Hidegen ajánljuk: limonádé
A citrusok héja emberi fogyasztásra nem alkalmas.” – olvashatjuk számos üzletben a figyelmeztetést. De vajon tényleg így van?
- Mi történik, ha felületkezelt citromból limonádét készítünk?
- Kioldódhatnak-e italunkba a citrusok héjából a növényvédő szerek?
- Érdemes-e átmosni a citromokat fogyasztás előtt?
A kérdések megválaszolásához véletlenszerű kiválasztott citromokon végeztek szermaradvány méréseket, mosási kísérleteket és kioldódási vizsgálatot a Nébih szakemberei.
A citromok először egy teljes szűrővizsgálaton estek át. Mind a héjukban, mind a húsukban megmértük a növényvédőszer-maradék mennyiségét. Szerencsére egyik tételben sem volt határértéket meghaladó mennyiségben szermaradvány.
Következő lépésként 3 különböző mosási fázison estek át a citromok: sima vizes lemosáson, mosogatószeres dörzsölésen és almaecetes áztatáson. Hatékonyság szempontjából elmondható, hogy nincs jelentős különbség az egyes technológiák között. Általános jó tanács, hogy fogyasztása előtt otthon is érdemes mindig alaposan lemosni a friss gyümölcsöket és zöldségeket.
A vendéglátóhelyeken külön előírás vonatkozik a gyümölcs- és zöldségfeldolgozásra. A romlásra gyanús vagy roncsolt termékeket ki kell válogatni, majd áztatással, folyó vizes öblítéssel, végül csepegtetéssel zárul az előkészítés.
A kioldódási vizsgálat 4 különböző közegben (sima és szénsavas vízben, kólában, valamint alkoholos italban), 3 időtartamban (20 perc, 1 és 24 óra) történt. Az eredményei azt mutatják, a kioldódás olyan csekély, hogy az akut kockázat eléréséhez legalább 75 liter limonádét kellene elfogyasztanunk egyetlen nap alatt. Ugyanakkor a hosszú távú fogyasztás esetén természetesen továbbra is fontos szempont a mértékletesség.
Élelmiszerbiztonsági tippek házi limonádé készítéséhez:
- Csak olyan citromot vásároljunk, amelynek jelölésén szerepel a származási hely, a forgalmazó és a kezelés módja.
- Előkészítésnél ügyeljünk a környezet tisztaságára, a személyi higiéniára.
- Az italhoz jó minőségű csapvizet vagy ásványvizet használjunk.