Európai zöld megállapodás

2023. február 01. 13:35
Az Európai Bizottság új – emelt szintű - uniós szintű szabályokat javasol a csomagolásra vonatkozóan, hogy egységesen, minden tagállamban azonos alapokon kezelje a folyamatosan növekvő hulladék mennyiségét és a fogyasztók frusztrációját. Minden európai polgár évente átlagosan csaknem 180 kg csomagolási hulladékot „termel”. A csomagolás a primer nyersanyagok egyik fő felhasználója, mivel az EU-ban felhasznált műanyag 40%-át és a papír 50%-át csomagolásra szánják. Előrejelzés szerint az EU-ban 2030-ig a csomagolási hulladék várható mennyisége további 19%-kal, a műanyag csomagolási hulladék mennyisége pedig akár 46%-kal nőhet, ha nem történik valamilyen beavatkozás.
Európai zöld megállapodás
Az új szabályok célja ennek a tendenciának megállítása: a fogyasztók számára újrafelhasználható csomagolási lehetőségeket biztosítanak, megszüntetik a szükségtelen csomagolást, korlátozzák a túlcsomagolást, és egyértelmű címkéket írnak elő a megfelelő újrafeldolgozás érdekében - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az ipar - különösen a kisebb vállalatok - számára új üzleti lehetőségeket hoznak létre, csökkentik a primer nyersanyagok iránti igényt, növelik Európa újrafeldolgozási kapacitását, valamint csökkentik Európa elsődleges erőforrásoktól és külső beszállítóktól való függőségét. A csomagolási ágazatot a 2050-ig megvalósítandó klímasemlegesség felé vezető pályára állítják.
 
A Bizottság emellett egyértelmű helyzetet teremt a fogyasztók és az ipar számára a bioalapú, komposztálható és biológiailag lebomló műanyagok tekintetében: meghatározza, hogy az ilyen műanyagok felhasználása milyen körülmények között előnyös a környezet szempontjából, és hogyan kell az ilyen műanyagokat megtervezni, ártalmatlanítani és újrafeldolgozni.
 
A javaslatok az európai zöld megállapodás körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervének és azon célkitűzésének kulcsfontosságú építőelemei, hogy a fenntartható termékek általánossá váljanak. Emellett választ adnak az Európa jövőjéről szóló konferencián megfogalmazott konkrét igényeire is. 
 
További lépések
A csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló javaslatot az Európai Parlament és a Tanács rendes jogalkotási eljárás keretében fogja megvizsgálni.
 
A bioalapú, biológiailag lebomló és komposztálható műanyagokra vonatkozó szakpolitikai keret irányadó lesz az e kérdéssel kapcsolatos jövőbeli uniós munkához, például a fenntartható termékek környezetbarát tervezésére vonatkozó követelményekhez, a finanszírozási programokhoz és a nemzetközi egyeztetésekhez. A Bizottság arra ösztönzi a polgárokat, a hatóságokat és a vállalkozásokat, hogy szakpolitikai, beruházási vagy beszerzési döntéseik során vegyék figyelembe ezt a keretet.
 
forrás: agrotrend.hu 

Kapcsolódó cikkek

KEDVEZŐBBÉ VÁLTAK AZ ÖNTÖZÉSFEJLESZTÉSI TÁMOGATÁS FELTÉTELEI

2022. november 15. 10:50
z öntözésfejlesztést szolgáló beruházások sikeres megvalósítása érdekében az Agrárminisztérium 30%-kal megemelte a megvalósításhoz kapcsolódóan elszámolható kiadási összegeket a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című pályázat vonatkozásában – jelentette be Nagy István agrárminiszter.
 
A tárcavezető hangsúlyozta,  a fejlesztések megvalósításához kapcsolódóan elszámolható kiadási összegek az emeléssel a jelenlegi piaci árakhoz lettek igazítva. Így a gazdák még nagyobb biztonsággal valósíthatják meg tervezett beruházásaikat - tette hozzá.  

Gond van az európai édesvizekkel

2023. augusztus 24. 15:17
Egy új, magyar kutatók közreműködésével megjelent nemzetközi tanulmány szerint megállt a biológiai sokféleség növekedése az európai édesvizekben, ezért sürgős cselekvésre hívják fel a döntéshozók figyelmét.
A Nature című folyóiratban augusztus elején megjelent tanulmányban a kutatók az édesvízi gerinctelenközösségekben bekövetkező változásokat elemezték 1968 és 2020 között - olvasható az ELKH MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.