Feldman Zsolt: Vegyék kezükbe a saját sorsukat a fűszerpaprika termelők

2023. szeptember 11. 11:41
A magyar fűszerpaprika-termelőknek akkor van esélyük kiváló minőségű termékeikkel a piacon maradni, ha megkülönböztetik magukat – előállítási költségeik miatt árban kedvezőbb – a minőségben gyengébb, az európai uniós piacon komoly versenytársként megjelenő tömegárutól – hívta fel a hallgatóság figyelmét Feldman Zsolt a XII. Magyar Paprika Napján, a Bács Kiskun vármegyei Hajóson.
 
Feldman Zsolt: Vegyék kezükbe a saját sorsukat a fűszerpaprika termelők
A kormany.hu cikke szerint az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a fűszerpaprika szakmai napon a jelenlévő termelőket arra biztatta, hogy a legalább másfél évtizede változatlan termékleírásokat frissítsék, módosítsák az előállítási szabályokat a minőségi termelés érdekében.
Véleménye szerint „a szegedi és kalocsai fűszerpaprika-őrlemény eredetvédelmi kategóriákra lehet építeni a piaci pozíciók erősítését”.
 
Feldman Zsolt hangsúlyozta:
 
„Európa piacát mára elöntötte az olcsó kínai őrlemény, a magyar fűszerpaprikának a minőségével, a meglévő oltalom alatt álló elnevezéseivel kell megkülönböztetnie magát a tömegárutól. Nem a 20 évvel ezelőtti állapotokat kell visszasírni, mivel a piac megváltozott, a tömegtermelés kora lejárt, a fogyasztó szokások megváltoztak. A piaci igényeknek való megfelelést segítheti az új eredetvédelmi szabályozás, a saját termékfeldolgozás és post harvest beruházások erősítése, a termelési kockázatokat csökkentő fejlesztések támogatása, a közvetlen értékesítés és a kistermelői értékesítés lehetőségeinek erősítése” – adott lehetséges megoldási irányokat az államtitkár.
Feldman Zsolt emlékeztetett: „az új eredetvédelmi szabályozás lehetőséget ad arra is, hogy a szakma az előállítási szabályokat tartalmazó termékleírást kezelő szervezetet hozzon létre”.  Ez összefogást igényel, amelyhez támogatást ígért az államtitkár.
 
Egy ilyen, a fűszerpaprika őrlemények előállítási szabályait kézbe vevő termelői együttmüködés garantálhatja a még jobb minőségű termékeket és egyúttal fellépési lehetőséget ad azokkal szemben, akik visszaélnek a kalocsai vagy szegedi elnevezéssel.
 
„Az elmúlt 10-20 évben átalakult az európai és a magyar paprikaőrlemény piac az unión kívüli import miatt, így aki ma nem képes szervezetten termelni és értékesíteni,és a termelési hatékonyságát megerősíteni, annak igen nehéz a talponmaradás” – fogalmazott Feldman Zsolt.
A tömegárutól való megkülönböztetés egyik eszköze az eredetvédelmi szabályok alkalmazása lehet a sikeres európai példák alapján.
 
Az agrártárca abban érdekelt, hogy azok a termelők, akik megfelelő hatékonysággal, profi módon és szervezetten termelnek, minden segítséget megkapjanak a következő időszakban is.
A jó magyar fűszerpaprika igazi titka - Sipos Gazda
Az Agrárminisztérium ez év őszén hozza nyilvánosságra a következő egy-másfél év pályázati menetrendjét. Jó hír a kertészeti ágazatnak, hogy egészen az alapanyagtermeléstől a feldolgozásig – az őrleménykészítés, szárítás technológiai hátteréhez, a csomagolástechnológia megújításához – szükséges beruházásokhoz segítséget tudunk adni – emelte ki Feldman Zsolt.
 
forrás:agrotrend.hu/kormany.hu
 

Kapcsolódó cikkek

A sárgaborsó immunerősítő és még a feszültséget is oldja!

2022. december 21. 12:49
A téli időszakban igazi szuperhősként véd minket a sárgaborsó.
 
Szereted a sárgaborsót? Ha igen, minden okod megvan rá. Ha még nem kóstoltad, akkor minden okod meglesz rá, hogy ez ne maradjon így, hiszen nagyon finom és nagyon egészséges. A sárgaborsó a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készült növényi ételkészítmény. Ugye, milyen hivatalosan hangzik? Mennyivel egyszerűbb lenne úgy megfogalmazni, hogy valami igazán nagyon finom, ami átmelegít a hideg téli napokon és még a rosszkedvedet is csökkenti.

Felkészültél a 800 Ft/kg-os vöröshagymára?

2023. február 23. 12:00
Érdemes beszerezni, mert nincs vége az áremelkedésnek - mutatjuk, mennyivel kerülhet többe, ha nem lépsz azonnal.
 
Rendkívüli módon megemelkedett a vöröshagyma ára a magyar boltokban, és ezzel még nincs vége az áremelkedésnek. A zöldségféle jelentős része már így is Ausztriából jön. Ennek az oka elsősorban a tavalyi aszályos időszak, ami miatt lényegesen kevesebb hagyma termett hazánkban, és a környező országokból kell importálni - már, ha egyáltalán onnan is tudunk beszerezni a csökkenő készletekből.