Exportkvóta a marokkói paradicsomra

2023. március 14. 10:45
Marokkó kvótát vezetett be a paradicsom exportjára, hogy növelje a helyi készleteket és csökkentse az árakat a ramadán böjti hónap előtt. Az emelkedő alapanyagárak, a kártevők terjedése és az ismétlődő aszályok együttesen komoly gondokat okoztak a világ negyedik legnagyobb paradicsomtermelő országában.
Exportkvóta a marokkói paradicsomra
A csomagolóüzemeket és az exportőröket február 19-én tájékoztatták a kormány döntéséről, és azonnali hatállyal, határozatlan időre vezették be az exportkvótát.
Célja, hogy megvédje a marokkói fogyasztókat a paradicsom árának drasztikus emelkedésétől.
 
Az exportőrökre és a csomagolóüzemekre kivetett exportkvóta mindaddig érvényben marad, amíg az árak vissza nem térnek a megszokott szintre. A döntés azonban nem érint minden paradicsomfajtát, csak a fürtös és a koktélparadicsomra vonatkozik, a szabályozás a szokásos napi mennyiség 10%-ára csökkenti e két típus kivitelét. Ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi a paradicsom exportját, amelynek hatását az európai országokban máris érzik a kereskedelmi partnerek.
 
Forrás: hortidaily.com/Kertészet és Szőlészet

Kapcsolódó cikkek

A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint

2023. december 01. 14:15
A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson – derül ki a Reacty Digital kutatásából. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége közölte: a gyártók azt szeretnék elérni, hogy az európai szinten is magasnak számító díjak további emelésével ne okozzon számukra a kormány további költségnövekedést, mert az az árakban is megjelenhet.

Osztrák kiállítás kistermelőknek

2023. április 11. 15:13
Minden évben megrendezik az AB HOF kistermelői expót az ausztriai Wienesburgban. Hatvan hazai érdeklődő látogatta meg a kiállítást, kistermelők, rövid élelmiszerellátásilánc-szervezők, szakértők és kutatók vettek részt a tanulmányúton.