Hogyan metsszük az őszibarackot? Nyissuk meg a fát a fénynek!

2023. március 03. 13:15
Sokan azt gondolják, hogy vannak olyan gyümölcsfajok, amelyeket nem kell metszeni, és tényleg akadnak, amelyek metszés nélkül is „eléldegélnek”, de például az őszibarack egyáltalán nem ilyen.
Ha három-négy évig nem metsszük meg, teljesen elöregszik, visszaszárad és elpusztul. A metszéssel azonban nemcsak arról gondoskodunk, hogy a fánk sokáig éljen, hanem arról is, hogy optimális mennyiségben és minőségben teremjen.
Hogyan metsszük az őszibarackot? Nyissuk meg a fát a fénynek!
 
Mit érdemes tudnunk erről, és főként mire figyeljünk, amikor metszünk? Erről kérdeztük Kosztka Ernő kertészmérnök metszőmestert, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnökét, akit szomori gyümölcsösében látogattunk meg. Arra kértük: ne csak mondja, hanem mutassa is a tavaszi metszés csínját-bínját.
 
Miközben elvégezte az egyik őszibarackfája tavaszi metszését, megmutatta és elmagyarázta, mit miért tesz. Egyebek mellett megtudtuk tőle, hogy mivel Magyarországon a gyümölcs igényeihez mérten közepes mennyiségű a napfény, nyitott - katlan vagy váza - alakú koronaformát javasolt kialakítani, hogy a fa belsejébe beérkezzen a fény.
Megmutatta, pontosan hol terem a gyümölcs az őszibarackfán, mi derül ki a rügyállásból, és miért nem jó, ha minden termést hagyunk kialakulni.
 
Hajmeresztő, de múmiákat is találtunk a barackfán, a metszőmester azonban szerencsére elárulta, mit kezdhetünk velük.
 
A továbbiakból kiderült, mi mindent kell még eltávolítani a gyümölcsfánkról, ha azt szeretnénk, hogy szép nagy barackokat szüretelhessünk, miért fontos, hogy mindig kívülről befelé haladjunk a metszéssel, mekkora gyümölcsmennyiséget bír el egy-egy fa kedvező körülmények között, és mikor érdemes pihentetni.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Tavaly októberben majdnem dupla annyi traktor talált gazdára, mint az idén

2023. november 03. 11:45
Megérkezett a legfrissebb traktoreladási statisztika!
 
Megjelent a DATAHOUSE friss statisztikája az októberi traktoreladásokról. A októberi adatokat látva kijelenthető, hogy az eladási számok 2022-höz és 2021-hez képest komoly visszaesést mutatnak, ami a Magyarországon elsőként forgalomba helyezett traktorok darabszámát illeti.

Így lesz GMO-mentes az élelmiszer

2023. július 10. 13:01
A mezőgazdaságra váró kihívások enyhítésére az egyik lehetőség a precíziós nemesítés, amely olyan innovatív eljárás, melynek során kizárólag a természetben előforduló, hasznos tulajdonságokat használnak fel a kutatók, ezáltal a növénynemesítési eljárás évekkel lerövidíthető – áll a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleményében.