Drámai adatok Németország élelmiszer-ellátásának helyzetéről

2023. február 28. 11:23
Németország agrár-élelmiszeripari külkereskedelme rekordértékű negatív szaldót mutat. A negatív szaldó növekedése kétféle veszélyt is rejt magában.
 
A freshplaza.de hírportál cikkének megállapítása szerint, Németország egyre inkább arra hagyatkozik, hogy élelmiszer szükségletét növekvő arányban más országok termeljék meg.
 
Drámai adatok Németország élelmiszer-ellátásának helyzetéről
Csökkent Németország önellátottsági szintje
Az elmúlt évben a németek 110,5 milliárd eurót fordítottak a termékcsoport importjára, miközben annak kiviteléből csak 90,1 milliárd eurót tudtak elérni. A kereskedelmi mérleg szaldója értékben csak 20, mennyiségben azonban fokozatosan növekvő, jelenleg 34,3 százalékos deficitet mutat.
 
A fedezet megteremtése nem jelent problémát, de a negatív szaldó növekedése kétféle veszélyt is magában rejt, egyrészt csökkenti Németország önellátottsági szintjét, másrészt korlátozza a kedvező német éghajlati- és talajadottságoknak a világélelmezés érdekében történő kihasználási lehetőségét.
 
A német fogyasztók szívesebben fogadnák az országban termelt élelmiszereket
A Földön mintegy 800 millió ember éhezik, és közel kétmilliárd az alultápláltak száma, ezért a termőtalajjal és termelési eszközökkel bőségesen ellátott országoknak tulajdonképpen kötelessége, hogy az említett lehetőségeket ne hagyják kihasználatlanul.
 
Más kérdés, hogy a német fogyasztók szívesebben fogadnák az országban termelt élelmiszereket, és az ilyen termékek nagy távolságra való mozgatása növeli a környezetszennyezést. Természetesen ez nem vonatkozik az országban nem előállítható cikkekre.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ettél már fekete vagy fehér epret? Ezért ne hagyd ki!

2024. május 28. 15:39
Az eperfa nem csak dísze a kertnek, de igazán finom a gyümölcse is. Adj neki teret!
 
Párszáz évvel ezelőtt az utakat szinte mindenhol eperfa szegélyezte, így jelenlétük hozzátartozott a mindennapi látványhoz. A gyümölcse mellett a fáját is nagyra becsülték, a bognárok és a kádárok is gyakran hasznosították. A legfinomabb eperpálinkák eperfából készült hordókba kerültek, hiszen az eperfa jó alapanyagot szolgáltatott a pálinkafőzéshez, leveleivel pedig a selyemhernyókat táplálták.

Országos kampány a nyúlhús-fogyasztás népszerűsítésére

2023. augusztus 18. 14:57
A „Nyúl-j bele” országos kampánysorozat-, a hazai nyúlhús-fogyasztás népszerűsítésének következő állomása a Debreceni Farmer Expon volt.
 
Az eseményen Papp Zsolt az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, Giczi Gergely az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese és Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi szervezet és Terméktanács elnöke, tartott sajtótájékoztatót. Bede Róbert mesterszakács a helyszínen felállított látványkonyhában elkészített-, több mint 500 adag, ízletes nyúlkóstolóval kínálta az érdeklődőket.