Hogyan metsszük az őszibarackot? Nyissuk meg a fát a fénynek!
2023. március 03. 13:15
Sokan azt gondolják, hogy vannak olyan gyümölcsfajok, amelyeket nem kell metszeni, és tényleg akadnak, amelyek metszés nélkül is „eléldegélnek”, de például az őszibarack egyáltalán nem ilyen.
Ha három-négy évig nem metsszük meg, teljesen elöregszik, visszaszárad és elpusztul. A metszéssel azonban nemcsak arról gondoskodunk, hogy a fánk sokáig éljen, hanem arról is, hogy optimális mennyiségben és minőségben teremjen.
Mit érdemes tudnunk erről, és főként mire figyeljünk, amikor metszünk? Erről kérdeztük Kosztka Ernő kertészmérnök metszőmestert, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnökét, akit szomori gyümölcsösében látogattunk meg. Arra kértük: ne csak mondja, hanem mutassa is a tavaszi metszés csínját-bínját.
Miközben elvégezte az egyik őszibarackfája tavaszi metszését, megmutatta és elmagyarázta, mit miért tesz. Egyebek mellett megtudtuk tőle, hogy mivel Magyarországon a gyümölcs igényeihez mérten közepes mennyiségű a napfény, nyitott - katlan vagy váza - alakú koronaformát javasolt kialakítani, hogy a fa belsejébe beérkezzen a fény.
Megmutatta, pontosan hol terem a gyümölcs az őszibarackfán, mi derül ki a rügyállásból, és miért nem jó, ha minden termést hagyunk kialakulni.
Hajmeresztő, de múmiákat is találtunk a barackfán, a metszőmester azonban szerencsére elárulta, mit kezdhetünk velük.
A továbbiakból kiderült, mi mindent kell még eltávolítani a gyümölcsfánkról, ha azt szeretnénk, hogy szép nagy barackokat szüretelhessünk, miért fontos, hogy mindig kívülről befelé haladjunk a metszéssel, mekkora gyümölcsmennyiséget bír el egy-egy fa kedvező körülmények között, és mikor érdemes pihentetni.
forrás: magyarmezogazdasag.hu
Kapcsolódó cikkek
Egyre jobban termelhető a rizs Magyarországon
2024. május 30. 14:30
A hazai éghajlatváltozás kedvez a rizsnek, ami számos ázsiai országban és a reformkonyha hívei körében igen népszerű.
Mutatjuk, mit jelent a "Helyben vagyunk" védjegy
2024. augusztus 26. 15:07
Ez a védjegy a helyi termékek mögé felépített szolgáltatást, élményt minősíti.
Első alkalommal adták át a Pannon Helyi Termék és a Kisléptékű Termékelőállítók Érdekképviselete együttműködésében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, az Agrárközgazdasági Intézet és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával létrejött "Helyben vagyunk" védjegyet. Az innovatív kezdeményezés célja a helyi terméket kínáló szolgáltatók minősítése – derül ki az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) sajtóközleményéből.

