha tea számtalan egészségügyi előnye
Mi az a matcha?
A matcha árnyékban termesztett tealevelekből készül, amelyeket leszednek, gőzölnek, majd szárítanak, mielőtt finom porrá őrlik - magyarázza Dr. Raghu Kiran Appasani, integratív és addiktológiai pszichiáter.
 
 
"A matchát hagyományosan a japán teaszertartásokon használják, és élénk zöld színéről, finom ízéről és egyedülálló egészségügyi előnyeiről ismert"
- mondja. "Az árnyékos termesztési folyamat növeli a tealevelek klorofill- és aminosavtartalmát, ami a matcha jellegzetes umami ízét és táplálkozási tulajdonságait adja.”
 
A matcha fogyasztásának előnyei
A matcha természetesen gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Az alábbiakban bemutatjuk a matcha fogyasztásának néhány kulcsfontosságú táplálkozási előnyét:
 
Antioxidánsok: A matcha magas antioxidáns-, különösen katechintartalmú, amelyek köztudottan védenek a sejtkárosodás ellen, és segíthetnek csökkenteni bizonyos betegségek kockázatát.
L-theanin: A matcha L-theanint is tartalmaz, egy olyan aminosavat, amely bizonyítottan elősegíti a relaxációt, javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt. Segít továbbá fokozni az éberséget/kognitív funkciókat, és ellensúlyozza a koffein esetleges "összeomló" hatását.
Rost: A matcha jó rostforrás, amely segítheti az emésztést és elősegítheti a rendszeres bélmozgást.
Vitaminok és ásványi anyagok: A matcha jó forrása az A- és C-vitaminoknak, valamint az olyan ásványi anyagoknak, mint a kálium és a vas.
Máj egészségére gyakorolt hatása: A Matcha bizonyítottan májvédő hatású, és segíthet csökkenteni a méreganyagok okozta májkárosodást.
A szív egészségére is pozitívan hat: A matcha bizonyítottan csökkenti a vérnyomást és javítja a koleszterinszintet.
Az agy egészségében is szerepet játszik: Egy tanulmány szerint napi két gramm zöldtea por három hónapon át történő fogyasztása javította az idősebb felnőttek agyműködését.
Súlykontroll: A matchában lévő polifenolok fokozhatják az anyagcserét, és segíthetnek a fogyásban.
Miben hasonlít a matcha a kávéhoz?
 
A matcha körülbelül 70 milligramm koffeint tartalmaz közel 220 grammonként, míg egy csésze kávé körülbelül 90 milligramm koffeint tartalmaz, azonban a matchában lévő koffein lassabban és egyenletesebben szabadul fel az L-theanin miatt.
"Ez azt jelenti, hogy a matchából származó energialökés tartósabb, és a kávéhoz képest kisebb valószínűséggel okoz idegességet vagy hirtelen fáradtságot"
- mondja Appasani. "Emellett a matcha más egészségügyi előnyöket is biztosít, például antioxidánsokat, rostokat és vitaminokat, míg a kávét gyakran önálló italként fogyasztják, további egészségügyi előnyök nélkül."
 
Napi egy-két csésze matcha biztonságos mennyiségnek számít, de ha érzékenyek vagyunk a koffeinre, a legjobb, ha konzultálunk egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt beillesztenénk az étrendbe.
 
Mire használható még a matcha?
Amellett, hogy teaként vagy tejeskávéként fogyasztható, a matcha por felhasználható ételek, például pékáruk, fagylaltok és egyéb ételek ízesítésére és színezésére. Hozzáadható turmixokhoz, gyümölcslevekhez és energiaitalokhoz is a természetes energiabomba érdekében.
 
Magas antioxidáns-tartalma miatt a matcha por hozzáadható arcmaszkokhoz, bőrradírokhoz és más szépségápolási termékekhez, hogy megvédjük a bőrt a károsodástól.
"A matcha előnyei a por minőségétől és tisztaságától, valamint az adott receptben felhasznált mennyiségtől függően változhatnak."
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Lenne megoldás a magyar nyugdíjproblémára, de miért nem lép az állam?

2022. november 18. 11:28
Egyre csak öregszik a magyar társadalom, ami akkor tudna kisebb terhet róni a mostani nyugdíjrendszerre, ha nagyobb termelékenység-növekedés lenne, vagy végre elterjednének itthon a foglalkoztatói nyugdíjprogramok. Az állam részvétele azonban elengedhetetlen ebben is – mondták el a megtakarítási piaci szakemberek a Portfolio Future of Finance 2022 konferenciáján. Szó esett arról is, melyek lesznek a jövő megtakarításai, mennyire és mivel vehetőek rá a fiatalok a rendszeres megtakarításokra, és hol tudna még fejlődni a biztosítói vagyonkezelés szektora.

Orbán Viktor a béremelésekről: Még még még, ennyi nem elég!

2023. augusztus 25. 15:03
Augusztus lehet az a hónap, amikor fordulat lehet abban, hogy a bérek növekedése magasabb lesz, mint az infláció – közölte Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjúban. A miniszterelök elmondta, hogy míg 2023 az infláció letörésének éve volt, 2024 a gazdasági növekedés újraindításának éve lesz. Szót ejtett arró is, hogy a jövőben továbbra is mindent megtesznek a rezsicsökkentésért. A múlt heti diplomáciai nagyüzemről szólva jelezte, hogy ha nincs energia, megáll az ország, a gazdaság, az élet, ezért energiabiztonságra van szükség.