Egyre jobban értjük a növények "véralvadását"

2016. április 29. 07:51
A sejtjeik közötti csatornák elzárásával szigetelik el felsértett részeiket a növények. Kifinomultabban reagálnak a külső hatásokra, mint eddig hitték.

Az emlősök véralvadása a természet olyan csodája, amit bárki megfigyelhet. Egy kis sebnél percek alatt látható, amint a friss vér besűrűsödik, és rugalmasságát fokozatosan elveszítve elzárja a sebet.A növényeknek igaz nincs vére, de száraikban ugyanúgy éltető nedvek keringenek, amit egy sérülés esetén a vérhez hasonlóan meg kell őrizni.

Azt, hogy a tápanyagok a növények helyhez kötött sejtjei között apró csatornák ezrein közlekednek, eddig is tudták. A delaweri egyetem kutatócsoportja most azt vizsgálta, miként szabályozza ezeket a növény egy sérülés esetén – számol be róla a Modern Farmer szaklap alapján a hirado.hu.

Vizsgálataikból kiderült, hogy a növények a csatornák – szakszóval plazmodezmák – nyitását és zárását egy kallóz nevű, nagy molekulájú szénhidráttal vezérlik. Amikor a kallóz szint magas, a csatornák bezáródnak, amikor alacsony, kinyílnak.

levél

A kutatás eredményeiből akár a mezőgazdaság is profitálhat – fotó: Shutterstock

A kutatás rávilágított, hogy különféle ingerek hatására a növény a kallóz szintjét lokálisan is tudja változtatni. Mikor például megvágjuk egy növény szárát, a kallóz szint általánosan megugrik, így a csatornákon keresztül alig jut ki az értékes tápanyag a szabadba. A sérült sejtek mellett lévő egészséges sejtekben viszont leesik a szint, emiatt gyors növekedés indul be, ami segít abban, hogy a növény "kinője a bajt".

A tapasztalatokon felbuzdulva most azt vizsgálják, miként lehet a növények természetes védekezőképességét tovább erősíteni. Esetleg a kallóz-plazmodezma rendszer segítségével növekedésüket serkenteni - amit profitra lehetne váltani a mezőgazdaságában.

Forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Még mindig Magyarországon a legdrágább foglalkoztatni

2017. május 24. 08:31
Annak ellenére,hogy idén öt százalékkal csökkentek a munkáltatói járulékok, húsz ország összehasonlításában mégis az utolsó lett a foglalkoztatásra jutó terhek tekintetében,derül ki a Mazars kimutatásából, amelyről az Index ír.

Magyar alapanyagokat a menzára!

2017. december 13. 12:49
A piac három meghatározó szereplőjének összefogásával elindult a Hazai Alapanyagok a Magyar Menzán Program (HAMM). A program eredményeként a 2017/2018-as tanévtől hangsúlyosabban jelennek meg a magyar gyártók termékei az ételek hozzávalói között.