Így véreztetik ki a multik a magyar tejtermelőket: ez lehet a gazdák csodafegyvere

2020. május 25. 07:39
Kecskeméten mindenki ismeri T. Szabó István családi gazdálkodó tejadagoló automatáját, mely közvetlen módon ellátja a város lakosságát termelői tejjel. A HelloVidék kíváncsi volt, hogy több mint 10 év után honnan jött az ötlet az automatás értékesítésre és vajon milyen ágazati nehézségekkel kell szembenéznie munkája során.
Így véreztetik ki a multik a magyar tejtermelőket: ez lehet a gazdák csodafegyvere

HelloVidék: Mikor és hogyan indult az ötlet, hogy tejadagoló automatákat üzemeltessen Kecskemét és térségében?

T. Szabó István: Többször gondolkodtunk azon, hogyan vehetnénk a magunk kezébe a sorsunkat, mivel a MIZO csődjének komoly vesztesei voltunk. Teljesen kiszolgáltatott helyzetben vagyunk a tejágazatban, ezért próbáltunk több lábra állni, ez volt az egyik út. A tejnek van egy érdekes menetrendje: ha 2 napon keresztül nem használjuk fel, vagy nem vásárolják meg, akkor veszélyes hulladéknak minősítik, amiért külön fizetni kell, hogy elszállítsák. A felvásárlók kihasználják a helyzetet, mert tudják, hogy kétszeres kényszerpályán vagyunk. Egyrészt a tejet nem tudjuk tárolni a 2-3 nap utáni veszélyes hulladékra minősítés miatt, másrészt a tej nem olyan, mint a többi élelmiszer, ha nincs rá piac egy hónap múlva visszatérünk rá.

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Hatvanban

2020. július 24. 07:34
A magas hozzáadott érték, a tapasztalat, a megfelelő kockázatkezelés, a jól felmért piaci igények, az ehhez alakított termelési struktúra és korszerű technológia adja egy vállalkozás eredményességét, a kormányzat a támogatások révén ehhez eszközt tud biztosítani – jelentette ki Feldman Zsolt a Simon családi gazdaság gyümölcsfeldolgozó üzemének átadásán, Hatvanban. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a Vidékfejlesztési Program élelmiszeripar (ÉLIP) fejlesztését célzó támogatása keretében mintegy 900 projekt nyert támogatást összesen 160 milliárd forint értékben.
 

A járvány után minden megváltozhat az élelmiszeriparban is

2020. április 20. 08:12
A koronavírus-járvány okozta válság ellenére is van még elég élelmiszer, ám hosszabb távon a sérülékeny országokban komoly éhínség alakulhat ki, ha a fejlett országok nem figyelnek a nehéz helyzetben lévő térségekben élőkre – mondta a Zhvg-nek Diane Holdorf, az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) nevű szervezet élelmezésügyekben illetékes igazgatója. A világtanács magyarországi tagvállalatainak tartott előadása után nyilatkozó igazgató szerint a pandémia elmúltával alaposan megváltozik a világ.