Gyopáros Alpár: a kistelepüléseknek közösségeik adnak életet

2023. december 01. 14:08
A kistelepüléseket saját kis közösségeik teszik élővé és szerethetővé, ezért fontos ezeket kiemelten segíteni – jelentette ki a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa november 30.-án csütörtökön, a Heves vármegyei Apcon.
 
Gyopáros Alpár: a kistelepüléseknek közösségeik adnak életet

Az MTI tudósítása szerint Gyopáros Alpár a Magyar Falu Program támogatásával felújított helyi közösségi házban tartott sajtóeseményen kiemelte: a közösségi terek fontos szerepet töltenek be a falvak lakóinak életében, programjaik, ünnepeik megvalósításában.

HEOL - Gyopáros Alpár: egymilliárd forintra pályázhatnak falusi civil  szervezetek
„Ezért is része a programnak ilyen létesítmények kialakításának, illetve megújításának segítése: 2019 óta országszerte 2200 önkormányzati vagy egyházi tulajdonú közösségi tér felújítására biztosított a kormány több tízmilliárd forint támogatást” – tette hozzá.
 
Emlékeztetett: „ezek a fejlesztések is hozzájárulnak a program legfőbb célkitűzésének teljesítéséhez, azaz magasabb életminőség biztosításával helyben maradásra ösztönzik a kistelepülésen lakó családokat, fiatalokat. Mindez azonban csak úgy lehetséges, ha az emberek saját falujukban is megtalálják számításukat, boldogulásukat, nem kell ezért máshová költözniük” – mondta.
 
„Ezért épülnek és újulnak meg a program keretében oktatási, egészségügyi és kulturális intézmények, miközben javulnak, illetve indulnak el pályázati forrásból hasznos, nem ritkán nélkülözhetetlen helyi szolgáltatások” – sorolta.
Gyopáros Alpár: A kistelepüléseknek közösségeik adnak életet
Megjegyezve: „ezt a munkát a kormány a továbbiakban is folytatja. A Magyar Falu Programon belül jelenleg is elérhető egy 10 milliárd forint keretösszegű pályázat, melyből szintén lehetőség van önkormányzati ingatlanok, így közösségi célú létesítmények fejlesztésére” – tájékoztatott a kormánybiztos.
 
Szabó Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen arról beszélt: „Apc nagy múltú és napjainkban is látványosan fejlődő település, mely méltó a kormány támogatására. A Magyar Falu Program pályázatain eddig mintegy 100 millió forintot nyert, melyből járdák, intézmények újultak meg és a temető is megszépült”.
Hatvan Online - Leaszfaltozták a temetői utat Apcon
A közösségi ház kialakítására ebből saját forrásaival kiegészítve több mint 20 millió forintot fordíthatott az önkormányzat.
6 értékelés erről : Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár Apc (Könyvtár) Apc  (Heves)
„Így megvásárolt és átalakíttatott egy 200 éves épületet, melyben közösségi teret és házasságkötő termet hozott létre, míg a külső felújításra a remények szerint egy újabb sikeres pályázat teremt majd lehetőséget” – fogalmazott.
Gyopáros Alpár: a kistelepüléseknek közösségeik adnak életet
„A választókerület települései eddig mintegy 10 milliárd forint támogatáshoz jutottak a programnak köszönhetően, míg a falusi csok további mintegy 5 milliárd forinttal segítette a térségben élőket „– közölte.
 
forrás: agrotrend.hu/MTI

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Csak az a szép zöld gyep...

2023. február 03. 13:49
Két közösségi zöldítést támogató pályázatot is kiírt a Fővárosi Önkormányzat budapesti társasházak, intézmények, illetve magánszemélyek számára. Az Égig Érő Fű elnevezésű udvarátalakító felhívást már harmadjára, a homlokzatzöldítést pedig idén először hirdették meg.
 
Az első felhívás keretében épületenként akár 3 millió forint támogatást is el lehet nyerni arra, hogy a lakóközösségek zöldebbé tegyék belső udvaraikat. A pályázaton olyan fővárosi társasházak, lakásszövetkezetek vehetnek részt, amelyek lakóépületei zártudvaros, kertes vagy csatlakozó udvaros beépítésű zárt belső területtel rendelkeznek.
Bár Budapesten kevés a lehetőség az új zöldfelületek létrehozására, azt a kevés helyzetet érdemes megragadni.

Drágább lett az ételek sava-borsa: lassan az ízekről is le kell mondanunk?

2023. március 01. 12:10
Jelentős a fűszerek áremelkedése is.
 
A fogyasztói árak 2022 januárja és 2023 januárja között 25,7 százalékkal emelkedtek átlagosan, míg az élelmiszerek ára 44 százalékkal. Ez pedig még csak a jéghegy csúcsa, hiszen nemcsak az alapvető élelmiszerek, mint a tojás, sajt, kenyér drágult meg az elmúlt egy évben, de az alapvető fűszereknek az ára is az egekbe szökött - írja a penzcentrum.hu