Felkerült az új élelmiszerek listájára a pasztőrözött Akkermansia muciniphil
2019-ben az A-Mansia Biotech S.A. vállalat (a továbbiakban: kérelmező) kérelmet nyújtott be a Bizottsághoz a pasztőrözött Akkermansia muciniphila baktériumnak az uniós piacon új élelmiszerként történő forgalomba hozatalára vonatkozóan. A kérelmező a pasztőrözött Akkermansia muciniphila baktérium új élelmiszerként, napi 5 x 1010 sejt mennyiséget meg nem haladó mennyiségben történő felhasználásának engedélyezését kérte az étrend-kiegészítőkben és a speciális gyógyászati célra szánt olyan élelmiszerekben, amelyeket a várandós és szoptató nők kivételével a felnőtt népességnek szánnak. A kérelmező számos, a kérelem alátámasztására benyújtott vizsgálat esetében a szellemi tulajdont képező tudományos adatok védelmét is kérelmezte a Bizottságtól.
A Bizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakértői vizsgálata alapján megállapította, hogy 3,4 × 1010 sejt/nap értéket meg nem haladó mennyiségben használva megfelel az (EU) 2015/2283 rendelet 12. cikkének (1) bekezdésében meghatározott forgalomba hozatali feltételeknek.
2022. február 8-tól számított öt éven keresztül csak az eredeti kérelmező (A-Mansia Biotech S.A.; cím: rue Granbonpré, 11 Bâtiment H 1435 Mont-Saint-Guibert, Belgium) jogosult az (1) bekezdésben említett új élelmiszer Unión belüli forgalomba hozatalára, kivéve, ha egy későbbi kérelmező az e rendelet 2. cikke alapján védett adatokra való hivatkozás nélkül, vagy az A-Mansia Biotech S.A. beleegyezésével engedélyt kap ezen új élelmiszer forgalmazására.
Az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet mellékletét ezért ennek megfelelően módosítani kell.
A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2022. február 8.) követő huszadik napon lép hatályba.
NAK/Szőke Rita
www.nak.hu