Hazai borászati siker

2023. augusztus 25. 14:16
A magyar hulladékgazdálkodásban pár hónapja a kiterjesztett gyártói felelősségrendszer, az EPR van érvényben. Az unió által előírt új szabályozás szerint a gyártóknak kell megfizetniük a termékeikkel kapcsolatos hulladékkezelés költségeit. Az unió előírta minden tagországnak, hogy hogyan kell elérni a hulladékok kibocsátását és annak visszagyűjtését. Ez a program Magyarországon is elindult és ennek az a következménye, hogy minden ilyet kibocsátónak – ide értve a csomagolóanyagokat is – kiterjesztett termékfelelősségi díjat kell fizetni. Ez természetesen költségnövekedés.
 
Hazai borászati siker
A szabályozás számos agrárvállalkozást is érint, a borágazatra eddig is jelentős terheket rótt az elmúlt években a világjárvány, majd az energiaválság és az infláció. Az ágazat szereplői szerint több terhet már nem bírnak el a pincészetek. Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szerint minimális nyereség realizálódik mostanában a borászatokban, amelyek eddig is azzal szembesültek, hogy 45 százalékos volt az imputanyagok emelkedése, viszont 10 százalékkal lehetett csak megemelni a borok árát, mert nem fedezte ezeket a költségeket.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az Agrárminisztériumhoz fordult annak érdekében, hogy ne növekedjenek az ágazat terhei. A bor esetében a borospalack ugyanis az a csomagolástípus, amely után eredetileg jelentős hulladékkezelési díjat kellene fizetni, amely ebben a formában – a mostani rendkívül kiélezett borpiaci helyzetben – megterhelést jelent a kormányzat megítélése szerint. A tanács kérését meghallgatva az a döntés született, hogy a korábbi termékdíjjal azonos mértékű díj terheli csak a borászatokat. Az unió által előírt szabályozás egy másik eleme, az italcsomagolások kötelező betétdíja és visszaváltása jövő év elején lép majd életbe. A borászatok az új rendszerben is szeretnék megőrizni hagyományaikat, azaz üvegből készült palackokba töltenék a boraikat.
 
Frittmann János szerint ha ezt nem sikerül megtartani, akkor több évtizedes munkája veszik kárba az ágazatnak, amivel elérték ezt a színvonalat. Egyikőjük sem szeretné, ha műanyag palackokba terelődnének át a minőségi borok. Ezt akadályozta meg egy kormányrendelet, de a szakma szerint a januárban életbe lépő másik változásnak is ebbe az irányba kellene tartania. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa abban bízik, hogy a minisztériumnál sikerült ezt a költségteher csökkentést is elérni.
 
A szőlészeknek idén nem csak az imputanyagárak növekedése, hanem az időjárás is gondot okoz. Kimondottan nehéz éve van az ágazatnak, az állandó esőzésekkel, a peronoszpóra, lisztharmat és a különböző gombabetegségek megjelenésével. Ez megdrágította a szőlőtermelést. Az EPR-termékdíj mértékének csökkentése lehetőséget nyit arra, hogy a borászatok idén magasabb árat fizessenek a termelőknek a szőlőért. Mindez számos családi gazdaság védelmét szolgálja.
 
forrás: agrotrend.hu 

Kapcsolódó cikkek

Behúzta a kéziféket a magyar ipar

2023. augusztus 04. 13:56
Júniusban az ipari termelés volumene 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,1 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás májushoz mérten 0,9 százalékkal mérséklődött – jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

4 napos munkahét? Mi lesz a munka törvénykönyvével?

2023. március 27. 12:17
Egy furcsa per nyomán akár négy naposra is csökkenhetne a munkahét.
 
Pihenőidő matematika
Márciusban az Európai Unió Bírósága úgy döntött, hogy a munkavállalók a napi pihenő időn kívül heti pihenőidőre is jogosultak, és a napi pihenőidőt a heti pihenőidő előtt kell kivenni, ami úgy alakíthatja a pihenőidő matematikát, hogy a pénteki munkaidőnek tizenhárom órakor törvényesen véget kellene érnie - számolt be róla az Index.hu. A lap T. Fodor Gábor munkajogászt idézte, aki a HR Portálnak elmondta, hogy a magyar munkajogi törvényeket minden valószínűség szerint módosítani kell majd, harmonizálva őket az uniós joggal, és nem mellékesen lehetővé téve a közszféra dolgozói számára a túlórapótlékukhoz való hozzájutást.