Finnországi erdőtűz

2021. augusztus 03. 08:28
Finnországban pénteken már ötödik napja égett az erdő az ország északnyugati részén, ami a szokatlanul száraz és meleg nyárral hozható összefüggésbe – adta hírül az MTI.
Finnországi erdőtűz

Szerte az országból küldtek tűzoltókat a Helsinkitől ötszáz kilométerre északra fekvő Kalajoki folyó völgyébe, ahol 250 tűzoltó és katona, illetve négy helikopter oltja a lángokat. Az erős szél táplálja a tüzet, a lángok az egyik fakoronáról terjednek át a másikra.

Mintegy háromszáz hektáron ég az erdő, ennél nagyobb tűzvész csak 51 évvel ezelőtt volt a térségben.

Pénteken esett ugyan némi eső, de Jarmo Haapanen tűzoltóparancsnok legalább egy vagy akár két-három hét is kell ahhoz, hogy teljesen eloltsák a tüzet, miközben a parázsló aljnövényzet is folyamatos veszélyt jelent.

Szemben az Egyesült Államok nyugati részén vagy Európa egyes déli területein pusztító erdőtüzekkel,

a gyéren lakott észak-finnországi régiókban az erdőtűz nem okoz károkat az ingatlanokban, és embereket sem kellett evakuálni.

Az északi-sarki és sarkköri övben háromszor gyorsabban megy végbe a felmelegedés a globális átlagnál az üvegházhatást okozó szén-dioxid és más gázok kibocsátása miatt, amivel nő az erdőtüzek előfordulásának veszélye is. Kivételesen hosszú volt Finnországban a nyári hőhullám, júniusban 20 Celsius-fok volt az átlagos hőmérséklet, 4-5 fokkal haladta meg a történelmi átlagot, de előfordult, hogy 30 fok fölé ment a hőmérő higanyszála.

forrás: index / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Erdészeti Nyílt Nap 2021

2021. augusztus 12. 12:25
A 2020-as év pandémiás időszakában online formában tartott az EGERERDŐ Zrt. erdészeti nyílt napot, viszont 2021-ben ismét személyesen találkozhatnak a gyerekek, érdeklődők erdész kollégáinkkal, az „Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás” programsorozataihoz igazodva.

Mi fán terem az erdő? Az erdő esztétikai értéke. Élőhely és körforgás

2020. november 30. 09:18
Az erdő a szépség forrása és a természetes körforgás nélkülözhetetlen eleme. A második téma az erdő esztétikai értékének bemutatása, a harmadik pedig az élőhellyel és a körforgással foglalkozik. A kampányt az OEE indította, az AM támogatásával.