Fazekas Sándor a mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködésről tárgyalt Izraelben

2016. november 30. 07:41
A miniszter szerint Izrael íglretes piac a magyar termékek számára

Fazekas Sándor a mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés fejlesztéséről tárgyal Izraelben, a földművelésügyi miniszter három napos látogatásának második napján, kedden részt vett az Israfood nemzetközi élelmiszer- és vendéglátóipari kiállításon.

"A magyar standon megjelenő sokszínű kínálattal remélhetőleg tovább tudjuk növelni az elmúlt években megduplázódott külkereskedelmi forgalmat"- hangsúlyozta a miniszter az MTI tudósítójának. "Izrael igényes és ígéretes piac, ahol van helye a legmagasabb fogyasztói elvárásoknak is megfelelő magyar termékeknek" - tette hozzá.

Fazekas Sándor részletes konzultációkat és szakmai egyeztetéseket folytatott a Yatir erdészeti kutatóintézetben, ahol tájékozódott az Izrael déli részén folyó sivatagi erdősítésről. E térségben, ahol az évi csapadék mindössze 200-250 milliméter,  összefüggő erdőségeket hoznak létre. "Mivel Magyarországot is érintik a klímaváltozás hatásai, komoly hasznát tudjuk venni az izraeli tapasztalatoknak, s az erre épülő szakmai, erdészeti együttműködésnek" - közölte a miniszter.  "Perspektivikus együttműködés alakulhat ki a szakmai műhelyek között, mely mindkét fél számára előnyökkel jár" - tette hozzá. Mivel a mediterrán térségben, így Izraelben is komoly problémát jelentenek az erdőtüzek, a magyar agrárminiszter felajánlotta azon magyar tapasztalatok átadását, amelyek a tüzek megelőzésében rendelkezésünkre állnak.

A magyar delegáció látogatást tett az egyik legnagyobb tejhozamot adó kibuc tehenészetében. A hivatalos látogatás keretében a Volcani Kutatóintézetben az élelmiszer-veszteség elkerülése érdekében született újfajta tartósítási eljárásokat tanulmányozták, például az olyan csomagolás technológiát, amely megőrzi a termék természetes nedvességét, illetve az olyan eljárásokat, amelyek meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát.

Fazekas Sándor elmondta, hogy Izraelben komoly kutatások zajlanak a már megtermelt élelmiszer mintegy harminc százalékát jelentő, a betakarítást követő veszteségek csökkentése érdekében.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház izraeli irodáját vezető Forgács György részletesen ismertette a kétévente megrendezett Israfood idei magyar kínálatát. Elmondta, hogy Izraelben különlegesnek számító termékeket próbálnak bemutatni, például egy olyan  édességet, amelyben a szárított zöldségeknél mézzel helyettesítik a vizet, vagy egy szobahőmérsékleten tárolható száz százalékos gyümölcslevet. "Izraelben divatos, tartósítószer nélkül készülő bio, prémium termékeket hoztunk ki, melyeket az egészségtudatos, igényesebb felhasználói csoportoknak szánunk" - hangsúlyozta.

A kiállításon Magyarországot a logisztikai technológiát kínáló IRG System, a Nyírfacukor Kft., a talajjavító szereket gyártó Fertechnik, a Primus ásványvizet kínáló Bonaventura Gold Kft., a bor és pálinkakészítési technológiát és gépeket áruló Hagyó Kft., a Garden Juice, a zöldség-csemegét előállító Nadaps Kft. és a kóser és halal húsok készítésével, vágásával foglalkozó Kapos Ternero Kft.  képviseli.

Az egyik kiállító, a Nyírfacukor Kft. termékeit kínáló Csigi József export menedzser az MTI tudósítójának kifejtette, hogy céljuk az új piacon való részvétel első izraeli megjelenésükkel. Különleges édesítőszerrel készülő árujuk nem tömegtermék, hanem plusz értéket képviselő, korszerű termék, amely piacra találhat az igényesebb izraeli fogyasztók körében.

Magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Nyilatkozat a munka és a magánélet egyensúlyáról

2017. december 04. 09:55
Az UniCredit és az UniCredit Európai Üzemi Tanács (UEWC) az európai bankszektorban elsőként írt alá közös nyilatkozatot a munka és a magánélet egyensúlyáról. A dokumentum célja, hogy európai szinten javítsa a cégen belüli szociális párbeszédet - derül ki a cég sajtóközleményéből.

NÉBIH: túl nagy mennyiségben mutattak ki növényvédő szer hatóanyagot burgonyában

2016. november 15. 21:05
Határérték feletti mennyiségben mutatott ki növényvédő szer hatóanyagot egy étkezési burgonya tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. A termékben mért klórpirifosz mennyisége nem jelent akut egészségügyi kockázatot. A hatóság azonban ismételten felhívja a termesztők figyelmét a növényvédelmi technológiák előírásszerű alkalmazásának, valamint az élelmezés-egészségügyi előírások betartásának fontosságára.