Eltűnik az üdítőkből az édesítő fele

2018. június 15. 15:53
Az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végére 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség által közzétett önkéntes vállalása szerint.

A szövetség közleménye szerint az ágazat vállalkozásai

a termékek receptjének átalakításával, új termékek bevezetésével

csökkentik tovább az alkoholmentes italok cukor- és kalóriatartalmát, illetve bővítik kínálatukban az alacsony kalóriatartalmú és a kalóriamentes termékek arányát.

Felidézték, hogy a tagvállalatok által az elmúlt években végrehajtott intézkedések eredményeként 2010 és 2017 között a termékek átlagos cukor- és kalóriatartalma 40 százalékkal mérséklődött, ugyanebben az időszakban a csökkentett kalóriatartalmú és kalóriamentes termékek aránya az összes termelt mennyiségen belül 23 százalékról 55 százalékra emelkedett.

Kiemelték, a csütörtökön bejelentett önkéntes vállalás eredményeként 2020 végéig - a 2017. évi bázishoz képest - a szövetség tagvállalatai további 10 százalékkal csökkentik termékeik átlagos cukor- és kalóriatartalmát.

Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, a magyarországi alkoholmentes italgyártók szakmai érdekvédelmi szervezete, amely a magyarországi ásványvíz-palackozók több mint 95 százalékát, az üdítőital- és a gyümölcslégyártók mintegy 80 százalékát képviseli. Tagvállalatai éves szinten mintegy 200 milliárd forint termelési értéket állítanak elő és közvetlenül 5000 embert foglalkoztatnak Magyarországon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hírre reagálva az MTI-vel közölte: a bejelentett cukorcsökkentési vállalások jól mutatják a hazai és nemzetközi vállalatok elkötelezettségét a magyar munkavállalók és a magyar piac iránt. 

Az új, innovatív termékek kifejlesztése pedig a remények szerint további kutatás-fejlesztési munkahelyek létrehozását eredményezi majd a magyarországi gyártóegységekben - tette hozzá Szijjártó Péter. 

agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

A jövő élelmiszergazdasága a tudásra és az innovációra épül

2016. november 03. 08:33
Magyarország Kormánya a gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható, egészséges és minőségi élelmiszert előállító mezőgazdaságban látja a jövőt, amely teljesítményének és hozzáadott értékének folyamatos növelése révén aktívan hozzájárul a nemzetgazdaság fejlődéséhez, valamint a vidéki térségek munkahelyeinek gyarapításához - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Agrárgazdasági Tanács rendkívüli ülésén.

Online tudástárat készített a Nébih az élelmiszeres tanúsító védjegyekről

2018. május 04. 08:30
A vásárlók tájékozódásának segítése érdekében a Nébih honlapján ezentúl egy helyen és kereshető formában érhető el az élelmiszereken szereplő tanúsító védjegyek listája. Az online tudástár létrehozása – az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában szereplő tudásmegosztásra való törekvés mellett – összhangban áll a 1519/2017 (VIII.4.) Korm. határozat céljaival.