Gyorséttermi sült burgonyákat tesztelt a NÉBIH

2017. február 01. 08:44
A közkedvelt sült burgonya készítési körülményeit ellenőrizte négy gyorsétteremlánc egy-egy üzletében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A legfrissebb Szupermenta termékteszten a használt sütőzsiradékot is laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá a szakemberek.

Egy időben négy gyorsétteremben tartottak helyszíni szemlét a NÉBIH ellenőrei egy budapesti bevásárlóközpontban. A hatósági szakemberek egyaránt vizsgálták a felhasznált alapanyagokat, az előállítás élelmiszerbiztonsági szabályainak betartását, a higiéniai előírások teljesülését, a burgonyasütés technológiáját és a késztermék kezelését.

Megnyugtató, hogy a helyszíni vizsgálatok egyik helyen sem tártak fel kirívó élelmiszerbiztonsági hibát, és a szakemberek mindenütt a gyorséttermeknél jellemző, egységes szabályozottságot és fegyelmet tapasztaltak, amelyből az étteremláncok valamennyi üzletében zajló munkamenet megítélhető.

A sült burgonya készítésekor kiemelt jelentőségű a sütőzsiradék minősége és felhasználásának módja, annak szabálytalan kezelése során ugyanis – például túlhevítés hatására – káros anyagok, úgynevezett poláros komponensek képződnek. Az élelmiszerbiztonsági felügyelők ezért mintát vettek a sütőolajból mind a négy étteremben. A megvizsgált használatban lévő sütőzsiradékok laboratóriumi eredményei megfeleltek a vonatkozó rendeletben meghatározott határértéknek.

A gyorséttermi sült burgonyák esetében érdekes kérdés a sótartalom. Az anyaghányad nyilvántartások alapján elmondható, hogy a három országosan is jelenlevő étteremláncnál sütést követően megsózzák a burgonyát, míg egy esetben ez a vásárló külön kérésére történik.

A kedveltségi kóstoláskor laikus vásárlók tesztelték a termékeket. Pontozták a sült krumplik ízét, illatát, állományát, színét és alakját. Ennek alapján a legkedveltebb a Burger King terméke lett, második a BelFrit, míg harmadik helyen a McDonald’s sült krumplija végzett. A sort a KFC terméke zárta.

A sült burgonyák tesztjének folytatásaként hamarosan a gyorsfagyasztott hasábburgonyák vizsgálati eredményeiről is olvashatnak a Szupermentán.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán:

http://szupermenta.hu/a-gyorsettermi-sultkrumpli-titkai/

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Agrárfronton áll a bál: elrettentő büntető kamatot és szankciókat akarnak

2017. április 25. 07:40
Minimum tíz százalékra kellene növelni egy szakmai javaslat szerint a mezőgazdasági szerződésekben kikötött éves késedelmi kamat mértékét és elrettentő erejű büntetéseket kellene kiszabni, ha a felvásárlók nem fizetnek határidőre a termelőknek. Emellett felmerül a kéthetes elszámolás bevezetésének lehetősége is, mivel a gazdák a maximális 30 nap helyett sokszor 60-70 napra kapják csak meg az eladott termékek ellenértékét. Ma a teljes mezőgazdasági-integrátori szerződéses rendszer átalakítás alatt áll, és az ügyet várhatóan a kormány is hamarosan napirendre veszi.

Mikor kötelesek adni műszakpótlékot 12 órás műszakba?

2017. augusztus 21. 07:27
A munkahelyen folyamatos 12 órás műszak van éjszakai és nappali, a jelenlétit 6-18 vagy 18-6 kell írni, viszont a problémám hogy 11 órát számolnak el. Ez törvényszerű? A másik kérdésem az éjszakai pótlék, amire az a válasza a munkáltatónak hogy nem köteles adni. Ténylegesen így van ez?