Drámai adatok Németország élelmiszer-ellátásának helyzetéről

2023. február 28. 11:23
Németország agrár-élelmiszeripari külkereskedelme rekordértékű negatív szaldót mutat. A negatív szaldó növekedése kétféle veszélyt is rejt magában.
 
A freshplaza.de hírportál cikkének megállapítása szerint, Németország egyre inkább arra hagyatkozik, hogy élelmiszer szükségletét növekvő arányban más országok termeljék meg.
 
Drámai adatok Németország élelmiszer-ellátásának helyzetéről
Csökkent Németország önellátottsági szintje
Az elmúlt évben a németek 110,5 milliárd eurót fordítottak a termékcsoport importjára, miközben annak kiviteléből csak 90,1 milliárd eurót tudtak elérni. A kereskedelmi mérleg szaldója értékben csak 20, mennyiségben azonban fokozatosan növekvő, jelenleg 34,3 százalékos deficitet mutat.
 
A fedezet megteremtése nem jelent problémát, de a negatív szaldó növekedése kétféle veszélyt is magában rejt, egyrészt csökkenti Németország önellátottsági szintjét, másrészt korlátozza a kedvező német éghajlati- és talajadottságoknak a világélelmezés érdekében történő kihasználási lehetőségét.
 
A német fogyasztók szívesebben fogadnák az országban termelt élelmiszereket
A Földön mintegy 800 millió ember éhezik, és közel kétmilliárd az alultápláltak száma, ezért a termőtalajjal és termelési eszközökkel bőségesen ellátott országoknak tulajdonképpen kötelessége, hogy az említett lehetőségeket ne hagyják kihasználatlanul.
 
Más kérdés, hogy a német fogyasztók szívesebben fogadnák az országban termelt élelmiszereket, és az ilyen termékek nagy távolságra való mozgatása növeli a környezetszennyezést. Természetesen ez nem vonatkozik az országban nem előállítható cikkekre.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Disznólkodás Abádszalókon

2023. március 28. 10:09
Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.
 

Gazda-molnár-pék adatbázis

2022. december 06. 16:38
A jó minőségű kovászos kenyér alapja a jó minőségű liszt. Egyszerűnek tűnik, de a megfelelő minőségű és mennyiségű liszt beszerzése mégsem az. Ezért is különösen fontos, hogy a kenyér termékpályájának különböző szereplői jobban megismerhessék egymást, megoszthassák tapasztalataikat és igényeiket, valamint eljuthassanak hozzájuk a legújabb kutatási eredmények is.
Ebből a célból indítottuk el a gazda-molnár-pék műhelymunkákat, valamint  hoztuk létre és bővítjük folyamatosan a gazda-molnár-hántoló-pék térképünket. Reméljük, hogy ezek segítségével az ökológiai gazdálkodás iránt elkötelezett szereplők könnyebben egymásra találnak majd.