Az élelmiszeripar egy stratégiai ágazat, melynek fejlesztéséhez a jövőben a kormány mintegy 300 milliárd forintot biztosít.
A jövőben olyan egységes, állami rendszert szeretnének felállítani, mely kiválthatja az összes minőségi jelölést. Tehát, ha valaki az állami rendszer logóját látja a terméken, az tudhatja, hogy valóban kiváló minőségű, egészséges magyar termékkel van dolga.
A feketegazdaság felszámolásában is komoly eredményeket értünk el. Ez azért fontos, mert az élelmiszeriparban a feketegazdaság még számottevő, bár a Nébih keretein belül működő kiemelt ügyek igazgatósága sokat tett a visszaélések felderítésében.
A pálmaolajért ugyanis hatalmas területeken vágják ki az esőerdőket, különösen Indonéziában, ami akár ökológiai katasztrófával is fenyegethet. Hazánk ezzel az elsők között szeretné felvállalni azt, hogy a pálmaolaj mellőzésével harcoljunk a globális éghajlatváltozás ellen.
Győrffy Balázs, a NAK elnöke beszédében rámutatott, hogy élelmiszeriparunk termelési értéke mintegy 2600 milliárd forint, s ez az Unió élelmiszeripari értékének egy százalékát adja. Hogy ez a helyzet javuljon, ahhoz úgy az ágazat szereplőinek, mint az államnak együttes erőfeszítése szükséges.