Elkészültek a GMO-mentes élelmiszerek címkézésének szabályai

2016. március 04. 08:46
Várhatóan már az év első felében hatályba lépnek az új szabályok Elkészült a GMO-mentes élelmiszerek címkézésének jogszabályi kerete, amely várhatóan az év első felében lép hatályba - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön.
 

Nagy István, az FM parlamenti államtitkára egy szakmai rendezvényen beszélt arról csütörtökön, Budapesten, hogy a tej, a hús, a hal, a méhészeti termékek, növényi élelmiszerek és a tojás, illetve a belőlük készült összetett élelmiszerekre vonatkozóan kidolgozták a GMO-mentes címkézés szabályait.
Az önkéntes jelölésnek köszönhetően a termelőknek a jövőben lehetőségük nyílik arra, hogy jelezzék a fogyasztó számára - rendeletben meghatározott követelmények teljesítése esetén -, hogy az adott termék GMO-mentes, azaz a genetikailag módosított szervezetektől mentes termelésből származik - mondta el az államtitkár. 
A közlemény szerint az államtitkár kiemelte: számos jelentős ökológiai probléma hozható összefüggésbe a génmódosított növények termesztésével, hiszen nem csupán a védett állatokat és növényeket veszélyeztetik, de kiszorítanak számos őshonos kultúrát, a biodiverzitás csökkenéséhez vezethetnek.
Nagy István emlékeztetett arra, hogy Magyarország elsőként ültette át 2015-ben azt az új irányelvet a nemzeti jogrendjébe, amely lehetővé teszi, hogy az uniós tagállamok szuverén módon, szabadon dönthessenek arról, hogy akarnak-e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem.  
Hozzátette, hogy Magyarország az új jogszabály alapján minden olyan GMO-ra tilalmat kíván bevezetni, amely termesztési engedélyt kap a közeljövőben. Az államtitkár kijelentette: Magyarország támogatja azt az elképzelést is, amely lehetővé tenné a GMO-s élelmiszerek és takarmányok tiltását.

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Húszezer hektáron van víz alatt az őszi búza

2016. február 26. 07:56
Belvíz helyzetről kérdezték - A gazdák vetési kárai -
2 perces interjú: Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke 

Súlyos műszaki és higiéniai hiányosságok miatt függesztette fel a Nébih egy fővárosi sütőüzem tevékenységét

2018. február 06. 09:13
Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy budapesti finom pékáru és cukrászati termék előállító üzem működését. A hatósági szakemberek több mint 580 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból azok lejárt minőségmegőrzési ideje és nyomon követhetetlensége okán, valamint az egységben tapasztalt műszaki és higiéniai hiányosságok miatt. A Nébih a még forgalomban lévő késztermékek visszahívását is elrendelte.