Hőségben erre fokozottan figyelniük kell a munkaadóknak!

2024. július 10. 15:09
Valamint a munkavállalóknak is.
 
Melegben végzett munka esetén a munkaadónak megfelelő hőmérsékletű és mennyiségű védőitalt kell biztosítania a munkavállaló számára – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatás-felügyeletért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
Hőségben erre fokozottan figyelniük kell a munkaadóknak!
Melegben végzett munka esetén a munkaadónak megfelelő hőmérsékletű és mennyiségű védőitalt kell biztosítania a munkavállaló számára – Fotó: Shutterstock
 
Zöld-Nagy Viktória annak kapcsán, hogy a tárca tájékoztatót tett közzé a honlapján a melegben betartandó munkavédelmi szabályokról, kiemelte, védőitalnak a csapvíz is megfelel, nem kötelező ásványvizet adni, ugyanakkor fontos, hogy a folyadéknak ne legyen magas a cukortartalma.
 
Megjegyezte, a munkavállalóknak azt tanácsolják, hogy melegben végzett munka során kerüljék a cukros, illetve a magas koffeintartalmú italok fogyasztását.
vehir.hu - Nem a robotokkal, hanem a rugalmatlansággal kell harcolni
Zöld-Nagy Viktória elmondta, ilyen jellegű munka esetén módosulnak a pihenőidő szabályai, adni kell óránként 5-10 percet, amit a munkavállaló pihenéssel tölthet el hűvösebb helyen.
 
Szólt arról is, hogy a munkavédelmi szabályok kialakításakor a munkaadóknak kötelező kockázatértékelést végezniük. Ez érinti a melegben végzett munkavégzést is, így a munkavédelmi szabályzatban előre lehet gondoskodni az ilyen esetekben alkalmazandó intézkedésekről.
 
A munkavédelmi hatóság szakemberei az elmúlt években hangsúlyosan ellenőrizték a melegben végzett munkára vonatkozó szabályok betartását. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkaadók egyre jobban odafigyelnek a munkavállalókra, ezért ezt az idén nyáron már nem külön, hanem az összes munkavédelmi előírás ellenőrzésének részeként vizsgálják – tette hozzá a helyettes államtitkár.
 
A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Zöld-Nagy Viktória hozzátette, ilyen munka esetén nemcsak a levegő hőmérsékletét kell figyelembe venni, hanem a munkavégzésnél használt gépek, egyéb berendezések hőjének sugárzását, a levegő páratartalmát, a légáramlás biztosítását is.
 
Az ellenőrzések tapasztalata szerint a munkaadók a védőitalt általában biztosítják, ugyanakkor az iroda megfelelő szellőztetésére még most is fel kell hívni a figyelmet – mondta az NGM helyettes államtitkára.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Átadták a Marcali Légimentő Bázist

2024. január 08. 15:04
Az új mentési központ a sármelléki bázis szerepét vette át annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudja a sürgős betegellátást biztosítani.
 
A Készenléti Rendőrség (KR) a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. (MLN Kft.) feletti tulajdonosi jogokat 2020. január 1-je óta gyakorolja. Az egészségügyi szakmai irányítást azonban továbbra is az Országos Mentőszolgálat látja el mind a riasztások tekintetében, mind a mentési folyamatok koordinálásában.
 

Felelevenítették a kukoricafosztás hagyományát

2023. október 24. 18:07
Egy lassan feledésbe merülő hagyományt, a kukoricafosztást elevenítettek fel október 14-én a Rokolya Néptánccsoport, a Búzavirág és az Őszi Napfény Népdalkör, valamint a PERESZKE színjátszói. A rendezvényt egy illő helyszínen, A Portán, azaz a tájházban és annak udvarán tartották.