December 4-től kezdődik a téli szezonális ellenőrzés

2023. december 04. 14:22
Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár december 4. és 31. között országos téli szezonális ellenőrzést rendelt el. Az ellenőrzéseket – a korábbiakhoz hasonlóan – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja, melyben a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek.
 
December 4-től kezdődik a téli szezonális ellenőrzés
Az államtitkár kifejtette, hogy – az ünnepi időszaknak megfelelően – a húsok előállítását és forgalmazását helyezik az ellenőrzések fókuszába, de az élőhal és édesipari termékek kereskedelmét is figyelemmel kísérik a szakemberek. Az adventi vásárokra kitelepült vendéglátóhelyek működését, valamint a borászati és alkoholos termékeket ugyancsak górcső alá veszik. Ezenfelül a Nébih vizsgálja a kisállat eledeleket, köztük a téli madáreleségeket, továbbá a halszállítók és az őstermelők tevékenységét.
Téli madáretetés szabályai, mivel etessünk, madárkalács, cinkegolyó
Hús-és húskészítmény előállítás tekintetében – többek között – a vágóhidakat és daraboló üzemeket, míg a forgalmazásnál a hiper- és szupermarketeket, a szaküzleteket, a nagykereskedelmi egységeket, valamint a logisztikai központokat ellenőrzik. A vizsgálatok célja, hogy a vizsgált létesítmények tevékenysége és az általuk előállított/forgalmazott élelmiszerek megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak.
Húspult - Agrárszektor
Az édesipari termékek esetében elmaradhatatlan az ünnephez kapcsolódó szaloncukrok mustrája. Az édességeknél – a nyomonkövetés mellett – a lejárati idő feltüntetése is lényeges. Az élőhal árusítás során az állatvédelmi kritériumok megvalósulását is vizsgálják az ellenőrök: például, hogy a levágás előtt megfelelő módon elkábítják-e az állatot – fejtette ki dr. Nobilis Márton.
Itt a nagy karácsonyi hal-térkép: ennyiért veheted meg idén a halászléhez  valót - HelloVidék
Az adventi rendezvényeken kitelepült vendéglátóknál a higiéniai szabályok betartását, továbbá a személyi és technológiai feltételek, valamint a nyomonkövetés teljesülését vizsgálják a szakemberek. A forralt bor forgalmazásánál– többek között – utánanéznek az előállításhoz használt alapanyagok eredetének és a receptúrát tartalmazó dokumentum meglétének – tette hozzá az államtitkár.
December 4-től kezdődik a téli szezonális ellenőrzés - Nébih
A téli szezonális mustrát a Nébih koordinálja, annak végrehajtásában a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei is részt vesznek. A cél mindenekelőtt az, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból is nyugodtan teljenek az ünnepek – hangsúlyozta dr. Nobilis Márton.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Olcsó import tojásokkal veszélyezteti a magyar piacot a Penny Market

2024. június 06. 12:38
Olcsó külföldi étkezési tojások jelentek meg a Penny Market magyarországi bolthálózatában, és az üzletlánc e lépése alkalmas lehet arra, hogy kaotikus állapotokat teremtsen a hazai tojásárakban. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint a Penny Market piaci magatartása inkorrekt, mert a belföldi tojáskínálat megfelelő, így az üzletlánc a számára szükséges tojásmennyiséget itthonról is be tudná szerezni.
 

Kettős mérce uralkodik a baromfi piacán?

2024. május 16. 17:59
Az EU önellátó baromfitermékekből, nincs szükség a kétes eredetű importra.