Együttműködési megállapodást írt alá a magyar agrártárca és Laosz Földművelésügyi és Erdészeti Minisztériuma

2017. február 13. 08:16
Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a mezőgazdaság, az állattenyésztés, az élelmiszerelőállítás, valamint a mezőgazdasági kutatás és fejlesztés terén Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár és Phouang Parisak Pravongviengkham laoszi mezőgazdasági és erdészeti miniszterhelyettes.

Czerván György kiemelte: a jelenlegi együttműködési megállapodással magasabb szintre emelkednek a két ország között már létező kiváló mezőgazdasági kapcsolatok. A megállapodás kiterjed a mezőgazdasági termékek, különösen a prémium kategóriás termékek és haszonállatok kereskedelmére, valamint az állat- és növényegészségüggyel, valamint az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos információk cseréjére.

Kép letöltése
 
Fotó: FM

 

A laoszi mezőgazdasági és erdészeti miniszterhelyettes úgy fogalmazott: országának agrártermékei ugyan nem versenyezhetnek mennyiségi szempontból nagy szomszédjai termékeivel, viszont minőségi áruk előállításában, kereskedelmében az ország megfelelő partnere lehet Magyarországnak. Hozzátette: Laosz feltett szándéka, hogy jelentős iparággá fejlessze az állattenyésztési, élelmiszerelőállítási ágazatot, mert napjainkban, a délkelet-ázsiai országban még a háztáji állattartás a jellemző, és a feldolgozóipar is fejlesztést kíván.

Czerván György hangsúlyozta: bízunk benne, hogy Laosz közvetítő szerepet játszik majd a magyar termékek ASEAN (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) országok irányába történő kereskedelmében. Magyarország agrárexportja mintegy 8 milliárd euró, az ázsiai országok felé nyitásnak köszönhetően ez az összeg tovább emelkedhet a jövőben.

Kép letöltése
 
Fotó: FM

 

A mai napon aláírt egyezmény elősegíti továbbá a kereskedelmi események és élelmiszer kiállítások listájának egymással történő megismertetését, üzleti fórumok szervezését, és a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok erősítését is. Ehhez hozzáfűzve az államtitkár felhívta a figyelmet a szeptember 20-24. között tervezett 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) nyújtotta kapcsolatépítési lehetőségekre is.

Magyarország és a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság között baráti kapcsolat áll fenn, köszönhetően az együttműködés fejlesztésének a mezőgazdaság különböző területein. Hazánk több mint 50 éve segíti Laosz agrárgazdaságának fejlődését, oktatással, szakértői munkával, közös kutatási-fejlesztési projektek végrehajtásával, illetve újabban komplex ágazatfejlesztési programok megvalósításával.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Felhívás a mezőgazdasági kistermelői támogatás 2017. évi egyszerűsített kérelmezési eljárásáról

2017. április 13. 07:58
A Földművelésügyi Minisztérium felhívja a mezőgazdasági kistermelői rendszerben részt vevő gazdálkodók figyelmét a 2017. évi egyszerűsített kérelmezési eljárás pontos menetére.

A tanulás sokkal hatékonyabb stressz-puffer, mint a relaxáció

2018. október 09. 10:11
Eddig azt hittük, minderre megoldást jelentenek a különféle relaxációs technikák, ám a legújabb kutatások most azt mutatják, hogy sokkal hatékonyabb stresszkezelő módszer az, ha új dolgokat tanulunk