Élelmiszeripari célok: áfacsökkentés, komplex fejlesztés

2017. április 28. 07:29
„A növekedés rakétái” címmel tartják az Élelmiszer Szaklap FMCG Top 2017 konferenciáját, amelyen az FM államtitkára kijelentette, a kormány és az FM továbbra is elkötelezett a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentése mellett.

„Kettős mérce osztja ketté Európát” címmel tartott előadást Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az Élelmiszer Szaklap FMCG Top 2017 konferenciáján, amely az FMCG és a kereskedelmi szakma egyik legfontosabb éves eseménye, az ágazat meghatározó szereplőinek kétnapos szakmai fóruma. Az államtitkár előadását azzal kezdte, hogy a kettős élelmiszer ügye idén februárban került újra fókuszba, amikor a szlovák agrárminiszter nyilvánosságra hozta a vizsgálatok eredményét. Kijelentette: Fazekas Sándor agrárminiszter éppen ezért rendelt el újra egy átfogó élelmiszer-ellenőrzést. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálata alapján általánosságban megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége sajnos létezik – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország nincs egyedül a véleményével: a szlovákok, a csehek, a szlovénok, a horvátok, a románok, a bolgárok és a görögök szerint is elfogadhatatlan gyakorlat, hogy közel 100 millió európai állampolgár ugyanazon a néven más minőségű élelmiszerhez jut. Velünk együtt ezek az országok azon az állásponton vannak, hogy Brüsszelnek fel kell lépnie ez ellen a gyakorlat ellen! Leszögezte: továbbra is kiállnak a magyar vásárlók érdekeiért.

Az államtitkár előadásának második részében elmondta: Az elmúlt évek áfacsökkentései a kormányzat és az ágazat szereplői szerint is meghozták a kívánt eredményeket: tisztult a piac, nőtt a felvásárlás és a fogyasztási kedv, élénkült a forgalom, nőtt az állattartók száma. Ezért a kormány úgy döntött, hogy folytatja az áfa-csökkentést, így 2017. január 1-től a friss tej, a baromfihús és a tojás áfája mérséklődött 5 százalékra.

Zsigó Róbert kitért arra, hogy a magyar mezőgazdaság kibocsátása és bruttó hozzáadott értéke több mint 50%-kal javult az elmúlt hat esztendőben. A kedvező hatásokat látva a kormány és az FM továbbra is elkötelezett a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentése mellett és kiemelt céljának tartja az élelmiszeripar, mint stratégiai ágazat komplex fejlesztését, amelyre több mit 300 milliárd forintot kíván biztosítani. Az államtitkár előadása végén beszélt Magyarország hosszú távú élelmiszergazdasági koncepciójáról (2017-2050) és hangsúlyozta: az FM a hagyományos és egészséges élelmiszertermelést támogatja, és erre fogja ösztönözni az ágazat szereplőit a jövőben is.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

A zöldek szerint túl sok! támogatást kapnak a hús- és tejtermelők

2016. július 13. 08:10
A zöldek azt javasolják, hogy csak annyi húst és tejet állítsanak elő az országban, amennyit a belső és külső piacokon biztonsággal értékesíteni lehet.

85 ezer tonna méz érkezik Kínából – és a nagyobbik része nem is az

2016. június 06. 10:10
A Kínából beáramló – gyakran hamisítvány – mézek komoly hátrányt okoznak a magyar méhészeknek.