Érik a hazai szamóca
2024. április 25. 14:12
A hazai szamócaszezon áprilistól júniusig tart.
A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret – írja közös közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).
Elindult az szamócaszezon!
A fűtött fóliás szamócaszürettel elkezdődött a hazai gyümölcsszezon már április elején. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a szamóca érése már a fűtetlen fóliasátras termesztésben is elindult, majd április végén, május elején – az időjárástól függően – a szabadföli ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A szakemberek szerint a virágzás, kötödés megfelelő volt az idén, jóllehet az elmúlt napok éjszakai lehűlései okoztak kisebb fagykárosodásokat a szabadföldi ültetvényekben, illetve a hűvös idő visszafogta az állományok fejlődését és az érési folyamatokat. Összességében azonban eddig egészen jók a terméskilátások, és a hét végétől visszatér a meleg, napos idő is.
Hozzáteszik, hogy a szamóca nem utóérő gyümölcs, így csak a növényen teljes érettségben szüretelt gyümölcsök biztosítják a megfelelő zamatot és beltartalmi értékeket.
A fűtött fóliás szamócaszürettel elkezdődött a hazai szamócaszezon már április elején – Fotó: NAK
Nagy különbség van a külföldi és a hazai szamóca között. A magyar szamóca ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz. A friss magyar szamóca megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett gyümölcstől. Mivel a magyar áru jóval rövidebb idő alatt eljut a fogyasztókhoz, ezért a kertészek teljesen éretten tudják leszedni, ami az ízélményben is megmutatkozik – áll a közleményben.
Kiemelik, hogy hazánkban mintegy 600-650 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel, a legnagyobb termőterületek Baranya, Bács-Kiskun és Pest vármegyében vannak. A magyar szamóca jellemzően három fázisban jelenik meg a piacon, április elején-közepén a fűtött fóliás termés kerül a piacokra, boltokba, ezt követően április második felében érik a fűtetlen fóliás gyümölcs, május elejétől pedig érkezik a nagyobb mennyiségben termelt szabadföldi szamóca. A hazai termés így áprilistól júniusig kitart.
A hazai szamócaszezon áprilistól júniusig tart – Fotó: NAK
Eper vagy szamóca?
A köznyelvben „epernek" nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába tartozik – hívja fel a figyelmet a sajtóközlemény.
Hozzáteszik, hogy a szamóca több szempontból is a „legek" gyümölcstermő növénye. Érésben a legelső gyümölcstermő növény, amely hazánkban megterem, így érthető módon minden évben nagy várakozás előzi meg a szezont. Ez az egyetlen évelő, lágyszárú gyümölcsünk, amit a legrövidebb ideig tartunk termesztésben – csupán 1-3 évig –, mert rendkívül gyorsan elöregszik. A legkisebb termetű gyümölcstermő növényünk, szinte önmagától képes szaporodni, indanövényei legyökeresedésével, így akár házikertben is minden további nehézség nélkül, könnyen termesztehető. Az egyetlen gyümölcstermő növényünk, amely akár egy balkon ládában is megél, így a legkisebb kertben, vagy teraszon, erkélyen is lehetőséget teremt friss gyümölcs termesztésére.
A szamóca az egyetlen évelő, lágyszárú gyümölcsünk – Fotó: NAK
Fogyasztása rendkívül egészséges, a bogyósokra jellemző magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. C-vitamin tartalma vetekszik a narancs C-vitamin tartalmával – írja a NAK és a FruitVeB közös közleményében.
Kiemelik, "ha nagyobb mennyiségben, befőzési, konzerválási céllal szeretnénk szamócát beszerezni, válasszuk az erre szakosodott „Szedd magad" értékesítési formát kínáló gazdaságokat, ahol magunk szüretelhetjük le a friss gyümölcsöt, ami nem mellesleg kellemes szabadtéri, élményben gazdag szabadidős tevékenység is egyben."
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Hajszállal a tavalyi árak felett a vágósertés ára
2023. október 18. 17:52
Az elmúlt hetekben többnyire ismét csökkent a sertés ára.
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágósertés szállítási költséggel növelt vágóhídi belépési ára 2023. 40. hetén így alakult:
hazai termelésből származó vágósertés: 896,65 Ft/kg hasított meleg súly, 4,8 százalékkal magasabb, mint egy éve,
importból származó vágósertés: 880,39 Ft/kg hasított meleg súly, 3,6 százalékkal magasabb, mint egy éve.
Varga Mihály: meg kell erősíteni a magyar gazdaság szuverenitását, a hazai élelmiszeripart
2024. május 21. 15:06
Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése – hangoztatta a pénzügyminiszter ma Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.